Σε συνεχή επικοινωνία με τον Δ/ντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, είναι ο δήμος Θήβας και η ΠΕ Βοιωτίας και όπως επισημαίνουν δίνει την καθημερινή εικόνα της σεισμικότητας της περιοχής.

Αυτό που παρατηρεί ο ίδιος είναι ότι σταδιακά από την προηγούμενη Κυριακή φαίνεται η μείωση της σεισμικότητας (χάρτες, διαγράμματα), κάτι που είναι καθησυχαστικό. Η σεισμικότητα αυτή, είπε επίσης ο κ. Χουλιάρας, αφορά σεισμούς μικρού μεγέθους που δεν δημιουργούν προβλήματα στις υποδομές.
Χρειάζεται ψυχραιμία και προσοχή.
Πρέπει βέβαια να λαμβάνονται όλα τα προληπτικά μέτρα προστασίας λόγω του βεβαρημένου ιστορικού της περιοχής μας. Το φαινόμενο παρακολουθείται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών όλο το 24ωρο.

Ο κ Χουλιάρας σε ανάρτησή του στο facebook αναφέρει ότι στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερες από 270 μικρές επιφανειακές δονήσεις την τελευταία εβδομάδα και ότι οι ειδικοί παρακολουθούν το φαινόμενο.

“Άλλο ένα σμήνος πολύ μικρού μεγέθους σεισμών καταγράφεται από τους σεισμογράφους μετά τα 4,1 Ρίχτερ στις 8:05 το πρωί από την περιοχή την Θήβας. Το φαινόμενο παρακολουθούμε από την περασμένη εβδομάδα όπου είχαμε πάλι 4,2 Ρίχτερ και έχουν ακολουθήσει περισσότερες από 270 πολύ μικρές επιφανειακές δονήσεις. Η δραστηριότητα όπως δείχνει το ιστόγραμμα έχει φθίνουσα πορεία στη παραγωγή σεισμών μέχρι στιγμής και την παρακολουθούμε ενόργανα με επιπλέον σταθμούς που έχουμε εγκαταστήσει στην περιοχή λόγω του βεβαρημένου σεισμικού ιστορικού της”.