Asopichos Logo
19-03-2024
Asopichos Logo
158

«Σίκαλη στην τσέπη»

< 6 λεπτά
05.07.20 • 13:19
#Tags:

«Σίκαλη στην τσέπη» Α.Κρίστι Εκδόσεις Ψυχογιός 2019 σελ. 244
Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς
Η αστυνομική λογοτεχνία γνωρίζει τα τελευταία χρόνια πρωτοφανή άνθηση και όλο και περισσότεροι συγγραφείς στρέφονται προς αυτήν για να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Οι κλασικές αξίες όμως, όπως τα έργα της Άγκαθα Κρίστι , παραμένουν αμετάβλητες στον χρόνο…
H Άγκαθα Κρίστι αποτελεί συγγραφικό φαινόμενο! Τα βιβλία της έχουν πουλήσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κατατάσσοντάς τη στην πρώτη τριάδα μετά τη Βίβλο και τον Σαίξπηρ, ενώ μέχρι στιγμής έχει μεταφραστεί σε 103 γλώσσες. Οι παράξενες ιστορίες της εξακολουθούν να γοητεύουν χάρη στις πολλαπλές εκδοχές που επινοεί, στις ανατροπές, στο παιχνίδι γάτας και ποντικού που παίζει με τον αναγνώστη, αλλά και στο αδιόρατο χιούμορ της.
Το  «Σίκαλη στην τσέπη» πρωτοδημοσιεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1953. Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά ήταν ρωσική , το 1983.
Βασικοί χαρακτήρες των ιστοριών της Κρίστι είναι ο Πουαρό και η Μις Μαρπλ, ο πρώτος έχει την ιδιότητα του ιδιωτικού ντετέκτιβ και είναι προικισμένος με εξαιρετική ευφυΐα, ενώ η δεύτερη είναι μια απλή γυναίκα που ειδικεύεται στην επίλυση γρίφων. Ο Πουαρό πρωταγωνιστεί σε τριάντα τρία μυθιστορήματα και η Μις Μαρπλ σε δώδεκα μυθιστορήματα. Η Μις Μαρπλ είναι ο θηλυκός Πουαρό.
Παρότι η Κρίστι είναι γέννημα- θρέμμα της βικτοριανής Αγγλίας ,η Μις Μαρπλ από πολλούς μελετητές της αστυνομικής λογοτεχνίας θεωρείται ως «προφεμινιστικό σύμβολο».
Η Μις Μαρπλ η ηλικιωμένη κάτοικος του Σεντ Μέρι Μιντ που δεν παντρεύτηκε ποτέ, είναι ιδιαίτερα οξυδερκής και με ισχυρή συνδυαστική ικανότητα , γνωρίζει σε βάθος την ανθρώπινη φύση και φημίζεται για τους παραλληλισμούς που κάνει μεταξύ των γεγονότων των εγκληματικών υποθέσεων και των συμβάντων του χωριού. Και όπως πάντα , στις υποθέσεις που αναλαμβάνει η Μις Μαρπλ τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα απ΄ ότι φαίνονται και οι ύποπτοι αρκετοί.
Ρεξ Φόρτεσκιου .Μεσήλικας επιχειρηματίας, παντρεμένος σε δεύτερο γάμο με μια πολύ μικρότερή του γυναίκα. Το επιχειρηματικό του παρελθόν δεν είναι ακηλίδωτο.
Αντελ Φόρτεσκιου .Δεύτερη και κατά πολύ νεότερη σύζυγος του Ρεξ Φόρτεσκιου , μια εκθαμβωτική , σέξι γυναίκα αμφιβόλου ηθικής, στην οποία δε θα αργήσουν να πέσουν οι υποψίες για τη δολοφονία του συζύγου της. Και την ίδια , ωστόσο, περιμένει μια άσχημη εξέλιξη.
Πέρσιβαλ Φόρτεσκιου .Πρωτότοκος γιος του Ρεξ Φόρτεσκιου και συνεργάτης στην εταιρεία.
Λάνσελοτ Φόρτεσκιου. Δεύτερος γιος του Ρεξ Φόρτεσκιου , το μαύρο πρόβατο της οικογένειας που αποπέμφθηκε μετά από μια υπόθεση πλαστογραφίας. Επιστρέφει στο σπίτι μετά τη δολοφονία του πατέρα του.
Γκλάντις Μάρτιν . Πρώην υπηρέτρια της μις Μαρπλ, αποτελεί αφορμή με την οποία η δαιμόνια ηλικιωμένη μεταβαίνει στο Γιούτρι Λοτζ.
Ο Ρεξ Φόρτεσκιου, επικεφαλής μιας οικονομικής αυτοκρατορίας, απολάμβανε το πρωινό του τσάι, στο γραφείο του στο Λονδίνο , όταν έπεσε ξαφνικά νεκρός μέσα σε φρικτούς πόνους.
σικαλη στην τσεπη 3Ο Ρεξ Φόρτεσκιου πέθανε δηλητηριασμένος,  που προκλήθηκε από ταξίνη, η οποία  προέρχεται από τα φύλλα του πουρναριού . Στο μεταξύ, στην τσέπη του Ρεξ  εντοπίζονται σπόροι από σίκαλη, που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει πώς βρέθηκαν εκεί...
Η Αντελ Φόρτεσκιου ήπιε τσάι με την οικογένεια στη βιβλιοθήκη και μετά   βρέθηκε νεκρή στον καναπέ.  Μέσα στο τσάι βρέθηκε κυανιούχο κάλιο, που χρησιμοποιείται για να καταστρέφουν τις σφηκοφωλιές. Μαζί με το τσάι είχε φάει και γλυκά ψωμάκια με μέλι.
Η υπηρέτρια Γκάλντις Μάρτιν θυμήθηκε ξαφνικά ότι δεν είχε μαζέψει μια μπουγάδα που στέγνωνε έξω στο σχοινί, βγήκε τρέχοντας να φέρει μέσα τα ρούχα και τότε κάποιος τη αιφνιδίασε τυλίγοντας μια κάλτσα γύρω από τον λαιμό της . Την στραγγάλισε και έβαλε στη μύτη της ένα μανταλάκι. Αυτή ήταν το τρίτο θύμα.
Στην έπαυλη των Φόρτεσκιου φτάνει η ερασιτέχνις ντετέκτιβ μις Μαρπλ. Η πανέξυπνη γηραιά κυρία έχει προσωπικούς λόγους να αναμειχθεί στην υπόθεση. Και καταφέρνει μεμιάς αυτό που  ο επιθεωρητής Νιλ,  αδυνατεί να κάνει ως εκείνη τη στιγμή: να μπει στο μυαλό του δολοφόνου, να συλλάβει το σχέδιό του. Και να προβλέψει την επόμενή του κίνηση…
Η ερώτηση της Μις Μαρπλ  που εκπλήσσει τον επιθεωρητή Νιλ  είναι :
-Έχει σκεφτεί τα κοτσύφια ;
-Ποια κοτσύφια ;  ρώτησε ο Νιλ.
-Θα σας πω ένα παιδικό σκοπό ,του λέει η μις Μαρπλ κι αμέσως άρχισε να απαγγέλλει: «Τσέπη γεμάτη σίκαλη , πες ένα τραγουδάκι /Είκοσι κοτσύφια ψημένα στο ταψάκι./Σου έκοψαν την πίτα, λαλούσαν τα πουλιά,/ Δεν ήταν ωραίο πιάτο αυτό για βασιλιά./Ο βασιλιάς στην τράπεζα μετρούσε τα λεφτά ,/Η βασίλισσα στη σάλα έτρωγε μέλι και ψωμιά,/Τα ρούχα η υπηρέτρια άπλωνε στο σχοινί,/Την τσίμπησε στη μύτη ένα μικρό πουλί»
-Δεν ταιριάζουν όλα αυτά ; είπε η μις Μαρπλ.  Σίκαλη δεν είχε στην τσέπη του ο Φόρτεσκιου ; Ρεξ Φόρτεσκιου . Ρεξ σημαίνει βασιλιάς. Στη τράπεζά του. Και η κυρία Φόρτεσκιου , η βασίλισσα , στη σάλα , έτρωγε μέλι και ψωμιά. Κι έτσι , ο δολοφόνος έπρεπε να βάλει εκείνο το μανταλάκι στη μύτη της άμοιρης της Γκλάντις.
Όλο αυτό το σκηνικό έμοιαζε με μια τρέλα. Ήταν πολύ αλλόκοτα όλα αυτά. Όμως όλοι οι φόνοι έγιναν από έναν λογικό δολοφόνο,  με έναν λογικό σκοπό. Ο δολοφόνος είχε σώας τας φρένας, ήταν πανέξυπνος , άκαρδος και δεν είχε ενδοιασμούς. Και όλα αυτά τα έκανε για τα λεφτά!! Τώρα έπρεπε να  ερευνήσουν σχετικά με τα κοτσύφια. Θα υπήρχαν σίγουρα κοτσύφια!
Ποιος είχε βάλει στη μαρμελάδα πορτοκάλι ,που έτρωγε ο Ρεξ Φόρτεσκιου ,την ταξίνι ;
Μήπως η ανόητη Γκλάντις πέθανε άδικα ;
Ποιος έπαιξε τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου ;
Υπήρχαν λόγοι εκδίκησης ;
Θα ανακαλύψει η μις Μαρπλ τον ή την δολοφόνο ;
Η Άγκαθα Κρίστι βάζει τον αναγνώστη να λύσει αινιγματικά τραγουδάκια , δηλαδή εγκλήματα-σταυρόλεξα ,για να τον σπαζοκεφαλιάσει. Μπορεί να πρόσφερε ,και εξακολουθεί να προσφέρει , ψυχαγωγία στους αναγνώστες της μέσα από δολοφονίες κάθε είδους , αλλά στις ιστορίες της πάντα το έγκλημα εξιχνιάζεται και ο δολοφόνος τιμωρείται , είτε συλλαμβάνεται είτε αυτοκτονεί.
Η Άγκαθα Κρίστι γεννήθηκε στην Αγγλία, στο Τορκί, το 1890. Είναι γνωστή κυρίως για τα αστυνομικά έργα της –εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων–, πολλά από τα οποία έχουν κεντρικό χαρακτήρα τον θρυλικό ντετέκτιβ Πουαρό ή την αγκαθα κριστι 2απαράμιλλη μις Μαρπλ. Έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα αλλά και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα.
Η Άγκαθα Κρίστι, που έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο της Dame για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία, ανήκει στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν καταλυτικά την εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Παράλληλα, είναι η δημοφιλέστερη συγγραφέας όλων των εποχών, καθώς οι πωλήσεις των έργων της έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και άλλο ένα δισεκατομμύριο σε μεταφράσεις. Πέθανε το 1976.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle