Asopichos Logo
28-03-2024
Asopichos Logo
107

«Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων»

< 3 λεπτά
24.03.20 • 09:05
#Tags:

« Τότε, όλη η ενέργεια συγκεντρώθηκε σε ένα μόνο σημείο. Και ο χρόνος, σαν κάλτσα, γύρισε το μέσα έξω».
«Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων» Χ.Χ.Μ.Ρένχελ Εκδόσεις   Opera 2019 σελ.133
  Γράφει Ο Κώστας Τραχανάς
«Πήγε να δαγκώσει τη ρώγα, μα στα ούλα του δεν υπήρχαν δόντια».
« Τότε , όλη η ενέργεια συγκεντρώθηκε σε ένα μόνο σημείο. Και ο χρόνος, σαν κάλτσα, γύρισε το μέσα έξω».
Το βιβλίο αυτό περιέχει 100 μικροδιηγήματα μεταφρασμένα, μέσα σε δύο χρόνια, από 11 μεταφράστριες και μεταφραστές .
Τα χαμηλόφωνα και πολυεπίπεδα μικροδιηγήματα με την πλοκή τους, τους πρωταγωνιστές τους και το περιβάλλον τους , τα κρυμμένα νοήματα και τις αναφορές σε ιστορικά γεγονότα , μέσα στο ανελαστικό πλαίσιο μιας σελίδας , αποτελούν ένα δισεπίλυτο γρίφο.
«Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων» και των αγνώστων πλανητών, που περιέχει τις λεπτομερείς και πολύ μικρων θαυματων 2ειλικρινείς (μικρο)αφηγήσεις των μεγάλων υπερφυσικών και παράξενων γεγονότων αυτού του κόσμου , καθώς και τις (μινι)εποποιίες άλλων τόσων εξωγήινων άθλων, και μια συλλογή από τις πιο διαφορετικές και αξιομνημόνευτες ερωτικές πρακτικές , εκδικήσεις και βασανιστήρια, θανάτους, μετενσαρκώσεις, πνεύματα και φαντάσματα, ερπετά, τέρατα, ανέφικτες αρχιτεκτονικές , τα χρονικά της κατάκτησης του διαστήματος και την αναζήτηση του Θεού.
«Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων» είναι ένα δειγματολόγιο από   μεγαλειώδη αλλά και μικροσκοπικά συμβάντα. Είναι ένας λεπτομερής κατάλογος από θαυμαστά γεγονότα. Είναι μια διαδρομή που ξεκινάει από το βάθος των συρταριών μας, κάτω από τα κρεβάτια μας, μέσα από την ψευδοροφή του υπνοδωματίου μας και φτάνει μέχρι τους πιο μακρινούς γαλαξίες. Είναι ένα τερατολόγιο ή ένα εγχειρίδιο Θεολογίας. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, μια πραγματεία περί μικροεπιστημονικής φαντασίας. Ή, ίσως, να μην είναι απολύτως τίποτα από όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο, δεν είναι το βιβλίο που περιμένατε. Είναι όμως το βιβλίο που ονειρευόσασταν…
«Ανάμεσα στις βραχώδεις σχισμές με φλέβες από νεφρίτη στην έρημο του Τακλαμακάν, ζει ένας σκαραβαίος της οικογένειας  των Τενεβριονίδων που όταν λέει πλιτς-πλιτς θέλει να πει  πλατσπλάτς, και όταν λέει πλατσπλάτς θέλει να πει πλιτς-πλιτς. Εμείς περνάμε πάνω από αυτά τα μικρά έντομα αγνοώντας τα εντελώς, χωρίς καν να αντιληφθούμε ότι αυτή η ένδειξη ευφυΐας του σκαραβαίου του Τακλαμακάν εμπεριέχει στην ουσία της την πιο γνήσια ανθρώπινη πράξη, πιο χαρακτηριστική για το Ρενχελ 2είδος μας ακόμα και από το γέλιο, τη συνθήκη στην οποία βασίζονται οι επιστημονικές εικασίες, η τέχνη και η κοινωνική ζωή: την ικανότητα του ψεύδεσθαι.»
Ο Χουάν Χαθίντο Μουνιόθ Ρένχελ, γεννημένος στη Μάλαγα το 1974, είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους ισπανούς συγγραφείς διηγημάτων και μικρών κειμένων, με περισσότερα από πενήντα εθνικά και διεθνή βραβεία στο ενεργητικό του. Έχει ήδη αναγνωριστεί από τον διεθνή Τύπο και την κριτική ως ένας από τους αξιότερους συνεχιστές της συγγραφικής παράδοσης του Καλβίνο και του Μπόρχες, ενώ μερικά από τα διηγήματά του έχουν συμπεριληφθεί στις σημαντικότερες ανθολογίες της Ισπανίας. Μεγάλο μέρος του έργου του έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά, στα Ιταλικά, στα Ρωσικά και στα Τουρκικά, και έχει εκδοθεί σε δώδεκα χώρες.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle