Τουλάχιστον 135 νεκροί και περίπου 5.000 τραυματίες είναι ο νεώτερος απολογισμός των ισχυρότατων εκρήξεων σε αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού. Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.

Η λιβανική κυβέρνηση κήρυξε την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες, ενώ παρέδωσε στο στρατό τον έλεγχο της ασφάλειας της πόλης,
Τριήμερο εθνικό πένθος για τα θύματα της τραγωδίας έχει κηρυχθεί στον Λίβανο. Εκφράζονται φόβοι ότι οι νεκροί θα φτάσουν τους 200 και οι τραυματίες τους 6.000, ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χαοτική.

Από τις εκρήξεις ισοπεδώθηκαν το λιμάνι και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, με τις υλικές ζημιές να εκτείνονται σε ακτίνα τουλάχιστον 50 χιλιομέτρων.
Στην αποθήκη όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις φυλασσόταν εδώ και έξι χρόνια τεράστια ποσότητα νιτρικού αμμωνίου και άλλα εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά, που χρησιμοποιούνται ως χημικά λιπάσματα αλλά και για την κατασκευή βομβών.
Όπως μετέδωσε από τη Βηρυτό ο ανταποκριτής της ΕΡΤ Ουαλίντ Ελίας, το απόγευμα της Τρίτης γίνονταν τεχνικές εργασίες στη συγκεκριμένη αποθήκη. Από τις εκρήξεις καταστράφηκαν αποθήκες με σιτηρά καθώς και αποθήκη με φάρμακα.

Το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου αποφάσισε να θέσει σε κατ’ οίκον περιορισμό όλους τους αξιωματούχους του λιμένα της Βηρυτού, οι οποίοι επέβλεπαν την αποθήκευση και την ασφάλεια από το 2014.
Ο στρατός θα επιβλέπει τον κατ’ οίκον περιορισμό των αξιωματούχων μέχρι να καθοριστούν τυχόν ευθύνες για τις εκρήξεις.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, επίσης, έκτακτη επιχορήγηση ύψους 100 δισεκατομμυρίων λιρών Λιβάνου για τη διαχείριση της κρίσης.

Πηγές: ΕΡΤ, The Associated Press, Reuters