Asopichos Logo
25-04-2024
Asopichos Logo
369

«Το μυστήριο του μπλε τρένου»

< 4 λεπτά
23.04.20 • 12:03
#Tags:

Τα βιβλία της έχουν πουλήσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα

«Το μυστήριο του μπλε τρένου» Α.Κρίστι Εκδόσεις Ψυχογιός 2019 σελ. 305

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

H Άγκαθα Κρίστι αποτελεί συγγραφικό φαινόμενο! Τα βιβλία της έχουν πουλήσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κατατάσσοντάς τη στην πρώτη τριάδα μετά τη Βίβλο και τον Σαίξπηρ, ενώ μέχρι στιγμής έχει μεταφραστεί σε 103 γλώσσες. Οι παράξενες ιστορίες της εξακολουθούν να γοητεύουν χάρη στις πολλαπλές εκδοχές που επινοεί, στις ανατροπές, στο παιχνίδι γάτας και ποντικού που παίζει με τον αναγνώστη, αλλά και στο αδιόρατο χιούμορ της.

Ηρακλης Πουαρό : Ο δημοφιλέστερος και ευφυέστερος ντετέκτιβ του κόσμου!
Είμαι απλώς ο Ηρακλής Πουαρό, όμως με τον δικό μου τρόπο είμαι σπουδαίος…
Το «Μυστήριο του Μπλε Τρένου» κυκλοφόρησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1928 , ενώ την ίδια χρονιά εκδόθηκε και στις ΗΠΑ. Είναι ένα έργο που η Κρίστι αντιπαθούσε , καθώς γράφτηκε υπό μεγάλη πίεση , στην πιο δύσκολη περίοδο της ζωής της, όταν έχασε την μητέρα της και ο πρώτος γάμος της διαλύθηκε.
Στο βιβλίο αυτό αναφέρεται για πρώτη φορά το φανταστικό χωριό Σεντ Μέρι Μιντ όπου εγκατέστησε αργότερα η Κρίστι την ηρωΐδα της , τη Μις Μαρπλ. Είναι επίσης το έργο στο οποίο εμφανίζεται πρώτη φορά ο βαλές του Πουαρό, ο Τζορτζ.
Το «Μυστήριο του Μπλε Τρένου» ήταν το πρώτο έργο της Άγκαθα Κρίστι που διασκευάστηκε για το ραδιόφωνο του BBC. Έγινε γράφικ νοβέλ το 2005 , ενώ το 2006 διασκευάστηκε για την τηλεοπτική μπλε τρενο 2σειρά Agatha Christie;s Poirot  του ITV , στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Ντέιβιντ Σουσέ.
Ο Ηρακλής Πουαρό , έχει αποσυρθεί πια από την ενεργό δράση, όμως αναλαμβάνει να ερευνήσει τη δολοφονία της Ρουθ Κέτερινγκ , κόρης του εκατομμυριούχου Βαν Άλντιν, στη διάρκεια του ταξιδιού της με το Μπλε Τρένο με προορισμό τη Γαλλική Ριβιέρα.
Ο Ηρακλής Πουαρό επιβιβάζεται στο Μπλε Τρένο για τη Γαλλική Ριβιέρα. Το ίδιο τρένο που παίρνει και η Ρουθ Κέτερινγκ, η χαϊδεμένη Αμερικανίδα κληρονόμος, η οποία αφήνει πίσω της έναν άτυχο γάμο με τον Ντέρεκ Κέτερινγκ  και τον μουντό αγγλικό χειμώνα για έναν εραστή τον Κόμη Αρμαντ ντε λα Ρος , που την περιμένει στη Γαλλία.
Το ξημέρωμα, όμως, βρίσκει τη Ρουθ νεκρή, στραγγαλισμένη στο κουπέ της. Και η Καρδιά της Φλόγας, το φημισμένο ρουμπίνι που είχε μαζί της, δεν είναι πουθενά…
Ο Ηρακλής Πουαρό επιστρατεύει για άλλη μια φορά το αστυνομικό του δαιμόνιο για να εξιχνιάσει ένα μυστήριο που τα έχει όλα: αμύθητα πλούτη, γοητευτικούς άνδρες, μοιραίες γυναίκες, κρυφά πάθη και ανομολόγητα μυστικά…
Η Άγκαθα Κρίστι γεννήθηκε στην Αγγλία, στο Τορκί, το 1890. Είναι γνωστή κυρίως για τα αστυνομικά έργα της –εξήντα έξι μυθιστορήματα και δεκατέσσερις συλλογές διηγημάτων–, πολλά από αγκαθα κριστι 2τα οποία έχουν κεντρικό χαρακτήρα τον θρυλικό ντετέκτιβ Πουαρό ή την απαράμιλλη μις Μαρπλ. Έγραψε επίσης δύο αυτοβιογραφικά έργα, αισθηματικά μυθιστορήματα αλλά και θεατρικά, μεταξύ των οποίων το μακροβιότερο έργο στην ιστορία του σύγχρονου θεάτρου, την Ποντικοπαγίδα.
Η Άγκαθα Κρίστι, που έχει τιμηθεί από τη Βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τίτλο της Dame για τη συνεισφορά της στη λογοτεχνία, ανήκει στους δημιουργούς που διαμόρφωσαν καταλυτικά την εξέλιξη του αστυνομικού μυθιστορήματος. Παράλληλα, είναι η δημοφιλέστερη συγγραφέας όλων των εποχών, καθώς οι πωλήσεις των έργων της έχουν ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και άλλο ένα δισεκατομμύριο σε μεταφράσεις. Πέθανε το 1976.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle