Asopichos Logo
25-04-2024
Asopichos Logo
346

«Έφυγε» ο κορυφαίος καρδιολόγος, ομότιμος καθηγητής Παύλος Τούτουζας

< 5 λεπτά
28.11.21 • 01:36

Θεμελιωτής της σύγχρονης καρδιολογίας, συνέβαλε στην εξωστρέφεια του επιστημονικού έργου της χώρας, καθώς και στην ενημέρωση του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος καθηγητής Καρδιολογίας Παύλος Τούτουζας, ο άνθρωπος που συνάδελφοί του – συνεργάτες και μη – εκτιμούν ότι θεμελίωσε την σύγχρονη καρδιολογία στην Ελλάδα.

Η κηδεία θα γίνει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στις 12 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών.

Αντί στεφάνου η οικογένεια πρότεινε τη δωρεά στο Ελληνικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, του οποίου ήταν και ιδρυτής.

Με ένα βιογραφικό πλούσιο από επιτεύγματα όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, ο καθηγητής Τούτουζας διατέλεσε µέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστηµονικών περιοδικών, ενώ είχε επιλεγεί ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστηµονικά περιοδικά µεγάλης εµβέλειας όπως το Lancet κ.α.

Ο ίδιος μετείχε στην ιατρική ομάδα που με επικεφαλής τον χειρουργό – ακαδημαϊκό Γρηγόρη Σκαλκέα και μαζί με τον Δημήτρη Κρεμαστινό, αποφάσιζαν τις θεραπευτικές παρεμβάσεις για τον Ανδρέα Παπανδρέου κατά την περίοδο του Ωνασείου.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλου Στεφανάδη που τον χαρακτήρισε «Μεγάλο», καθώς «θεμελίωσε τη σύγχρονη Ελληνική Καρδιολογία, μοναδικά συνδύαζε την παράδοση με την πρόοδο και την Χριστιανική πίστη με την Επιστήμη και «έβλεπε» πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του»…

Το κύριο χαρακτηριστικό του εκλιπόντος Παύλου Τούτουζα σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ήταν ότι «ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας, προβάλλοντας το επιστημονικό έργο της καρδιολογίας της Ελλάδας στην Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα φρόντισε για την διάχυση της γνώσης και την ενημέρωση του κοινού για τις καρδιαγγειακές παθήσεις».

Πέρα από τα επιστημονικά συγγράμματα για φοιτητές και γιατρούς, από το 1987 ως το 2003 συντόνιζε συζητήσεις για το κοινό στο Πανεπιστημιακό Αμφιθέατρο του Ιπποκράτειου νοσοκομείου σε εβδομαδιαία βάση. Οι συζητήσεις αποτυπώνονταν σε βιβλίο που διανεμόταν σε καρδιολόγους και παθολόγους.

Ταυτόχρονα, ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Ελληνικού Ιδρύματος Καρδιολογίας και εκδότης των περιοδικών του Ιδρύματος «Στους ρυθμούς της καρδιάς» και «Καρδιά και Αγγεία», με τα οποία οι ασθενείς μπορούσαν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην καρδιολογία με απλά λόγια, ενώ μπορούσαν να βρουν και συμβουλές για την πρόληψη και την διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς τους.

Ο Παύλος Τούτουζας διετέλεσε ακόμη: Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών, Αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών, μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Είχε τιμηθεί ως Ακτουάριος – Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου, Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών, Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», ενώ είχε λάβει τιμητικές διακρίσεις από τον ∆ήµαρχο Αθηναίων, από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον ∆ήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους ∆ήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.α.

ΠΑΥΛΟΣ Κ. ΤΟΥΤΟΥΖΑΣ

Γεννήθηκε στη Θήβα το 1935. Έγγαµος µε την Ελένη ΤούτουζαΠανταζοπούλου. Έχουν τρία παιδιά και πέντε εγγόνια.
Οµότιµος Καθηγητής Καρδιολογίας Πανεπιστηµίου Αθηνών.
1963: Απόκτηση ειδικότητος Παθολογίας.
1964: Απόκτηση ειδικότητος Καρδιολογίας.
1966 – 1969: Μετεκπαιδευτικές σπουδές στην Αγγλία.
1984 – 2003: ∆ιευθυντής της Καρδιολογικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Αθηνών.

Ιδρυτικό µέλος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Μέλος της Nominating Committee”, επιτροπής η οποία επιλέγει και προτείνει τους υποψήφιους για το ∆ιοικητικό Συµβούλιο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας. Έχει διατελέσει µέλος της Συντακτικής Επιτροπής υψηλού κύρους ευρωπαϊκών και αµερικανικών επιστηµονικών περιοδικών, ενώ επελέγη ως κριτής εργασιών από διεθνή επιστηµονικά περιοδικά µεγάλης εµβέλειας όπως
το Lancet κ.α.

Έχει χρηµατίσει Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιυπερτασικής Εταιρείας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπερήχων.
1991: Εκ των ιδρυτικών µελών του Ελληνικού Ιδρύµατος Καρδιολογίας (ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.).
1991 – σήµερα: ∆ιευθυντής του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ.

∆ηµοσιεύσεις: Επιστηµονικά συγγράµµατα για φοιτητές και ιατρούς.
Το 1971 Επίτοµος Καρδιολογία των Γ. Μιχαηλίδη, ∆. Αυγουστάκη, Α. Κοϊδάκη και Π. Τούτουζα.
Το 1983 ∆ιαγνωστική Καρδιολογία – Αναίµακτες Τεχνικές των ∆. Αυγουστάκη και Π. Τούτουζα.
Το 1984 Εισαγωγή στην Ηλεκτροκαρδιογραφία του Π. Τούτουζα.
Το 1987 Καρδιολογία του Π. Τούτουζα – 1η Έκδοση, το 1994 2η Έκδοση και το 1999 3η Έκδοση , σελ. 600.
Το 1993 Καρδιακές Παθήσεις µε συντονιστές Π. Τούτουζα και Χ. Μπουντούλα, τρίτοµο βιβλίο, σελ. 3.100, 2η Έκδοση το 2001 µε συντονιστές Π. Τούτουζα, Χ. Στεφανάδη και Χ. Μπουντούλα, δίτοµο βιβλίο.

Από το 1987 µέχρι το 2003, κάθε χρόνο µε συντονιστή τον Π. Τούτουζα, έκδοση ενός τόµου υπό τον τίτλο Καρδιολογικά Θέµατα, ο οποίος περιείχε διαλέξεις διακεκριµένων οµιλητών της χώρας προς το καρδιολογικό κοινό των Αθηνών στο πανεπιστηµιακό αµφιθέατρο του Ιπποκράτειου νοσοκοµείου, καθ’όλη τη διάρκεια του διδακτικού έτους, από την πρώτη Τρίτη (ηµέρα διαλέξεως) του Οκτωβρίου µέχρι την τελευταία του Ιουνίου.

Κάθε χρόνο, όλη αυτή την περίοδο των 17 ετών, ο τόµος διανέµετο σ’όλους του Καρδιολόγους και αρκετούς Παθολόγους της χώρας µε τη βοήθεια χορηγού, 2.500-3.000 αντίτυπα των 600-900 σελ.

Το 2006 Εγχειρίδιο Καρδιολογίας, µεγάλου σχήµατος, σελ. 360, υπό Π.Τούτουζα.
Το 2008 Αλκικαρδία, του Π. Τούτουζα περί των 380 σελ.
Ερευνητικά άρθρα: Με συνεργάτες ή µόνος έχει δηµοσιεύσει πολλά άρθρα εις την ελληνικήν και άνω των 400 σε ξένα περιοδικά.
Προς ενηµέρωσιν του κοινού πολλά άρθρα στον ηµερήσιο τύπο και δηµοσίευση µέχρι σήµερα 12 βιβλίων (εκδόσεις Κάκτος), έκαστο περί τις 200 σελίδες. Εκδότης του περιοδικού του ΕΛ.Ι.ΚΑΡ. «στους ρυθµούς της καρδιάς» και του περιοδικού «Καρδιά & Αγγεία».

∆ιευθυντής συντάξεως των επιστηµονικών περιοδικών «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση» της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας επί 12 έτη.
1990-2009: Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών.
2000 µέχρι σήµερα: Αντιπρόεδρος του Πνευµατικού Κέντρου Ρουµελιωτών.

Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Λογοτεχνών.

Τιµητικές διακρίσεις: Ακτουάριος – Άρχων του Οικουµενικού Πατριαρχείου.
Ταξιάρχης του Τάγµατος της Τιµής από τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας.
Αντεπιστέλλον µέλος της Σερβικής Ακαδηµίας Επιστηµών και Τεχνών. Επίτιµο µέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός». Τιµητική διάκριση από τον ∆ήµαρχο Αθηναίων. Τιµητική διάκριση από τον Μορφωτικό Σύλλογο, τον ∆ήµο και τον Ιατρικό Σύλλογο Λεβαδείας, τους ∆ήµους Θηβαίων, Λαµίας, Αλεξανδρούπολης κ.α. Επίτιµος δηµότης Χίου και Άρτας.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle