Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
330

Μια γενιά που δεν γνώρισε παιδική χαρά

< 6 λεπτά
20.08.18 • 18:22
#Tags:

Ξέρω μια πόλη που δεν έχει χώρους για τα παιδιά. Ξέρω μια πόλη που δεν φροντίζει το μέλλον της. Ξέρω μια πόλη που δεν ενδιαφέρεται για την ευτυχία των κατοίκων της.

ΚΑΙ Ξέρω μια πόλη που η αδιαφορία ΜΑΣ, χτυπά κόκκινο.

Σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά; Έλα όμως που δεν είναι. Δυστυχώς όμως είναι τόσο δύσκολο να γράφεις για δυσάρεστα πράγματα για τον τόπο σου. Ε ναι λοιπόν πρέπει να τα γράψω γιατί διαφορετικά θα στρουθοκαμηλίζω κι εγώ. Θα βλέπω το πρόβλημα και θα κρύβω το κεφάλι μου στην άμμο για να νομίζω ότι δεν υπάρχει.

Υπήρχε λοιπόν μια παιδική χαρά στην κεντρική πλατεία της πόλης μου η οποία έπαψε να λειτουργεί από τότε που συνέβη δυστύχημα και σκοτώθηκε ένα 13χρονο αγόρι στον Δήμο Ελληνικού (2014) και αναγκάστηκαν οι κρατούντες την εξουσία να κάνουν ελέγχους, να στείλουν εγκυκλίους σχετικά με το νόμο ο οποίος σημειωτέον ισχύει από το 2009 ενώ είχε υποχρεωτική εφαρμογή για όλους τους δήμους μέχρι 31/12/2012. Δηλαδή θα έπρεπε να ελέγξουν τις προδιαγραφές και να μην δίνουν άδειες αν δεν τηρούνται αυτές.

Παιδική χαρά Ορχομενού παλια

Όμως και μέχρι το δυστύχημα 2014 κανένας ή σχεδόν κανένας δεν είχε συμμορφωθεί. Έτσι οι Δήμοι έπρεπε να τηρήσουν τις προδιαγραφές και να λάβουν την σχετική πιστοποίηση.

Από τότε λοιπόν η πόλη μου έμεινε χωρίς παιδική χαρά, και όχι από το 2014, αλλά πολύ νωρίτερα γιατί ουσιαστικά υπολειτουργούσε.

Και που παίζουν τα παιδιά;

Πουθενά! Πουθενά που να έχει τσουλήθρες, κούνιες και άλλα όργανα που να καλλιεργούν την κοινωνικότητα, να ακονίζουν την ευρηματικότητα και να γυμνάζονται οι μικροί Δημότες αυτής της πόλης…

Πιθανώς να παίζουν σε κάποιες αυλές, στις γειτονιές, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα της οργανωμένης εγκατάστασης, της παροχής διευκόλυνσης στους γονείς, στην ανταποδοτικότητα του Δήμου προς τους δημότες του.

Σε κάποια Δημοτικά Διαμερίσματα λειτουργούν παιδικές χαρές, φυσικά χωρίς πιστοποίηση και ο Θεός να βάλει το χέρι του να μη συμβούν ατυχήματα, τουλάχιστον σοβαρά.

Τα 1,5 εκ ευρώ και οι 17 παιδικές χαρές του Δήμου

Το 2017 το Υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε του Δήμους να καταγράψουν τις ανάγκες τους ώστε να διερευνηθεί η πιθανότητα χρηματοδότησης. Η προθεσμία έληγε τέλος Μαΐου 2017 και οι Δήμοι θα έπρεπε να στείλουν το τεχνικό δελτίο για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Παρκο Ορχομενού ανεξ 1 Μαης 1982

Πράγματι ο Δήμος εμπρόθεσμα έκανε όλες αυτές τις ενέργειες και ζήτησε 1,5 εκατ ευρώ για 17 παιδικές χαρές σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα (3 για τον Ορχομενό).

Όλα καλά λοιπόν; Κάναμε το χρέος μας; Και τα παιδιά που θα παίζουν μέχρι την υλοποίηση;

Ε όχι δεν είναι όλα καλά! Αν είχαμε την απαιτούμενη ευαισθησία για τα παιδιά δεν θα αφήναμε μια γενιά να μην έχει παίξει ποτέ σε παιδική χαρά στον τόπο του.

Θα μπορούσαν με ίδιους πόρους, με σχετικές ενέργειες ακόμη και χορηγίες να λειτουργήσει τουλάχιστον μια παιδική χαρά. Ας κόβαμε κονδύλια από άλλες πολυδάπανες εκδηλώσεις, να ενημερώναμε του Δημότες για τη σκοπιμότητα οι οποίοι θα έδειχναν την κατανόησή τους με την υλοποίηση του έργου.

Σε όλη την Ελλάδα οι Δήμοι αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα αλλά το έλυσαν και πρόσφεραν στους μικρούς τους Δημότες την χαρά της… Παιδικής Χαράς και δεν περιμένουν το Υπουργείο να τους δώσει το πακέτο που αιτούνται.

Τι λέει ο νόμος για τις παιδικές χαρές

H υπουργική απόφαση υπ' αρ. 28492/2009 (ΦΕΚ B' 931/18-5-2009) ΕΔΩ ΟΛΟ ΤΟ ΦΕΚ   τι προβλέπει και πώς πρέπει να είναι μια παιδική χαρά.

Η απόφαση είχε υποχρεωτική εφαρμογή για όλους τους δήμους μέχρι 31/12/2012. Πιο συγκεκριμένα η υπουργική απόφαση:

Ορίζει όλα τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο χώρος, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών, όπως να μην γειτνιάζει με χρήσεις που προκαλούν ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση και με δραστηριότητες που χρησιμοποιούν επικίνδυνα για την υγεία υλικά, να μην βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από εγκαταστάσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας (κεραίες εκπομπής τηλεφωνίας, τηλεόρασης, ραδιοφωνίας) ή πυλώνες υψηλής τάσης κ.ο.κ.

Η υπουργική απόφαση ορίζει ακόμα πώς πρέπει να είναι η περίφραξη, η είσοδος της παιδικής χαράς, οι οδοί στο εσωτερικό της, ο φωτισμός κ.ο.κ.

Η παιδική χαρά πρέπει να διαθέτει καθίσματα για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης προστατευμένα από τον ήλιο και τη βροχή, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑΜΕΑ, καλάθια απορριμμάτων, σήμανση κ.α.

Ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς πρέπει να είναι ειδικά σχεδιασμένος για ατομικό ή ομαδικό παιχνίδι. Τα υλικά του εξοπλισμού πρέπει να έχουν ελεγχθεί, ώστε να ικανοποιούν τις απαιτήσεις προτύπων του ΕΛΟΤ (π.χ. οι γωνίες να είναι στρογγυλεμένες, να μη γίνεται χρήση αμιάντου, τοξικών χρωμάτων, εύφλεκτων υλικών κ.λπ.), όπως επίσης και τα όργανα και οι κατασκευές, καθώς και οι επιφάνειες πτώσης (ειδικό μαλακό δάπεδο) πρέπει να πληρούν προδιαγραφές συγκεκριμένων προτύπων του ΕΛΟΤ.

Πρέπει ακόμα οι χώροι να διαχωρίζονται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και να έχουν τα αντίστοιχα όργανα κ.ο.κ.

Η παιδική χαρά λειτουργεί με ευθύνη του οικείου Δήμου ή Κοινότητας. Η δημοτική ή η κοινοτική αρχή λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία της παιδικής χαράς. Ιδίως:

α) Ορίζει τον υπεύθυνο λειτουργίας της παιδικής χαράς,

β) Ελέγχει την τήρηση του προγράμματος συντήρησης και γενικά τη σωστή λειτουργία της παιδικής χαράς,

γ) Λαμβάνει μέτρα για τη φύλαξη της παιδικής χαράς,

δ) Καθορίζει το ωράριο λειτουργίας της παιδικής χαράς.

Στην παιδική χαρά απαγορεύεται η είσοδος ατόμων που δεν συνοδεύουν παιδί καθώς και η είσοδος κατοικίδιων ζώων συντροφιάς, με εξαίρεση σκύλους συνοδούς ατόμων με αναπηρία.

Με ευθύνη της δημοτικής ή κοινοτικής αρχής λαμβάνονται μέτρα για την φύλαξη της παιδικής χαράς, είτε με περιοδικούς ελέγχους από τη δημοτική αστυνομία ή άλλους υπαλλήλους του Δήμου ή της Κοινότητας, είτε οργανώνοντας εθελοντικές ομάδες φύλαξης, είτε με προσωπικό που ορίζεται για τον σκοπό αυτό, είτε με οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο.

Με την υπουργική απόφαση προβλέπεται να γίνεται τακτική συντήρηση της παιδικής χαράς, η οποία θα πρέπει να σχεδιάζεται και να διενεργείται σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, τις οδηγίες του κατασκευαστή και τη συχνότητα χρήσης του εξοπλισμού. Για το λόγο αυτό θα πρέπει π.χ. να εξασφαλίζεται η άμεση επισκευή του φθαρμένου εξοπλισμού ή τμημάτων αυτού και ό,τι άλλο κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίζεται συνεχώς η ασφαλής παραμονή των παιδιών στην παιδική χαρά, και να τίθεται εκτός λειτουργίας ο εξοπλισμός, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών, έως ότου επισκευαστεί – και να αντικαθίσταται, όταν κρίνεται ότι η επισκευή του είναι αδύνατη.

Στην υπουργική απόφαση προβλέπονται οι αρμοδιότητες του υπεύθυνου λειτουργίας της παιδικής χαράς, καθώς και η διαδικασία πιστοποίησής της καταλληλότητας του χώρου και της λειτουργίας της παιδικής χαράς.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle