Asopichos Logo
20-04-2024
Asopichos Logo
121

Εξαιρετική επιτυχία του Σεμιναρίου στην Αταλάντη με θέμα την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

< 5 λεπτά
22.11.21 • 20:55

Ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη το ενδιαφέρον επιστημόνων από τη Στερεά Ελλάδα και όχι μόνο, για την παρακολούθηση ενός εξαιρετικού και μοναδικού σεμιναρίου/εργαστηρίου με τίτλο: «Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες - εξειδικευμένη εκπαίδευση στις τεχνικές ανάδειξης και ψηφιοποίησης πολιτιστικής κληρονομιάς με μη καταστροφικές μεθόδους»,

που πραγματοποιήθηκε για περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων, στην Αταλάντη («Κωνσταντίνειο» Πνευματικό Κέντρο), το Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021. 

Συγκεκριμένα, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, το Δίκτυο «Περραιβία» και το πρόγραμμα e RA του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, πήραν μια εξαιρετική πρωτοβουλία και συνδιοργάνωσαν, για την Ελλάδα, μαζί με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος-Π.Ε. Φθιώτιδας (Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Αθανάσιος Καρακάντζας), τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδος - Π.Ε. Φθιώτιδας (Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε.- Πρόεδρος κ. Ηλίας Κυρμανίδης) και το Δήμο Λοκρών Φθιώτιδας (Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Ζεκεντές), ένα στοχευμένο σεμινάριο/ Εργαστήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προκειμένου να δημιουργηθεί η επόμενη γενιά επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, σε θέματα διάσωσης, συντήρησης και ψηφιοποίησης  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με μη καταστροφικές τεχνικές.

Τους  επιστήμονες –εκπαιδευτές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αλλά και τους συμμετέχοντες, υποδέχτηκε με τον πιο λαμπρό τρόπο ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Αθανάσιος Ζεκεντές, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μαρία Γιαννοπούλου και η Αντιδήμαρχος κ. Έλενα Κυριακού, οι οποίοι καθ’ όλο το διήμερο εξασφάλισαν μια εξαιρετική φιλοξενία στην πόλη της Αταλάντης, ενώ έγιναν ιδιαίτερα εποικοδομητικές συζητήσεις για τον σχεδιασμό της επόμενης μέρας και την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς στον Δήμο Λοκρών, μέσα από την αξιοποίηση εθνικών ή ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων.

Υπεύθυνος της εκπαιδευτικής διαδικασίας ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ. Θεόδωρος Γκανέτσος και η επιστημονική του ομάδα , που τα τελευταία χρόνια πρωτοπορούν σε εθνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, μεταφέροντας συμπυκνωμένες γνώσεις σε ενδιαφερόμενους επιστήμονες, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και ψηφιοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς , με μη καταστρεπτικές τεχνικές και αποτελώντας πρότυπο καλών πρακτικών για την ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι μόνο. 

συνεδριοα αταλαντη β

Στο σεμινάριο συμμετείχαν στελέχη Εφορειών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Μουσείων, βιβλιοθηκών, Πανεπιστημίων, Αρχαιολόγοι, Συντηρητές έργων Τέχνης, Ιστορικοί Τέχνης, φοιτητές ΙΑΚΑ, φοιτητές από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων, Φυσικοί, Χημικοί, ανεξάρτητοι ερευνητές-επιστήμονες , είτε με φυσική παρουσία( με τη λήψη όλων των προβλεπόμενων υγειονομικών μέτρων για την πανδημία), είτε διαδικτυακά.

Η εκπαίδευση αναφέρονταν  σε: Φυσικοχημικές Αναλύσεις, FTIR - Υπέρυθρη φασματοσκοπία, Φασματοσκοπία Raman, LIBS Φασματοσκοπία, SEM - Ηλεκτρονική Μικροσκοπία,VIS-NIR,Φασματοσκοπία XRF,In-situ μετρήσεις,FTIR, RAMAN, XRF, LIBS, Χρήση των τεχνικών από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους ,case studies  σε ανίχνευση χρωστικών σε τέχνεργα, ταυτοποίηση - ψηφιοποίηση της παλέτας του ζωγράφου - έλεγχος αυθεντικότητας, μελέτη φυσικοχημικών αναλύσεων και εύρεση της προέλευσης, Τρισδιάστατη σάρωση, Τρισδιάστατη εκτύπωση και εφαρμογές, Δυνατότητες παραγωγής αντιγράφων, τρισδιάστατη σάρωση ειδωλίων με 3d-scaners, Εκτύπωση αντιγράφων real time με χρήση 3d-printers και δημιουργία αντιγράφων.

Πρωτοπορία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Δήμου Λοκρών σε θέματα Πολιτισμού

Ο καθηγητής κ. Θεόδ. Γκανέτσος (ΠΑΔΑ)  και ο Πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» κ. Κώστας Σκριάπας, ευχαριστούν θερμά τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας κ. Αθανάσιο Καρακάντζα , τον Πρόεδρο του Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε. κ. Ηλία Κυρμανίδη, και τον οικοδεσπότη Δήμαρχο Λοκρών κ. Αθανάσιο Ζεκεντέ, για τη συνδιοργάνωση και τη σημαντική στήριξη υλοποίησης του σεμιναρίου, κατά τρόπο υποδειγματικό  και δήλωσαν ότι:

«Η συνεργασία των παραπάνω Φορέων θεωρείται πρωτοπόρα, σε διεθνές επίπεδο και υλοποιείται από πολύ σοβαρούς φορείς, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή γνώσης, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και ,ακόμα, έχουν τη βούληση και τη διάθεση να τη μεταλαμπαδεύσουν, δωρεάν, σε άλλους επιστήμονες, οι οποίοι αποκτούν σοβαρές δεξιότητες και προάγουν την Επιστήμη. 

Με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων εκπαιδευτικών παρεμβάσεων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ο Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε. και ο Δήμος Λοκρών, δείχνουν απόλυτα το ενδιαφέρον και την ευαισθησία τους σε θέματα Πολιτισμού και καθίστανται πρωτοπόροι στο χώρο της δημιουργίας της επόμενης γενιάς επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, αφού στηρίζουν  πρωτοβουλίες που αφορούν την μελέτη, την έρευνα, την καταγραφή, την ψηφιοποίηση ,τη διάσωση και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, ενώ διεκδικούν προγράμματα προστασίας, διάσωσης και ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων τους και παράλληλα με τον τρόπο αυτό δημιουργούν προϋποθέσεις αύξησης του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή».

Ο Δήμαρχος Λοκρών κ.  Αθανάσιος Ζεκεντές, ο οποίος, μάλιστα,  παρακολούθησε μεγάλο μέλος του σεμιναρίου και αποδείχτηκε άριστος οικοδεσπότης,  δήλωσε ότι: « Ο Δήμος Λοκρών, δεν θα μπορούσε να αρνηθεί μια τέτοια συνεργασία που αφορά την πολιτιστική μας κληρονομιά, λόγω της δεδομένης ευαισθησίας του σε θέματα πολιτισμού, αφού διαθέτει τεράστιο πολιτιστικό πλούτο από αρχαιοτάτων χρόνων και με την υλοποίηση τέτοιων εξειδικευμένων και πρωτοπόρων δράσεων, υπό την Αιγίδα, μάλιστα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενδυναμώνεται το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, στην μελέτη, καταγραφή, ψηφιοποίηση, διάσωση και ανάδειξη των αγαθών της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με Μη Καταστροφικές Τεχνικές, ενημερώνεται για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον τομέα της Ψηφιοποίησης και καθιστά την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, ως μια περιφέρεια που στηρίζει τις Επιστήμες, προάγει την επιστημονική γνώση, διασυνδέεται με τα κέντρα των εξελίξεων στην Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και εργάζεται για την ανάδειξη του πολιτιστικού της πλούτου της (άυλου και υλικού) και της μετατροπής της σε έναν ελκυστικό προορισμό Πολιτιστικού Τουρισμού».

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle