Asopichos Logo
20-04-2024
Asopichos Logo
240

Συνεργασία Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορχομενού με το Εθνικό Αστεροσκοπείο  

< 3 λεπτά
15.04.21 • 08:03
#Tags:

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ορχομενού ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με το κέντρο  αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με στόχο την τεκμηριωμένη πληροφόρηση των μελών του για την καλλιέργεια του βαμβακιού. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια  του έργου e-shape της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Aστεροσκοπείο θα παρέχει εξατομικευμένες  πληροφορίες για κάθε αγροτεμάχιο ξεχωριστά, που θα επιτρέπουν την έγκαιρη ενημέρωση του  κάθε αγρότη για την επόμενη επέμβαση στο χωράφι του, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης που  βρίσκεται το φυτό. 

Ο χρήστης, στην συγκεκριμένη περίπτωση ο αγρότης-μέλος, θα μπορεί να συνδέεται με το κινητό  ή τον υπολογιστή του στην ιστοσελίδα του συνεταιρισμού και να ενημερώνεται για τις βέλτιστες  επεμβάσεις που μπορεί να κάνει στα αγροτεμάχιά του, τα οποία απεικονίζονται σε διαδραστικό  χάρτη που ενημερώνεται σε ημερήσια βάση, πετυχαίνοντας έτσι τα καλύτερα αποτελέσματα ή  ακόμα γλιτώνοντας την παραγωγή του από κινδύνους απρόσμενων ακραίων καιρικών φαινομένων. 

χωραφια 2Εικόνα 1: Η περιοχή του Ορχομενού με την απεικόνιση των αγροτεμαχίων, καθώς και τις ζώνες όπου γίνεται πρόβλεψη  «σπορά με ρίσκο» (κίτρινο χρώμα) και «δεν ενδείκνυται σπορά» (κόκκινο χρώμα). Το στιγμιότυπο λήφθηκε 13/4/2021. 

Οι επιστημονικές προτάσεις του Αστεροσκοπείου προσαρμόζονται με την πορεία και εξέλιξη της  ανάπτυξης του φυτού. Έτσι τον Απρίλιο μπορούμε να πληροφορηθούμε για τις ιδανικές συνθήκες  σποράς· στη συνέχεια με την εμφάνιση των πρώτων χτενιών για την ορθή εφαρμογή ρυθμιστή  ανάπτυξης και τέλος παρέχεται πρόβλεψη τελικής παραγωγής όπως και μηνύματα προειδοποίησης  απρόσμενων καιρικών φαινομένων. 

Ο Συνεταιρισμός από τη μεριά του, παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες που συνοδεύουν ένα  αγροτεμάχιο, όπως τις συντεταγμένες τους, τις παραγωγές των προηγούμενων ετών κ.α. Δηλαδή  κατά τη διάρκεια του προγράμματος, συμπληρώνεται αναλυτικό ημερολόγιο των φαινολογικών σταδίων της καλλιέργειας (π.χ. χτένια, άνθιση, ανάπτυξη καρυδιών κ.α.) για κάθε αγροτεμάχιο  ξεχωριστά, το οποίο ψηφιοποιείται και ενημερώνει αυτόματα τον αλγόριθμο που έχει αναπτύξει το  Αστεροσκοπείο. 

Η ενημέρωση των μελών του Συνεταιρισμού, μπορεί να γίνεται μέσω smartphone/υπολογιστή ή  επίσκεψης στα γραφεία του Συνεταιρισμού, όπου ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού θα ενημερώνει το  μέλος σχετικά. 

Ιστοσελίδα υπηρεσίας: https://asoo.gr/weather-noa/ 

ΑΣ Ορχομενού: https://asoo.gr/ 

Kέντρο αριστείας BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών: http://beyond-eocenter.eu/ E-shape: https://e-shape.eu/index.php/showcases/pilot1-2-eu-cap-support 

* Η πρόσβαση στο σύστημα είναι προσωρινά ανοιχτή σε όλους τους χρήστες της περιοχής. Στη  συνέχεια η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μόνο για τα μέλη του Συνεταιρισμού, καθώς θα είναι  απαραίτητος ο κωδικός για την είσοδο στο σύστημα.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle