Asopichos Logo
29-03-2024
Asopichos Logo
603

Καθημερινά 18/10/2021

< 12 λεπτά
18.10.21 • 07:48

Το «ραντεβού με την Ιστορία», ήταν ένα από τα συνθήματα του ΠΑΣΟΚ στις αφίσες της προεκλογικής περιόδου του 1981 και έμελλε να γίνει πραγματικότητα μια μέρα σαν και αυτή πριν 40 χρόνια. Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ με τον Ανδρέα Παπανδρέου στο τιμόνι κέρδισε τις εκλογές της 18ης Οκτωβρίου 1981, με 48% και σχημάτισε για πρώτη φορά κυβέρνηση.

καθημερινά μικροΟ ιδρυτής του Κινήματος χρησιμοποιώντας συνθήματα όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «Εδώ και τώρα αλλαγή», εξέφρασε την αλλαγή που ήθελε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας εκείνη την εποχή. 

Η 18η Οκτώβρη είχε ιδιαίτερη σημασία για τον ιδρυτή του Κινήματος, καθώς ακριβώς 37 χρόνια πριν (18 Οκτωβρίου 1944), ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου (ο αποκαλούμενος «Γέρος της Δημοκρατίας»), επέστρεψε στην ελεύθερη Ελλάδα σχημάτισε κυβέρνηση και ύψωσε τη γαλανόλευκη σημαία στον ιερό βράχο της Ακρόπολης έξι μέρες μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς.

καθημερινά μικροΤα προβλήματα και τα παράπονα της Αυτοδιοίκησης για την Κυβέρνηση είναι πολλά, αλλά δεν αφορούν την Ψηφιακή Διακυβέρνηση, καθώς στον τομέα αυτόν με την υποστήριξη της Κυβέρνησης έχουν γίνει τεράστια άλματα και συνεχίζονται, ανέφερε από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο κ. Γιάννης Τσιάμης, Πρόεδρος της Επιτροπής Οργάνωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της ΚΕΔΕ και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού.

Παρουσιάζοντας το έργο που έχει γίνει για να εξοπλιστούν οι δήμοι ψηφιακά από πλευράς της ΚΕΔΕ ο κ. Τσιάμης αναφέρθηκε σε 4 ενότητες. Το έργο που έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια και οι πλατφόρμες που έχουν μπει στην υπηρεσία των Δήμων μέσω του κόμβου govHUB.gr, τις νέες υπηρεσίες που ετοιμάζονται για τους Δήμους, τα εντυπωσιακά στατιστικά στοιχεία από την λειτουργία της ψηφιακής ΚΕΔΕ και δυστυχώς την παθογένεια της ψηφιακής άρνησης που παρουσιάζεται σε αρκετούς δήμους σήμερα και την δημιουργία Δήμων τριών ταχυτήτων. 

καθημερινά μικροΤυχεροί μέσα στην ατυχία τους ήταν οι επιβάτες αυτοκινήτου που είδαν ένα μεγάλο βράχο να αποκολλάται και να πέφτει στο καπό, ενώ το όχημα ήταν εν κινήσει στο δρόμο Αράχωβας – Λιβάδι. Τα προστατευτικά πλέγματα δεν αρκούσαν για να εμποδίσουν το βράχο αλλά και μικρότερα κομμάτια που έπεσαν στο δρόμο. Μικρότερης έκτασης ζημιές έπαθε και το αυτοκίνητο που ακολουθούσε και ανήκε σε φιλικό ζευγάρι των επιβαινόντων στο πρώτο όχημα. 

Ο Δήμος Ορχομενού ενημερώνει τους δημότες της Τ.Κ. Ακραιφνίου ότι ο παιδικός σταθμός Ακραιφνίου θα παραμείνει κλειστός σήμερα  Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021 λόγω της εμφάνισης αυξημένου πλήθους  εποχιακών ιώσεων.  

καθημερινά μικροΑυλαία το Σάββατο για τις τριήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Ορχομενού με συνδιοργανωτή την Π.Ε. Βοιωτίας το τριήμερο 16-18 Οκτωβρίου με χορευτικά, συναυλία και έκθεση φωτογραφίας.Στο πνευματικό κέντρο του Ορχομενού δόθηκε το Σάββατο μουσικοχορευτική παράσταση από τον σύλλογο "Ψυχαγωγία και Άσκηση".

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν την  Κυριακή (17/10) στις 21:00 με παραδοσιακό πρόγραμμα από την "Καλλιτεχνική Πορεία" και σήμερα Δευτέρα 18/10 ανήμερα της γιορτής του Ευαγγελιστή Λουκά στις 19:00 με παραδοσιακούς χορούς από τον "Λαογραφικό Όμιλο Ορχομενού". Να σημειώσουμε ότι όλο το τριήμερο (16-18/10) πραγματοποιείται έκθεση παλαιού φωτογραφικού υλικού από τον Ορχομενό από τον "Σύλλογο Οικολόγων και Φυσιολατρών Ορχομενού" στο Πνευματικό Κέντρο. 

καθημερινά μικροΟ Δήμος Ορχομενού συνεχίζοντας τις ενέργειες πρόληψης κατά του ιού covid-19, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), θα διενεργήσει δωρεάν rapid test ως εξής: Κάστρο, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου,  09:00-12:00 στο Κοινοτικό κατάστημα Ορχομενός , Τρίτη 19 Οκτωβρίου 09:00-13:00 αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου. Παρακαλούνται όσοι θα πάνε να εξεταστούν να γνωρίζουν το ΑΜΚΑ 

Επιτυχημένη ήταν και η 10η διοργάνωση του αγώνα δρόμου με την επωνυμία «ΠΤΩΙΟΣ» που έγινε χθες Κυριακή 17 Οκτωβρίου στο Ακραίφνιο με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας) και τον Δήμο Ορχομενού, με την αιγίδα της ΕΟΛΣΜΑΥ, την τεχνική υποστήριξη του ΑΠΣ Απόλλων Δυτικής Αττικής και διοργανωτή τον σύνδεσμο του Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Ακραιφνίου. 

καθημερινά μικροΠερισσότερα από 80 σχολεία συμμετείχαν στον μαθητικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με τίτλο: «200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821», ο οποίος ολοκληρώθηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 με την τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου. Τα αποτελέσματα ΕΔΩ

Συνεχίζονται οι παρουσιάσεις βιβλίων από την ιστοσελίδα asopichos.gr στη στην ενότητα «πολιτισμός». Τελευταία παρουσιάστηκαν τέσσερα βιβλία με την επιμέλεια του συνεργάτη μας Κώστα Τραχανά:

καθημερινά μικρο«Η κοινωνία της παρηγοριάς-Ο πόνος σήμερα» Μπιουνγκ-Τσουλ Χαν Εκδόσεις Opera 2021 σελ.105.  Ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου είναι ένας από τους πιο διεισδυτικούς και πολυδιαβασμένους διεθνώς κοινωνικούς φιλοσόφους της εποχής μας.

«Η θεραπεύτρια» Χ.Φλουντ Εκδόσεις Λιβάνης 2020 σελ. 365 Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ψυχολογικό θρίλερ που κόβει την ανάσα.

καθημερινά μικρο«Άγιο αίμα» Θ.Παπαθεοδώρου Εκδόσεις Ψυχογιός 2021 σελ. 527. Οι Σουλιώτες ήταν 46 φάρες , αρκετές ήταν πλήρως χαμένες ή μείνανε ελάχιστοι , όμως γνώριζαν οι επιζήσαντες ,να κρατούν το όπλο και την τέχνη του πολέμου.

«Φουστανέλες και χλαμύδες-Ιστορική μνήμη και εθνική ταυτότητα 1821-1930» Χ.Κουλούρη Εκδόσεις Αλεξάνδρεια 2020 σελ. 607. Η πολυεπίπεδη σύνθεση που επιχειρεί αυτό το βιβλίο στοχεύει στη διατύπωση ενός ερμηνευτικού σχήματος για τον πρώτο αιώνα της εθνοκρατικής ύπαρξης, ο οποίος υπήρξε καταλυτικός για τη σύγχρονη εθνική ταυτότητα και μνήμη. Δείτε περιλήψεις και κριτική  ΕΔΩ

καθημερινά μικροΜε τις λάσπες και τα νερά που «βούλιαξαν» τις περιουσίες τους αναμετρώνται τώρα οι κάτοικοι, στις περιοχές που σφυροκόπησε ο «Μπάλλος» τις προηγούμενες μέρες. Τα έργα για την αποκατάσταση των σοβαρών ζημιών από τη νεροποντή θα προχωρήσουν κατά προτεραιότητα, ενώ έχει ήδη δρομολογηθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες.

Σε σχέση με αυτά που συνέβησαν, μεγάλη απήχηση είχε το άρθρο του Μπάμπη Ζαννιά με τίτλο «Είναι Κράτος αυτό;» που δημοσιεύτηκε στις σελίδες του asopichos.gr στη στήλη απόψεις και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Πολλές φορές θυμώνω όταν κάποιοι υποτιμούν την πατρίδα μου, λέγοντας ότι στην τάδε χώρα δεν συμβαίνουν αυτά και τα έχουν κάνει καλύτερα, ενώ εδώ στην Ελλάδα… Πίστευα (και πιστεύω) ότι η πατρίδα μου μπορεί και πρέπει να γίνει καλύτερη γιατί απλά έχει καλύτερους πολίτες.

καθημερινά μικροΈξυπνους, εργατικούς, συνεπείς, φιλότιμους, αισιόδοξους, με στόχους. Όλα αυτά αναλογικά του πληθυσμού της. Έχουμε επιστήμονες Ποιητές, λογοτέχνες, μουσικούς, ζωγράφους, γλύπτες, που έχουν καταξιωθεί παγκόσμια και κάνουν τον πλανήτη να μιλάει για την… ψωροκώσταινα. Τι δεν έχουμε όμως; Δεν θέλω να απαντήσω σε αυτό το ερώτημα, απαντήστε εσείς κι εγώ νοερά θα συμφωνήσω. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ

Πέθανε ο ποιητής Γιώργος Κακουλίδης σε ηλικία 65 ετών. O Γιώργος Κακουλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Γιος ζωγράφου και εγγονός γλύπτη και σε νεαρή ηλικία ταξίδεψε με φορτηγά καράβια. Παράλληλα με τη συγγραφική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και είχε κάνει 8 ατομικές εκθέσεις. Ποίησή του έχουν μελοποιήσει ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Νίκος Κυπουργός, ο Τάσος Μελετόπουλος και ο Μάριος Στρόφαλης. Το 1994 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

καθημερινά μικροΤα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.712, οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 27, Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 357 (63,0% άνδρες). Στη Στερεά Ελλάδα είχαμε: 11 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, 15 στην Π.Ε. Εύβοιας, 1 στην Π.Ε. Ευρυτανίας, 20 στην Π.Ε. Φθιώτιδας, 3 στην Π.Ε. Φωκίδας

H πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης για το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των πληρωμών του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την επόμενη εβδομάδα. Συνολικά για την εβδομάδα 18-22 Οκτωβρίου θα καταβληθούν περί τα 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από το υπουργείο, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

καθημερινά μικροΗ ρωσίδα ηθοποιός και ο ρώσος σκηνοθέτης, που παρέμειναν για 12 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για να γυρίσουν εκεί την πρώτη ταινία στο διαστημα, προσγειώθηκαν χθες το πρωί. Το διαστημόπλοιο Σογιούζ MS-18, που μετέφερε την Γιούλια Περεσίλντ, τον Κλιμ Σιπένκο και τον κοσμοναύτη Όλεγκ Νοβίτσκι, προσγειώθηκε στις στέπες του Καζακστάν στις 04:36.  

Οι περισσότεροι κάτοικοι πεινούν, παιδιά πεθαίνουν, οι φυσικές καταστροφές και η πανδημία του νέου κορονοϊού έχουν βυθίσει τη Γουατεμάλα σε μια από τις χειρότερες κρίσεις διατροφικής ανασφάλειας που έχουν καταγραφεί στα χρονικά, προειδοποίησε ο Συνήγορος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. 

καθημερινά μικροΨηφιακά αλλά και σε φυσικό χώρο επιστρέφει εφέτος η Art Athina: μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας Αrt Athina Virtual 2021 και με την έκθεση σε φυσικό χώρο Art Athina Pop Up, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Με ψηφιακή παρουσία για έναν ολόκληρο μήνα (1-30 Νοεμβρίου) και φυσική παρουσία στο ισόγειο του ξενοδοχείο King George στην πλατεία Συντάγματος (12-21 Νοεμβρίου) περισσότερες από 45 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα δώσουν το «παρών» στην αθηναϊκή φουάρ.

Για την 4η αγωνιστική της Α κατηγορίας ποδοσφαίρου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Βοιωτίας (ΕΠΣΒ) για την περίοδο 2021-2022 σημειώθηκαν τα αποτελέσματα που μπορείτε να δείτε αναλυτικά ΕΔΩ 

καθημερινά μικροΣε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης οι δύο θεατές που τρυαματίστηκαν στη διάρκεια αγώνα για το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Motocross, σε πίστα των Γιαννιτσών Πέλλας.
Οι δύο άτυχοι θεατές, ο ένας από τους οποίους ανήλικος, διακομίστηκαν αρχικά στο νοσοκομείο Γιαννιτσών, αλλά οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ήταν σοβαρά τραυματισμένοι και στη συνέχεια τους μετέφεραν στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Σε... εφιάλτη μετατράπηκε το όνειρο της εθνική υδατοσφαίρισης νέων γυναικών για κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U20, που ολοκληρώθηκε  (16/10) στη Νετάνια του Ισραήλ. Αγνώριστη η ελληνική ομάδα, νικήθηκε από το άγχος του φαβορί και έχασε εύκολα στον τελικό από την Ισπανία με 10-5, αρκούμενη στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Το ασημένιο μετάλλιο που πήρε η εθνική υδατοσφαίρισης νέων γυναικών στη Νετάνια, είναι το τέταρτο της Ελλάδας στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα της κατηγορίας. 

καθημερινά μικροΧάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η αθλήτρια του ΑΚΟΛ Μάγδα Μπάρλου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αεροβικής Νεανίδων -Γυναικών που έγινε στον Χολαργό ενώ την 8η θέση πήρε στο ίδιο πρωτάθλημα η Κρυσταλλία Μαράντου Συγχαρητήρια στις αθλήτριες τις οποίες προπονεί η Ορχομένια Λουκία Τσάπρα  

Του Ευαγγελιστή Λουκά σήμερα και γιορτάζει η Πετρομαγούλα στον Ορχομενό. Χρόνια πολλά σε εορτάζουσες, εορτάζοντες και σε όλους τους Ορχομενίτες.  

καθημερινά μικροΚαλημέρα σας, να χαμογελάτε, χαρίζει αισιοδοξία!

Επισκεφθείτε και ενημερωθείτε καθημερινά από τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη της ενημέρωσης Ασώπιχο χωρίς δεσμεύσεις.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle