Asopichos Logo
19-03-2024
Asopichos Logo
169

«Ο καθρέφτης ράγισε»

< 5 λεπτά
23.06.20 • 21:07
#Tags:

«Ο καθρέφτης ράγισε» Α.Κρίστι Εκδόσεις Ψυχογιός 2019 σελ. 270
Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς
H Άγκαθα Κρίστι αποτελεί συγγραφικό φαινόμενο! Τα βιβλία της έχουν πουλήσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κατατάσσοντάς τη στην πρώτη τριάδα μετά τη Βίβλο και τον Σαίξπηρ, ενώ μέχρι στιγμής έχει μεταφραστεί σε 103 γλώσσες. Οι παράξενες ιστορίες της εξακολουθούν να γοητεύουν χάρη στις πολλαπλές εκδοχές που επινοεί, στις ανατροπές, στο παιχνίδι γάτας και ποντικού που παίζει με τον αναγνώστη, αλλά και στο αδιόρατο χιούμορ της.
Το  «Ο καθρέφτης ράγισε» κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1962.Είναι το τελευταίο από τα κλασσικά έργα της Άγκαθα Κρίστι που τοποθετείται στην αγγλική επαρχία. Η συγγραφέας κατά κάποιον τρόπο αποχαιρετά στο βιβλίο αυτό μια εποχή που δεν υπάρχει πια. Όλα στο Σεντ Μέρι Μιντ έχουν αλλάξει , η Μις Μαρπλ παρατηρεί τις αλλαγές με ανάμεικτη θλίψη και μακροθυμία. Μεγάλο μέρος των παρατηρήσεών της αφορά στον νεόδμητο Οικισμό. Τα νέα αυτά συγκροτήματα κατοικιών χτίζονταν στα εδάφη των παλαιών μεγάλων κτημάτων , μεταξύ και γύρω  από το σπίτι της Κρίστι στο Γουόλινφορντ του Όξφορντσιρ, και η συγγραφέας στο βιβλίο αυτό βρίσκει την ευκαιρία να αναπτύξει τις απόψεις της για τους οικισμούς και τους κατοίκους τους και τα « νέα ήθη» που φέρνουν μαζί τους.
Η υπόθεση του βιβλίου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πραγματική ιστορία της ηθοποιού Τζιν Τίρνεϊ και της πρωτότοκης κόρης της, που έπασχε από σοβαρή σωματική και νοητική αναπηρία.
Το βιβλίο μεταφέρθηκε το 1980 στον κινηματογράφο με ένα εκπληκτικό καστ. Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ ενσάρκωνε τη Μαρίνα, η Άντζελα Λάνσμπερτ της Μις Μαρπλ , ενώ έπαιζαν ακόμη η Κιμ Νόβακ , ο Ροκ Χάτσον και ο Τόνι Κέρτις.
Η Μις Μαρπλ η ηλικιωμένη κάτοικος του Σεντ Μέρι Μιντ που δεν παντρεύτηκε ποτέ, είναι ιδιαίτερα οξυδερκής και με ισχυρή συνδυαστική ικανότητα , γνωρίζει σε βάθος την ανθρώπινη φύση και φημίζεται για τους παραλληλισμούς που κάνει μεταξύ των γεγονότων των εγκληματικών υποθέσεων και των συμβάντων του χωριού. Και όπως πάντα , στις υποθέσεις που αναλαμβάνει η Μις Μαρπλ τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απ΄ ότι φαίνονται και οι ύποπτοι αρκετοί.
Η Μαρίνα  Γκρεγκ είναι λαμπερή αστέρας του κινηματογράφου με ταραχώδη και όχι ο καθρεφτης ράγισε 3ιδιαίτερα ευτυχή βίο. Έρχεται να μείνει στο Γκόσινγκτον Χολ με τον σύζυγό της Τζέισον Ραντ αναζητώντας γαλήνη και ασφάλεια , ωστόσο σύντομα θα διαπιστώσει ότι ένα γεγονός από το παρελθόν της την κατατρέχει ως κι εκεί.
Τη μια στιγμή, η ελαφρόμυαλη Χέδερ Μπάντοκ , γραμματέας του Συνδέσμου Κινητού Νοσοκομείου του Σεντ Τζον, φλυαρούσε με το είδωλό της, τη σταρ του σινεμά Μαρίνα Κρεγκ, στη δεξίωση που δινόταν προς τιμήν της. Την επόμενη, έπεφτε νεκρή μπροστά στα έντρομα μάτια των άλλων προσκεκλημένων. Έπεσε δηλητηριασμένη.
Η καταδίκη -κατάρα θα έβρισκε τη Χέδερ. Η Χέδερ ήταν καταδικασμένη από την πρώτη στιγμή που άρχισε να μιλά και να κομπάζει για ένα συμβάν στο παρελθόν. Η Χέδερ Μπάντοκ είπε στην Μαρίνα Γκρεγκ πως είχε ερυθρά και πως σηκώθηκε από το κρεβάτι για να πάει να τη γνωρίσει. Η παγωμένη έκφραση της Μαρίνα Κρεγκ φαίνεται να οφείλεται στο σοκ αυτού που μόλις άκουσε.
Όμως η ερυθρά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική ασθένεια .Ο κόσμος κολλάει πολύ εύκολα. Αν μια γυναίκα προσβληθεί στους ….
Η Μις Μαρπλ έχει άλλη γνώμη για την υπόθεση . Κι ενώ όλοι ψάχνουν για στοιχεία και ίχνη για να εξηγήσουν ποιος και γιατί σκότωσε τη Χέδερ, η μις Μαρπλ αποφασίζει να στρέψει αλλού την έρευνά της: στην ίδια την ανθρώπινη ψυχή και τα μυστικά της...
Ήταν τελικά ο τέλειος φόνος ;
Τι ρόλο έπαιξε στη δολοφονία , η ασθένεια ερυθρά ;
Τι σχέση έχει με την υπόθεση ,το ποίημα του Τέννυσον «Η δεσποσύνη του Σαλότ»
«Ράγισε ο καθρέφτης πέρα ως πέρα
Βγάζει κραυγή “έπεσε πάνω μου η κατάρα”
Η δεσποσύνη του Σαλότ» ;
Η Άγκαθα Κρίστι γεννήθηκε στην Αγγλία, στο Τορκί, το 1890. Είναι γνωστή κυρίως για τα αστυνομικά έργα της –εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων–, πολλά από τα οποία έχουν κεντρικό χαρακτήρα τον θρυλικό ντετέκτιβ Αγκαθα Κριστι 2Πουαρό ή την απαράμιλλη μις Μαρπλ. Έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα αλλά και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα.
Η Άγκαθα Κρίστι, που έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο της Dame για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία, ανήκει στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν καταλυτικά την εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Παράλληλα, είναι η δημοφιλέστερη συγγραφέας όλων των εποχών, καθώς οι πωλήσεις των έργων της έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και άλλο ένα δισεκατομμύριο σε μεταφράσεις. Πέθανε το 1976.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle