Asopichos Logo
23-04-2024
Asopichos Logo
1094

«Γράμματα στην Κλαούντια»

< 4 λεπτά
27.02.16 • 19:28
#Tags:

«Γράμματα στην Κλαούντια» Χ.Μπουκάϊ Εκδόσεις Opera 2015 σελ. 272

Το βιβλίο αυτό είναι 57 επιστολές, γραμμένα για μια ασθενή και επιστήθια φίλη , την Κλαούντια, του τότε νεαρού (1984) ψυχίατρου-ψυχοθεραπευτή Χόρχε Μπουκάϊ. Και οι οποίες επιστολές ,γράφτηκαν μέσα σε τρία χρόνια.

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Το βιβλίο είναι γραμμένο με τη μορφή επιστολών, τις οποίες ο
ψυχοθεραπευτής υποτίθεται πως έστελνε σε κάποια φίλη του και πρώην ασθενή του , η οποία είχε φύγει και ήταν μακριά .Τη λένεΓραμματα στην Κλαουντια Κλαούντια , όπως την κόρη του…Ίσως αυτή η Κλαούντια να είναι στην πραγματικότητα η Κλαούντια που θα γίνει η κόρη του σε λίγα χρόνια…

Τα κείμενα των επιστολών αναφέρονται στην ομορφιά της ζωής, στον έρωτα, στην επικοινωνία, την κατάθλιψη, την επιθετικότητα, την αυτογνωσία, τον φόβο της ανικανότητας , τις τραγικές προσωπικές ιστορίες, τις ασκήσεις συνειδητοποίησης, τον στόχο που βάζουμε στη ζωή μας, τη διαφορά ανάμεσα στο κατανοώ, το καταλαβαίνω και το αποδέχομαι, τα σπουδαία βιβλία που μας αλλάζουν τη ζωή μας, τον κίνδυνο να αγαπάς έναν ασθενή, πώς χρησιμοποιούμε τον χρόνο μας, πώς αρχίζεις να αγαπάς τον άλλο, πώς έφτασε ο Μπουκάϊ στον Κρισναμούρι, πώς βιώνουμε το πένθος, πώς πρέπει να μάθουμε να ζητάμε, πώς επανακτάμε την ικανότητα του να επιλέγουμε , πώς είναι όταν «αφήνομαι να είμαι».

Απαντάνε τα κείμενα : τι είναι αυτοστήριξη , τι είναι η τρέλα, τι είναι ο νευρωτικός, τι είναι ευτυχία, τι είναι το μαύρο κουτί του «πρέπει», τι είναι το εργαστήριο Γκεστάλτ, τι είναι η κατάσταση Γκεστάλτ, σε τι κόσμο ζούμε κ.α.

Το βιβλίο αυτό είναι κυκλικό .Τελειώνει όπως ακριβώς άρχισε.
Με την πρόταση γκεστάλτ του Φριτς Περλς :
« Εγώ είμαι εγώ.
Εσύ είσαι εσύ.
Εγώ δεν βρέθηκα σε αυτόν τον κόσμο
για να καλύψω τις προσδοκίες σου
και ξέρω
πως ούτε εσύ βρέθηκες σε αυτόν τον κόσμο
για να καλύψεις τις δικές μου.

Γιατί εγώ είμαι εγώ
κι εσύ είσαι εσύ.
Κι όταν εσύ κι εγώ συναντιόμαστε
είναι όμορφα.
Κι όταν , ενώ συναντιόμαστε δεν συναντιόμαστε,
δεν γίνεται τίποτα».

Διαβάστε το, θα σας συναρπάσει.

Ο Χόρχε Μπουκάι (Jorge Bucay) γεννήθηκε το 1949 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Γιατρός και ψυχοθεραπευτής της σχολής Γκεστάλτ, ειδικεύτηκε Χορχε Μπουκαιστη θεραπεία των νοητικών ασθενειών εργαζόμενος αρχικά σε νοσοκομεία και κλινικές και, εν συνεχεία, δίνοντας διαλέξεις σε ιδρύματα, κολέγια, θέατρα, καθώς και σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Μονίμως και παντού προσκεκλημένος, προσπαθεί να παρίσταται σε μαθήματα, σεμινάρια και συνέδρια στην Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή, το Μεξικό, τις Η.Π.Α, την Ιταλία, την Ισπανία... Όταν αποφάσισε να ασχοληθεί και με τη συγγραφή, είδε περισσότερα από δώδεκα βιβλία του να μεταφράζονται σε —τουλάχιστον— είκοσι μία γλώσσες και να τοποθετούνται πρώτα στις λίστες των ευπώλητων κάθε χώρας. Εργάζεται ως ψυχοθεραπευτής ενηλίκων, ζευγαριών και κοινωνικών ομάδων. Ζει στα προάστια του Μπουένος Άιρες με τη γυναίκα και τα δύο του παιδιά.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle