Asopichos Logo
20-04-2024
Asopichos Logo
226

Καθημερινά, Τετάρτη 24/11/2021

< 11 λεπτά
24.11.21 • 09:09

Ένας πιστός σύντροφος, ήσυχο λιμάνι, σκέψης, νοητού ταξιδιού, ανασυγκρότησης και αυτογνωσίας είναι το βιβλίο, το διάβασμα. Αυτές τις δύσκολες ημέρες που βιώνουμε σίγουρα το βιβλίο αποτελεί μια βαλβίδα εκτόνωσης, μια ανάσα θετικής αύρας…

καθημερινά μικροΓνωρίζοντας ότι η προσφορά αυτή είναι ανεκτίμητη και έχει πιστούς φίλους, επιμένουμε και συνεχίζουμε για πολλά χρόνια την παρουσίαση βιβλίων από την ιστοσελίδα μας, του συνεργάτη μας, εξέχοντος βιβλιοκριτικού Κώστα Τραχανά,  δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς φίλους να «γευτούν» αυτό το μαγικό ταξίδι γνώσης.

Τρία βιβλία παρουσιάσαμε χθες: «Η φάρμα των ζώων» Τ. Όργουελ, «Η περίληψη» Γ.Κυριακόπουλος και το  «Βουνά πέρα απ΄ τα βουνά» Τ.Κίντερ. Διαβάστε την κριτική και την παρουσίαση στη ιστοσελίδα μας για τα συγκεκριμένα αλλά και όσα βιβλία έχουμε παρουσιάσει αυτά τα χρόνια.  

καθημερινά μικροΣήμερα Τετάρτη 24 Νοεμβρίου ο καιρός δεν είναι καλός και πρέπει να προσέχουμε. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές πιθανόν τοπικά ισχυρές στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Αιγαίο. Από το μεσημέρι σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το βράδυ έως 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στο βόρειο Αιγαίο 5 με 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές 3 με 5 και το βράδυ έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα κεντρικά και βόρεια.

καθημερινά μικροΟδηγίες προς τα νοσοκομεία για τον περιορισμό προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών από την έξαρση της πανδημίας δίνει με επιστολή της προς τους διοικητές όλων των Υγειονομικών Περιφερειών της Ελλάδας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Ζητάει περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων κατά ποσοστό 80%, ανάλογα με τις συνθήκες ανά νοσοκομείο, με απόφαση του διοικητή.

Την έντονη διαφωνία της με τον περιορισμό των χειρουργείων, εκφράζει η Ένωση Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) τονίζοντας ότι είχαν προειδοποιήσει τον υπουργό Υγείας ότι αυτό είναι «απαράδεκτο».

καθημερινά μικροΤο τουρκικό νόμισμα, που συνεχίζει να υφίσταται τη μια πτώση ρεκόρ πίσω από την άλλη, κατέρρευσε για ακόμη μια φορά χθες Τρίτη, φθάνοντας σε νέο ιστορικό χαμηλό, με την ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού δολαρίου να υποχωρεί σχεδόν στο 13:1, βυθίζοντας λίγο ακόμη πιο βαθιά τη χώρα στην οικονομική κρίση που βιώνει.

Το μεσημέρι της Τρίτης, η νέα τουρκική λίρα βρισκόταν στα τάρταρα, έχανε 15% και η ισοτιμία της έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε για λίγο το επίπεδο 13,45:1. Έκλεισε με τη μεγαλύτερη πτώση από τη 10η Αυγούστου 2018.

καθημερινά μικροΜε χριστουγεννιάτικο φως «πλημμύρισε» χθες το βράδι η Πλατεία Συντάγματος. Περισσότερα από 60.000 πολύχρωμα λαμπάκια συνολικού μήκους 5 χιλιομέτρων, φώτισαν από πάνω έως κάτω το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους Αθηναίους, που εκείνη την ώρα περνούσαν από το κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας.   

Το δέντρο, ύψους 19 μέτρων, το οποίο «ταξίδεψε» στην Αθήνα από το Καρπενήσι, φωταγωγήθηκε μέσα από ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα, που διοργάνωσε ο δήμος Αθηναίων «κηρύσσοντας» με τον τρόπο αυτό την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου στην πόλη -32 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.   

καθημερινά μικροΜε μια... λαχειοφόρο αγορά εμβολιασμού επιχειρεί η αυστριακή ραδιοτηλεόραση ORF να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στον εμβολιασμό κατά της Covid-19. Όπως ανακοίνωσε σήμερα, όλοι όσοι είναι κάτοικοι Αυστρίας, άνω των 18 ετών και εμβολιάστηκαν ή θα εμβολιαστούν από την 1η Οκτωβρίου έως τις 20 Δεκεμβρίου, μπαίνουν σε κλήρωση για μία προκατασκευασμένη μονοκατοικία, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, μία πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και ακόμη 1000 μη χρηματικά έπαθλα. Δεν έχει σημασία εάν πρόκειται για την α' τη β' ή την ενισχυτική δόση, ενώ για τη συμμετοχή δεν απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Ένα χειρόγραφο του διάσημου φυσικού Άλμπερτ Αϊνστάιν, στο οποίο προετοίμαζε τη γενική του θεωρία της σχετικότητας, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι ποσού ρεκόρ 11,6 εκατομμυρίων ευρώ (με τα έξοδα) χθες στο Παρίσι.

καθημερινά μικροΤα προηγούμενα ρεκόρ για ένα χειρόγραφο του Αϊνστάιν ήταν 2,8 εκατομμύρια δολάρια (2,4 εκατομμύρια ευρώ) το 2018 για μια επιστολή για τον Θεό, και 1,56 εκατομμύριο δολάρια (1,39 εκατ. ευρώ) το 2017 στην Ιερουσαλήμ για μια επιστολή που αναφερόταν στο μυστικό της ευτυχίας.

Τα πτώματα έξι ανθρώπων βρέθηκαν κρεμασμένα σε μια γέφυρα και σε ένα δέντρο στο κεντρικό Μεξικό, σε μια περιοχή που μαστίζεται από τη βία των συμμοριών, το δεύτερο τέτοιο επεισόδιο σε λιγότερο από μια εβδομάδα.

καθημερινά μικροΤρία από τα θύματα ήταν κρεμασμένα στη γέφυρα και τα υπόλοιπα σε ένα δέντρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γραμματεία Δημόσιας Ασφάλειας της Πολιτείας Σακατέκας. Άλλα δύο πτώματα βρέθηκαν αργότερα σε μια ιδιοκτησία σε μια κοντινή κοινότητα. Στις 18 Νοεμβρίου στην ίδια Πολιτεία είχαν βρεθεί κρεμασμένοι σε μια γέφυρα 10 άνθρωποι. Οι δολοφονίες αποδίδονται σε συμμορίες που δρουν στην περιοχή.

Η πρόσφατη αύξηση τη βίας είναι το αποτέλεσμα της διαμάχης δύο συμμοριών που διεκδικούν τον έλεγχο του εμπορίου ναρκωτικών στην περιοχή, σύμφωνα με έναν κυβερνητικό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

καθημερινά μικροΣτη βορειοανατολική περιφέρεια Ανω Αδίγη (Ιταλία), όπου από αύριο ξεκινά βραδινή και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε είκοσι δήμους, υπάρχει μια νέα αιτία έντονης ανησυχίας: στην όλη περιοχή οργανώνονται “κορονοπάρτι”από ανεμβολίαστους, στα οποία συμμετέχει τουλάχιστο ένα άτομο θετικό στον ιό.

Στόχος τους, είναι να μολυνθούν και να μπορέσουν να λάβουν, στη συνέχεια, πιστοποιγτικό ανάρρωσης χωρίς, βέβαια, να έχουν εμβολιαστεί. Μια άκρως επικίνδυνη «στρατηγική» η οποία προκάλεσε ήδη τουλάχιστο έναν θάνατο, μεταφορές ασθενών σε ΜΕΘ και τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας.

καθημερινά μικροΔεμένα σε δέντρα, χωρίς νερό και τροφή βρέθηκαν σε αγροτική περιοχή από αστυνομικούς των Σερρών, μετά από καταγγελία, οχτώ σκυλάκια συντροφιάς. Σύμφωνα με την Αστυνομία, τα σκυλάκια ήταν σε κακή κατάσταση, δεν είχαν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια και δεν είχαν τσιπάκια. Μεταφέρθηκαν άμεσα σε καταφύγιο ζώων για περίθαλψη και φιλοξενία.

Σε βάρος του ιδιοκτήτη τους σχηματίστηκε δικογραφία και βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 2.300 ευρώ για μη τήρηση των κανόνων ευζωίας.

καθημερινά μικροΠοια ήταν η προσφορά της Θήβας στην Επανάσταση του 1821; Ποια ήταν η συμβολή των Θηβαίων πολεμιστών στην έκβαση του Αγώνα και την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό; Σε αυτή την όχι και τόσο γνωστή πτυχή της Ιστορίας επικεντρώνεται η εκδήλωση με θέμα «Η Θήβα  στην Επανάσταση του 1821-1829: Συμβολή στην ιστορική μνήμη», που διοργανώνει ο Δήμος Θηβαίων, σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Θήβας(ΔΟΘ) αυτή την Κυριακή, 28 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 μ.μ. Η εκδήλωση εντάσσεται στα πλαίσια των επετειακών δράσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Π.Ε. Βοιωτίας.

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το τέταρτο επιδημικό κύμα, με τον αριθμό των νεκρών να διαμορφώνεται πάνω από 17.500. 

καθημερινά μικροΟι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσαν την Τρίτη, 91+1 (ενσωμάτωση θανάτων που καταγράφηκαν με καθυστέρηση στο εθνικό μητρώο CoViD) ακόμη θανάτους ασθενών με CoViD και 8.100 επιπλέον λοιμώξεις από κορωνοϊό.

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας και συγκρίνεται με τα 8.613 κρούσματα της 9ης Νοεμβρίου και τα 8.129 της 16ης Νοεμβρίου. Νέα άλμα στη Στερεά Ελλάδα όπου καταγράφηκαν 342 νέα κρούσματα και αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ καταρρίπτοντας τα 329 που καταγράφηκαν χθες 22 Νοεμβρίου.

καθημερινά μικρο

Τουλάχιστον 46 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν ένα λεωφορείο, το οποίο μετέφερε τουρίστες κυρίως από τη Βόρεια Μακεδονία, τυλίχθηκε στις φλόγες σε αυτοκινητόδρομο της δυτικής Βουλγαρίας περίπου στις 02:00 τοπική ώρα την Τρίτη.

Επτά άνθρωποι, που κατάφεραν να βγουν έξω από το φλεγόμενο όχημα, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο επειγόντων περιστατικών Πιρόγκοφ της βουλγαρικής πρωτεύουσας, της Σόφιας, και νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, σύμφωνα με το προσωπικό του νοσοκομείου.

καθημερινά μικροΚαλημέρα σας, παρά τις δυσκολίες, να χαμογελάτε, χαρίζει αισιοδοξία! 

Επισκεφθείτε και ενημερωθείτε καθημερινά από τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη της ενημέρωσης Ασώπιχο χωρίς δεσμεύσεις και για τους βιαστικούς διαβάστε τα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στην ενότητα Φύρδην Μίγδην.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle