Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
187

Πανευρωπαϊκό δίκτυο Wi-Fi “χτίζει” από το 2017 η ΕΕ

< 4 λεπτά
06.12.16 • 12:16
#Tags:

Την πρωτοβουλία “WiFi4EU”, που φιλοδοξεί να εξασφαλίσει δωρεάν πρόσβαση σε συνδέσεις Wi-Fi για κάθε Ευρωπαίο πολίτη, ξεκινά να υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η δημιουργία πανευρωπαϊκού δικτύου Wi-Fi με ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps και κοινή επωνυμία "WiFi4EU", εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών, που φιλοδοξούν να φέρουν στην Ένωση ρυθμούς ψηφιακού μετασχηματισμού, με προφανή τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία από τις ευκαιρίες, που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Με προϋπολογισμό €120 εκατ. θα χρηματοδοτήσει τη δωρεάν συνδεσιμότητα σε χιλιάδες δημόσιους χώρουςΗ Ευρώπη θα στηρίξει χρηματοδοτικά την υλοποίηση του δικτύου δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Διαδίκτυο με ειδικό πρόγραμμα, αρχικού προϋπολογισμό €120 εκατ. 

Το πρόγραμμα θα στηρίξει χρηματοδοτικά τις ενδιαφερόμενες τοπικές Αρχές, ώστε να εγκαταστήσουν σημεία ασύρματης πρόσβασης (access points) και να προσφέρουν δωρεάν συνδέσεις Wi-Fi σε κάθε πολίτη, για παράδειγμα, μέσα και γύρω από τα δημόσια κτίρια, τα κέντρα υγείας, τα πάρκα ή τις πλατείες.

Η χρηματοδοτική στήριξη θα δοθεί με το σύστημα της εξαργύρωσης κουπονιών και εκτιμάται ότι μπορεί να προσφέρει συνδεσιμότητα σε χιλιάδες δημόσιους χώρους, δημιουργώντας 40 έως 50 εκατομμύρια συνδέσεις Wi-Fi ανά ημέρα.

Αναμένεται ότι τουλάχιστον 6.000 έως 8.000 τοπικές κοινότητες, ανά την Ευρώπη, θα επωφεληθούν από αυτό το νέο σχέδιο, έως το 2020. Ο ακριβής αριθμός των τοπικών φορέων, που θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα, θα εξαρτηθεί από τον τελικό προϋπολογισμού του όλου έργου. 

Προϋποθέσεις
Για να λάβουν χρηματοδότηση, οι τοπικοί πάροχοι WiFi θα πρέπει να προσφέρουν συνδεσιμότητα υψηλής ταχύτητας (πάνω από 30 Mbps). Θα πρέπει, επίσης, να είναι σε θέση να καλύψουν τις δαπάνες λειτουργίας μετά από την εγκατάσταση του σχετικού εξοπλισμού. Όπως προβλέπεται δε από την Οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι τοπικές αρχές, που θα παρέχουν αυτές τις υπηρεσίες στους πολίτες τους, δεν φέρουν ευθύνη για το περιεχόμενο που μεταδίδουν. Θα έχουν, ωστόσο, την ευθύνη της συντήρησης των access points.

Ο προϋπολογισμός της δράσης θα διατεθεί με γεωγραφικά ισόρροπο τρόπο σε όλη την ΕΕ, ανάλογα με τη σειρά υποβολής των αιτήσεων. Η δε χρηματοδότηση για την εγκατάσταση τοπικών σημείων ασύρματης πρόσβασης θα πρέπει να καταστεί διαθέσιμη, μετά την έγκριση του σχεδίου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη - μέλη.

Το δρόμο για την υλοποίηση της δράσης για το WiFi4EU, που αποτελεί πρόταση του προέδρου της Επιτροπής, J. C. Junker, άνοιξε το “πράσινο φως” που έδωσαν στην πρόταση τα κράτη - μέλη στο συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών την περασμένη Παρασκευή. 

Χρονοδιάγραμμα
Για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν βλαβερές συνέπειες προς τον ανταγωνισμό ή τις ιδιωτικές επενδύσεις, επιλέξιμα θα είναι μόνο έργα, τα οποία δεν επικαλύπτουν υπάρχουσες ιδιωτικές ή δημόσιες συνδέσεις στο Διαδίκτυο. Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής σχεδίων εκ μέρους των τοπικών Αρχών, ανά την Ευρώπη, αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από το καλοκαίρι του 2017. 

Στόχοι συνδεσιμότητας
Η Επιτροπή έχει προτείνει, σήμερα, τρεις στρατηγικούς στόχους συνδεσιμότητας για το 2025:

1. Όλοι οι βασικοί κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες, όπως τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα, οι συγκοινωνιακοί κόμβοι, όλοι οι πάροχοι δημόσιων υπηρεσιών, όπως τα νοσοκομεία και οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και οι επιχειρήσεις που βασίζονται στις ψηφιακές τεχνολογίες, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε εξαιρετικά υψηλή - της τάξης των gigabit - συνδεσιμότητα.

2. Όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αγροτικά ή αστικά, θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε συνδεσιμότητα με ταχύτητα download τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία να μπορεί να αναβαθμιστεί σε Gbps.

3. Όλες οι αστικές περιοχές, καθώς και οι σημαντικές οδικές αρτηρίες και οι σιδηρόδρομοι, θα πρέπει να έχουν συνεχή κάλυψη 5G, την πέμπτη γενιά συστημάτων ασύρματων επικοινωνιών. Ως ενδιάμεσος στόχος, η κάλυψη 5G θα πρέπει να είναι εμπορικά διαθέσιμη τουλάχιστον σε μία μεγάλη πόλη σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ μέχρι το 2020. 

Σημερινή εικόνα
Το 2015, το 71 % των ευρωπαϊκών νοικοκυριών - αλλά μόνο το 28% των νοικοκυριών σε αγροτικές περιοχές - είχαν πρόσβαση σε γρήγορη σταθερή διαδικτυακή σύνδεση (ταχύτητα download τουλάχιστον 30 Mbps), και όσον αφορά την κάλυψη κινητής τηλεφωνίας τέταρτης γενιάς (4G), ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 86%, ενώ στις αγροτικές περιοχές είναι μόνο 36% (πηγή http://www.sepe.gr/).

της Νατάσας Φραγκούλη, fragouli@sepe.gr

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=FvaJIPg0Pxw]

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle