Asopichos Logo
20-04-2024
Asopichos Logo
363

|

Διαχρονικοί αγώνες για την τιμή του βαμβακιού

< 3 λεπτά
06.11.21 • 23:37

Κύρια καλλιέργεια το βαμβάκι στην Κωπαΐδα ενώ τη μερίδα του λέοντος  στην περιοχή έχει ο Ορχομενός.

Το αυξημένο κόστος παραγωγής, η ιδιαίτερα κοπιαστική φροντίδα, η εξάρτηση από τις καιρικές συνθήκες και τις τιμές καυσίμων για τα αγροτικά μηχανήματα ήταν και είναι οι παράμετροι για το τελικό προϊόν και την τιμή με την οποία θα το πουλούσαν στις βιομηχανίες.

Η αγωνία των αγροτών κάθε χρόνο στο κατακόρυφο, γιατί καλλιεργούν πάντα στο άγνωστο, χωρίς να γνωρίζουν επακριβώς την τιμή του τελικού προϊόντος.

Αυτή η αβεβαιότητα έχει προκαλέσει χρόνια τώρα την ένταση και τις διαμαρτυρίες των αγροτών που αν συνδυαστούν με τις τιμές σε σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα αλλά και την έλλειψη νερού κάνουν την κατάσταση εκρηκτική.

Χρόνια τώρα η αγανάκτηση οδηγούσε τους αγρότες σε κινητοποιήσεις και απαιτήσεις προς τους εκάστοτε κυβερνώντες αλλά... δυστυχώς η κατάσταση δεν έχει αλλάξει.

Στις 5 Ιουνίου 1962 οι Αγροτικοί Σύλλογοι διαμαρτύρονται για τις αιτίες που εξευτελίζουν την τιμή του βαμβακιού ζητώντας τιμή ασφαλείας από τους κυβερνώντες όπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθερία". Ως αιτίες οι αγρότες αναφέρουν την κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές βαμβακιού καθώς και τη διαγραφή χρεών στους βιομηχάνους.

Με τίτλο "στον Ορχομενό" είναι το δημοσίευμα του "Ριζοσπάστη" στις 26 Οκτωβρίου 1975 και αναφέρεται σε μία ακόμη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών που έγινε στον κινηματογράφο "Όασις" στον Ορχομενό. Σε αυτήν οι αγρότες μας ζητούσαν με ψήφισμα που έβγαλαν, τιμή για το0μβαμβάκι 25 δραχμές, ανθρώπινη σύνταξη και ασφάλιση, ασφάλιση των αγροτικών προϊόντων από χαλάζι, φωτιά, πάγο και πλημμύρες, νέα καταστατικά στου Συνεταιρισμούς και να ελέγχονται από τους αγρότες ενώ οι γεωπόνοι να βρίσκονται στους αγρότες.

Το άλλο δημοσίευμα είναι από τις 4 Νοεμβρίου 1975 στον "Ριζοσπάστη" το οποίο αναφέρεται σε συγκέντρωση των αγροτών στον κινηματογράφο "Παλλάς" όπου μεταξύ άλλων ζητούν τιμή ασφαλείας για όλα τα αγροτικά προϊόντα και 25χραχμές το κιλό για το βαμβάκι.

"κλικ" στις εικόνες για μεγάλωμα.

βαμβακι ελευθερια 5 ιουν 1962 α

βαμβακι ριζοσπαστης 26 Οκτ 1975 α

βαμβακι ριζοσπαστης 4 νοεμβ 1975 α

 

 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle