Asopichos Logo
18-04-2024
Asopichos Logo
154

Μουλκιώτης: Κανένα έργο υποδομής στην Κωπαΐδα παρά τις δεσμεύσεις

< 2 λεπτά
12.07.21 • 19:07
#Tags:

«15 μήνες πέρασαν και άγνωστη παραμένει η πορεία σχεδιασμού και υλοποίησης προτεραιότητας  έργων υποδομής στην Κωπαΐδα»

Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητείται η υλοποίηση δεσμεύσεων για την διεξαγωγή προτεραιότητας έργων υποδομής  και  υλοποίησης σχεδιασμού  έργων κλειστών αγωγών άρδευσης στην Κωπαϊδα, μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης αγροτικών υποδομών, μετά τις σχετικές δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης».

Στην ερώτηση, επισημαίνεται, ότι κατά τα συμβάντα πλυμμηρικά φαινόμενα στο Κωπαϊδικό πεδίο τον Απρίλιο 2020, ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, K. Σκρέκας, είχε επισκεφθεί την περιοχή και είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, ότι η Κωπαϊδα και η Περιφέρεια Στερεάς εντάσσονται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης Αγροτικών Υποδομών, που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση για έργα μέσω της Τράπεζας Επενδύσεων και άφησε παράθυρο ανοιχτό ως στόχο,  το πάγιο αίτημα των κληρούχων, για σύστημα κλειστών δικτύων  άρδευσης.

Τονίζεται επίσης ότι ενώ έχουν παρέλθει πλέον των 15 μηνών από τις τότε διαβεβαιώσεις και ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπάρχει πλήρης έλλειψη  περαιτέρω ενημέρωσης εκ μέρους των αρμοδίων για τα τότε εξαγγελθέντα.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι κάθε μέρα οι αγρότες αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα αδυναμίας άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου, που θα τους προκαλέσουν τεράστιες ζημίες, σε συνδυασμό με τις  εξαιρετικά  χαμηλές αποδόσεις των καλλιεργειών μετά τον αλωνισμό και το αυξημένο κόστος καλλιέργειας.

Κατόπιν αυτών, ζητείται από τον αρμόδιο υπουργό να δώσει σαφείς απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  1. ​Ποιες είναι οι προτεραιότητες που απέστειλε προς το Υπουργείο σας,  η Περιφέρεια  Στερεάς Ελλάδος ως σχεδιασμό έργων υποδομής για το Κωπαϊδικό πεδίο, ώστε να δοθεί λύση στο θέμα διαχείρισης των υδάτων, μέσω του σχεδίου ανασυγκρότησης αγροτικών υποδομών, όπως τότε δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός; (Να κατατεθεί  το έγγραφο της Περιφέρειας).
  2. Υπήρξε συνεργασία μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκής Τράπεζας  Επενδύσεων για χρηματοδότηση έργων υποδομής για την Κωπαϊδα, ποιά θέματα αναδείχθηκαν κατά προτεραιότητα και ποιά τα αποτελέσματα;
  3. Ποιός ο προγραμματισμός και ποιά η αξιολόγηση κόστους οφέλους εκ μέρους του Υπουργείου σας, σχετικά με τα έργα που κρίθηκε ότι πρέπει να εκτελεσθούν στην Κωπαϊδα; (Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα).
  4. Υπάρχει και ποιός είναι ο εκπονηθείς σχεδιασμός για την εξαγγελθείσα επίτευξη του στόχου αντικατάστασης των ανοικτών δικτύων άρδευσης με κλειστά δίκτυα, στο Κωπαϊδικό πεδίο και ορθολογικοποίησης της χρήσης του νερού; (Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα).
  5. Υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός έργων για το Κωπαϊδικό πεδίο, σε σχέση με τα προαναφερόμενα; (Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα).

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle