Asopichos Logo
19-03-2024
Asopichos Logo
210

«Το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά»

< 4 λεπτά
02.04.21 • 07:36
#Tags:

Ο Ασώπιχος συμμετέχοντας σε αυτή τη γιορτή παρουσιάζει το βιβλίο «Το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά» το οποίο επέλεξε ο επί σειρά ετών συνεργάτης μας Κώστας Τραχανάς ο οποίος υπογράφει και την παρουσίαση.

«Το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας για παιδιά» Χ.Δημόπουλος, Εικογράφηση Π.Κρίγκου Εκδόσεις Ψυχογιός 2021 σελ.39 (για παιδιά από 9 ετών)

Με το ξεκίνημα της Επανάστασης , οι εξεγερμένοι κατάλαβαν σχεδόν πως, αν ήθελαν να πετύχει ο Αγώνας , ήταν απαραίτητο να οργανωθούν : να ενωθούν σαν γροφιά .Και, για να γίνει αυτό, θα΄ πρεπε να αποκτήσουν διοίκηση κεντρική. Δειλά δειλά , και με την καθοδήγηση ανθρώπων που είχαν αποκτήσει μόρφωση ,κυρίως στο εξωτερικό, όπως ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, ο Θεόδωρος Νέγρης και ο Δημήτριος Υψηλάντης , οι πρόκριτοι κάθε τόπου προσπαθούσαν να βάλουν μια τάξη στο χάος. Έκαναν λοιπόν ,τοπικές συνελεύσεις στο Μεσολόγγι, στα Σάλωνα ,στο Άργος με σκοπό να οργανώσουν προσωρινά τη διοίκηση και τον στρατό , μέχρις ότου δημιουργηθεί στο μέλλον μια «Βουλή του Έθνους».

Στο τέλος Δεκεμβρίου 1821 στο Άργος είχαν μαζευτεί αντιπρόσωποι από όλες τις επαναστατημένες περιοχές. Αυτοί οι πληρεξούσιοι, οι  «παραστάτες», όπως τους έλεγαν , αντιπροσώπευαν ο καθένας την περιοχή, τον τόπο του. Ήταν μοραΐτες, ρουμελιώτες, και νησιώτες πρόκριτοι και κληρικοί .Κοντά σε αυτούς προστέθηκαν Φαναριώτες και λόγιοι . συνταγμα παιδια 2Σκοπός τους ήταν να κάνουν μια μεγάλη Εθνοσυνέλευση και να φτιάξουν μια εθνική βουλή που θα διακήρυσσε με τον πιο επίσημο τρόπο την πολιτική ύπαρξη και την ανεξαρτησία του ελληνικού έθνους και θα ψήφιζε το πρώτο του Σύνταγμα.

Στην Πιάδα (Νέα Επίδαυρο) του Άργους έφτασαν οι 59 παραστάτες ,για να κάνουν Εθνοσυνέλευση. Οι εργασίες άρχισαν στις 20 Δεκεμβρίου και πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης εκλέχτηκε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος , ο οποίος έφτιαξε αμέσως μια επιτροπή που κύριο σκοπό είχε να διατυπώσει , να συντάξει και να γράψει ένα κείμενο που θα όριζε τον τρόπο της προσωρινής λειτουργίας του νέου, ελεύθερου ελληνικού κράτους.  Ένα κείμενο που θα αποτελούσε το πρώτο Σύνταγμα!!

Στην επιτροπή αυτή σημαντική βοήθεια θα πρόσφεραν και δυο νέοι άνθρωποι σπουδαγμένοι και πολύγλωσσοι : ο 26χρονος Ιταλός φιλέλληνας Βιντσέντζο Γκαλίνα, ο οποίος είχε φέρει μαζί του ένα νομικό βιβλίο που περιείχε πολλά ευρωπαϊκά Συντάγματα ,και ο μόλις 19 ετών Αναστάσιος Πολυζωίδης , που από τα 15 του είχε πάει για σπουδές στη Βιέννη .Κι οι δυο τους είχαν μελετήσει με μεγάλη προσοχή τα δυο περίφημα Συντάγματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Γαλλίας .

Το κείμενο που επεξεργάστηκαν οι :  Γκαλίνας ,Πολυζωΐδης ,Μαυροκορδάτος και ο Νέγρης το ονόμασαν « Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος». Η Εθνοσυνέλευση το ψήφισε την 1η Ιανουαρίου 1822 .

Πριν καν απελευθερωθεί και γίνει ανεξάρτητη η Ελλάδα , είχαν φτιάξει το πρώτο της Σύνταγμα!!

Χαρίστε το στα παιδιά σας.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια παρουσίαζε στην ΕΡΤ τη βραβευμένη παιδική  εκπομπή ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ενώ τώρα παρουσιάζει τη συνέχειά της µε τίτλο 1.000 ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ. Τα τελευταία χρόνια γράφει  βιβλία για παιδιά.

Η Πετρούλα Κρίγκου γεννήθηκε στην Αθήνα ,όπου ζει και εργάζεται .Σπούδασε Καλές Τέχνες στη Μεγάλη Βρετανία, στο Kent Institute of Art &Design και στο Kingston University.Γυρνώντας στην Ελλάδα αποφοίτησε από τον εκπαιδευτικό όμιλο Akto Art&Design και καταπιάστηκε με τη δημιουργία εγκαταστάσεων και ζωγραφικών έργων. Την κέρδισε όμως η εικογράφηση .

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle