Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
1026

Οι διώρυγες των Μινύων - video

< 4 λεπτά
04.05.20 • 19:51
#Tags:

Αφιέρωμα στους Μινύες έχει στην αρχική του σελίδα σήμερα, 4 Μαΐου, το Μουσείο Ηρακλειδών!

Οι προπατορές μας μετά από χιλιάδες χρόνια συνεχίζουν να εμπνέουν να μας συγκινούν και να μας γεμίζουν με υπερηφάνεια για την καταγωγή μας και να απασχολούν με τα... καμώματά τους την επιστημονική κοινότητα.

Στο αφιέρωμα περιλαμβάνεται το παραάτω κέιμενο με τίτλο "Οι διώρυγες των Μινύων" και σχετικό βίντεο. Διαβάστε:

 Ήρθαν στη Βοιωτία, λέγεται, από τη γειτονική Θεσσαλία, σαν το μελίσσι που σα μεγαλώσει πολύ μοιράζεται στα δυο. Όμορφοι, ευθυτενείς, άνδρες, γυναίκες, νέοι, γέροι, παιδιά, όλοι καβάλα σ' άλογα, έφτασαν σε πομπή, σαν σε γιορτή, με τραγούδια και χορούς κι εγκαταστάθηκαν ειρηνικά δίπλα στις όχθες της Κωπαϊδας κι εκεί έστησαν το Βασίλειο τους, οι Μινύες.

Λαμπρός λαός ναυτικών και σπουδαίων μηχανικών, ανέπτυξαν αξιοθαύμαστο πολιτισμό, έχτισαν πόλεις, συνεργάστηκαν με άλλα ελληνικά φύλλα, αδελφικά, που μιλούσαν την ίδια γλώσσα, είχαν την ίδια θρησκεία, γραφή και ήθη, αποίκισαν το Αιγαίο και συγκέντρωσαν αμύθητα πλούτη. Το μαρτυρούν τα ευρήματα στον Ορχομενό με τις σπουδαίες τοιχογραφίες, τα κοσμήματα, οι πινακίδες της γραμμικής β' , τα ερείπια στην Ακρόπολη του Γλα, τη μεγαλύτερη σε έκταση ακρόπολη των προϊστορικών χρόνων.

Το μαρτυρούν όμως, πάνω από όλα τα υδραυλικά έργα ελέγχου των πλημμυρών στην Κωπαΐδα, τα πρώτα εγγειοβελτιωτικά - αρδευτικά έργα αποστράγγισης που ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζονται ως επιτεύγματα τεχνικής. Έφτιαξαν τρία μεγάλα πετρόχτιστα κανάλια μήκους αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων για να οδηγούν τα νερά μέσα από φυσικές ή μερικώς τεχνητές καταβόθρες στη θάλασσα ή στη γειτονική Λάρυμνα. Τουλάχιστον το κεντρικό κανάλι χρησίμευσε ως υδάτινος δρόμος, όντας πλωτό σε όλο του το μήκος, Το έργο με την πάροδο των αιώνων και μετά την παρακμή του πολιτισμού των Μινύων, ξεχάστηκε, έγινε μη λειτουργικό από τις φερτές ύλες και χρειάστηκε να περάσουν εκατοντάδες δεκαετίες πριν αποκαλύψει ξανά τα μυστικά του, όσα η λήθη του χρόνου επέτρεψε να φτάσουν ως τις μέρες μας.


Το Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών στεγάζεται σε δύο κτίρια - κοσμήματα επί των οδών Αποστόλου Παύλου και Ηρακλειδών που με τη σειρά τους είναι από τους ομορφότερους πεζόδρομους των Αθηνών.

Η Αποστόλου Παύλου, συνδέει το σταθμό ΗΣΑΠ του Θησείου με την Διονυσίου του Αρεοπαγίτου. Στη διαδρομή της, στα αριστερά της έχει το Ναό του Ηφαίστου - γνωστό ως Θησείο -, τμήματα της Αρχαίας Αγοράς και τις δυτικές παρυφές του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως. Στα δεξιά της έχει μια σειρά όμορφων και καλά διατηρημένων στην πλειοψηφία τους αστικών κατοικιών που χρονολογούνται στα τέλη του 19ου ή τις αρχές του 20ου αιώνα και τους λόφους των Μουσών και της Πνύκας.

Από το 2017, το Μουσείο των Ηρακλειδών και η Εταιρεία Διερεύνησης Αρχαιοελληνικής και Βυζαντινής Τεχνολογίας (ΕΔΑΒυΤ), έχοντας υπογράψει ένα μνημόνιο μακροχρόνιας συνεργασίας, στοχεύουν να αναδεικνύουν τομείς του αρχαιοελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού που μέχρι πρόσφατα παρέμεναν εκτός των ενδιαφερόντων των κλασικών μελετών.

Η αρχή έγινε με την μεγάλη έκθεση που διοργανώθηκε από κοινού, στο Μουσείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πεκίνου όπου σε έναν ενιαίο χώρο μεγαλύτερο των 1.500 τετραγωνικών μέτρων, συγκεντρώθηκαν και εκτέθηκαν ομοιώματα, μικρογραφίες και διοράματα από τις συλλογές και των δύο οργανισμών, καθώς και δάνεια από

Μουσειο Ηρακλειδών 2

φορείς όπως το Μουσείο της Ακρόπολης, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ο Δήμος Σάμου, από εταιρείες, όπως η Hublot αλλά και αντικείμενα ιδιωτικών συλλογών.

Την επιτυχία της έκθεσης στο Πεκίνο, μετά από ένα εξάμηνο, ακολούθησε πρόσκληση για μεταφορά της στην Τζινάν, στο εκεί Πανεπιστήμιο, όπου παρέμεινε για άλλους τρεις μήνες μέχρι την επιστροφή της στην Ελλάδα.

Έκτοτε, επιλέγονται ενότητες της συλλογής, συμπληρώνονται από καινούργιες κατασκευές και εκτίθενται στις αίθουσες του Μουσείου.

Παράλληλα, η συνεργασία των δυο φορέων επεκτείνεται. Γίνεται προσπάθεια ενθάρρυνσης μελέτης και τεκμηρίωσης και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών που αποδίδονται στους αρχαίους Έλληνες ή στους Βυζαντινούς. Αποκορύφωμα αυτής της συνεργασίας είναι η απόφαση για τη δημιουργία της Ακαδημίας Ηρακλειδών που σαν στόχο έχει να παράσχει σε προ- και μεταπτυχιακούς φοιτητές της αλλοδαπής τη δυνατότητα να εντρυφήσουν σε επιμέρους θέματα της αρχαιοελληνικής τεχνολογίας, διδασκόμενοι από τους καλύτερους πανεπιστημιακούς και μη ερευνητές - μελετητές. Για το σκοπό αυτό, διοργανώνονται κύκλοι εβδομαδιαίων σεμιναρίων στην Αγγλική γλώσσα σε ολιγομελείς ομάδες συμμετεχόντων.

Ταυτόχρονα, διαλέξεις, εργαστήρια, θεματικές ξεναγήσεις στοχεύουν να καταστήσουν κοινωνούς της γνώσης τους νέους, τους υποψήφιους επιστήμονες και το ευρύ κοινό, ενώ διακαής πόθος είναι να αφυπνισθεί το ερευνητικό πνεύμα των μικρών μας φίλων.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle