Asopichos Logo
19-01-2022
Asopichos Logo
52

Καθημερινά, Πέμπτη 6/1/2022 (Φώτα και καλικάντζαροι…)

< 14 λεπτά
06.01.22 • 11:12

Ας έχουμε καλή «Φώτιση» σήμερα και να ευχηθώ οι πάσης φύσεως καλικάντζαροι να επιστρέψουν στην προσφιλή τους ενασχόληση στο… πριόνισμα.

καθημερινά μικροΣύμφωνα με την παράδοση, μετά τον αγιασμό των σπιτιών οι καλικάντζαροι, που τις ημέρες των εορτών έχουν βγει στην επιφάνεια της Γης, επιστρέφουν στο κέντρο της γης όπου βρίσκουν τον κορμό να έχει επανέλθει στην αρχική του κατάσταση και ξαναρχίζουν το πριόνισμα.

Μέρα που είναι, δεν θα μπορούσα όμως να μη σχολιάσω τον τρόπο εορτασμού εν μέσω της πανδημίας και της αντίδρασης της πολιτείας και της εκκλησίας.

καθημερινά μικροΟι εκκλησιές μας με το προσωπικό τους, κατά τα λεγόμενα των εκπροσώπων τους, τις ημέρες των Χριστουγεννιάτικων εορτών δεν μπορούσαν να ελέγξουν ποιος θα μπαίνει και πως στις εκκλησίες, αν έχουν δηλαδή πιστοποιητικά ή αν φορούν μάσκες…

Σήμερα τι άλλαξε και μπορούν να το κάνουν; Είναι λοιπόν να μην το σχολιάσω; Τι άλλο να πω, σταματώ εδώ σχολιάστε εσείς για μένα, άντε μέρα που είναι…

Διάβασε λοιπόν αναγνώστη μου, τα παρακάτω «καθημερινά» όπως κάθε μέρα, πιστοί στο ραντεβού μας, στο αντάμωμα εδώ μέσα στις λέξεις…   

καθημερινά μικροΑλλαγές στο τελετουργικό εορτασμού των Θεοφανίων φέρνει η πανδημία. Σε πολλές περιοχές η ρίψη του Τιμίου Σταυρού δεν θα πραγματοποιηθεί σε λιμάνια, λίμνες και λιμνοδεξαμενές, αλλά εντός των ναών.

Στις εκκλησίες, εμβολιασμένοι και νοσήσαντες θα εισέρχονται με τα ανάλογα πιστοποιητικά, και οι ανεμβολίαστοι μόνο με εργαστηριακό τεστ. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας ή διπλής και ισχύουν αποστάσεις και αναλογίες πιστών και τετραγωνικών στο εσωτερικό ή τον περίβολο των εκκλησιών.

καθημερινά μικροΣτη Λιβαδειά χθες διενεργήθηκαν 225 τεστ, εκ των οποίων τα 21 είναι πιθανώς θετικά και θα ακολουθήσει περαιτέρω έλεγχος. Υπενθυμίζουμε ότι οι έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης κορωνοϊού (rapid tests) θα συνεχιστούν στην ίδια τοποθεσία (Παλιό Δημαρχείο, Καραγιαννοπούλου 1) έως την Παρασκευή (7/1/2022) και ώρες 8:30-13:30. 

Με την ευκαιρία αυτή να επισημάνω: Συνεπής ο δήμος Λεβαδέων στην ενημέρωση, μας δίνει τα αποτελέσματα των τεστ αλλά και την εβδομαδιαία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τα ενεργά κρούσματα. Η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση δεν αφήνει περιθώρια να κυκλοφορούν φήμες και ερμηνείες κατά πως βολεύει τον καθένα. Οι άλλο δήμοι του νομού γιατί δεν κάνουν το ίδιο; Τακτικά όχι αποσπασματικά...  

καθημερινά μικροΣτο 89% ήταν τα δείγματα στη χώρα μας με παραλλαγή Όμικρον στο τέλος του 2021 και σήμερα έχουν ξεπεράσει το 90%. Αυτό ανέφερε την Τετάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Σκληρή κριτική για το άνοιγμα των σχολείων όπως είχαμε επισημάνει ότι θα δεχτεί η κυβέρνηση. «Ανοιχτά σχολεία, αλλά με ασφάλεια για μαθητές, εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους είναι η σταθερή θέση του Κινήματος Αλλαγής», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Τομέα Παιδείας του ΚΙΝΑΛ. Ταυτόχρονα, επικρίνει την κυβέρνηση καθώς υποστηρίζει πως ακροβατεί μεταξύ της λήψης ουσιαστικών μέτρων προστασίας και του πολιτικού κόστους.

καθημερινά μικρο«Σεβόμαστε την απόφαση της επιτροπής για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα. Αφουγκραζόμαστε όμως και τις επιφυλάξεις μελών της επιστημονικής κοινότητας για την αναγκαιότητα περισσότερων και κατάλληλων μέτρων για την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών όσο και για την ακώλυτη λειτουργία της εκπαίδευσης. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν σήμερα πρέπει να επαναξιολογηθούν» επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ.

Σκληρή κριτική ασκεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση, κατηγορώντας τη πως «το άνοιγμα των σχολείων όπως ακριβώς έκλεισαν, με απόφαση Μητσοτάκη-Κεραμέως, αποτελεί απόφαση για ανοσία της αγέλης και συνιστά έγκλημα κατά της κοινωνίας».

καθημερινά μικροΗ αξιωματική αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση ότι απορρίπτει «αλαζονικά» όλα τα μέτρα που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με επιστήμονες και ότι έτσι οδηγεί την κοινωνία σε «ανεξέλεγκτη διασπορά». Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο: «Ρώσικη ρουλέτα με ανοσία αγέλης σε βάρος της κοινωνίας το άνοιγμα των σχολείων όπως έκλεισαν», ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει ότι «σε 3,5 μήνες λειτουργίας των σχολείων είχαμε πάνω από 100.000 κρούσματα σε μαθητές» και πως «μόλις χθες -και με κλειστά σχολεία- σχεδόν 8.000 από τα 50.000 κρούσματα ήταν σε παιδιά που μεταφέρουν τον ιό στους γονείς και τους παππούδες μέσα στα σπίτια».

Εκτός των αντιδράσεων σε κομματικό επίπεδο είχαμε και συνδικαλιστικές διαφωνίες για το άνοιγμα των σχολείων. Συμφώνησαν ότι... διαφωνούν η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τα συνδικαλιστικά όργανα δασκάλων και καθηγητών σχετικά με την επαναλειτουργία των σχολείων και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί, κατά τις συναντήσεις που είχαν χθες.

καθημερινά μικροΤόσο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) όσο και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ) επανέλαβαν τα αιτήματά τους, περί μείωσης του ποσοστού των μαθητών που απαιτείται (50% συν 1) για την αναστολή της λειτουργίας ενός τμήματος και προμήθειας δωρεάν rapid test, αντί για self, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ωστόσο, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως επέμεινε στις θέσεις της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «έχουν ήδη ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις». Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ χαρακτήρισαν διχαστικό το μέτρο να επιβαρύνονται οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί με τα έξοδα για rapid και self test, με την ηγεσία του υπουργείου να απαντά ότι πρόκειται για «προσωπική επιλογή ο μη εμβολιασμός κατά του κορονοϊού»

καθημερινά μικροΕπιστρέφει στην Ελλάδα το «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο Ιταλίας, προκειμένου να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης για διάστημα οκτώ ετών. Πρόκειται για απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, παρακολουθώντας την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την πολιούχο θεά της Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.

Το ξημέρωμα της παραμονής της πρωτοχρονιάς, υπό άκρα μυστικότητα πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση της αστυνομίας για εκκένωση στο Αριστοτέλειο κατάληψης που κρατούσε εδώ και 34 χρόνια.

καθημερινά μικροΗ επιχείρηση έγινε παρουσία δικαστικού λειτουργού ενώ σε αυτήν συμμετείχαν και αστυνομικά σκυλιά. Η έφοδος έγινε λίγο πριν τις 6 το πρωί. Μετά την είσοδο των αστυνομικών και αφού διαπιστώθηκε ότι κανένας καταληψίας δεν ήταν στο «Στέκι Βιολογικού» έφτασαν στο χώρο εργάτες που ξεκίνησαν εργασίες αποκατάστασης.

Απίστευτη ιστορία υπεξαίρεσης χρημάτων στην Αιτωλοακαρνανία, όταν ένα δοχείο με... 50.000 ευρώ μέσα «ξέφυγε» από τον κάτοχό του.

καθημερινά μικροΌλα ξεκίνησαν όταν σε μίνι μάρκετ δύο αδερφών στο χωριό Καραϊσκάκη, ο ένας εκ των δύο ανδρών τοποθέτησε 50.000 ευρώ για φύλαξη σε ένα πλαστικό δοχείο. Ο άλλος άνδρας, όμως, δεν γνώριζε τίποτα.

Έτσι, στη βάρδια του πούλησε το πλαστικό δοχείο με τα χρήματα σε βοσκό, ο οποίος μόλις έφτασε στο σπίτι του έδωσε το δοχείο στον εργάτη του, με την εντολή να το μεταφέρει στη στάνη. Ο εργάτης, διαπίστωσε ότι το δοχείο περιείχε 50.000 ευρώ και... άρχισε να τα ξοδεύει. Μάλιστα, για μέρες κερνούσε το χωριό και σπατάλησε συνολικά 14.000 ευρώ!

καθημερινά μικροΟ Μίλτος Τεντόγλου και η Κατερίνα Στεφανίδη αναδείχθηκαν κορυφαίοι αθλητές για το 2021, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες προτιμήσεις στην ψηφοφορία του κόσμου που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ. 

Ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης του μήκους και κορυφαίος άλτης εφέτος στον κόσμο με βάση την επίδοση του, Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς), αναδείχθηκε κορυφαίος αθλητής της χρονιάς που πέρασε στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες ο τίτλος πήγε στην 4η των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο στο επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης).

καθημερινά μικροΗ Κυβέρνηση γνωστοποίησε επίσημα, μέσω του υπουργείου ανάπτυξης, ότι το αίτημα του Παναθηναϊκού ικανοποιήθηκε και ο νόμος για τον Βοτανικό τροποποιείται. Τα δικαιώματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού μεταφέρονται αυτούσια κι έτσι το 15% επί των εισιτηρίων και των διαφημίσεων θα έχει ισχύ και στον Βοτανικό, με την Κυβέρνηση να αλλάζει τον νόμο, στηρίζοντας την ολοκλήρωση της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό και την επιθυμία του τριφυλλιού για νέο γήπεδο.

Αναγνώστη μου επίτρεψέ μου να… κοκορευτώ. Δύο στις δύο από τις πληροφορίες που σου έγραψα σχετικά για το γήπεδο του ΠΑΟ και την μετάβαση του πρωθυπουργού στον Αγιο Ευστράτιο και τη Λήμνο... 

καθημερινά μικροΆνοιξαν επιπλέον 270.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό για τις επόμενες 10 ημέρες, όπως έγινε γνωστό κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας

Ειδικά για το εμβόλιο της Moderna, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη ζήτηση, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σημείωσε ότι όσοι θέλουν να κάνουν το εν λόγω εμβόλια, θα ανοίξουν ραντεβού για εμβολιασμό σε όλη την Ελλάδα κάθε Κυριακή.

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου έδωσαν περιθώριο στους 332 δημάρχους της χώρας να προσδιορίσουν προτεινόμενες θέσεις για την τοποθέτηση σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος.

καθημερινά μικροΣυγκεκριμένα, στην επιστολή τους ζητούν να προσδιορίσουν οι δήμοι τα 2.500 σημεία, υπαίθριους ή κλειστούς δημόσιους χώρους, όπου θα αναπτυχθεί η δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο, προκειμένου να προχωρήσουν οι ανάδοχοι εντός του έτους στην τοποθέτηση και λειτουργία των σημείων ασύρματης πρόσβασης.

Θα κλείσω σήμερα τα «καθημερινά» με δύο βιβλία που παρουσιάζουμε στην ενότητα «πολιτισμός» του asopichos.gr όπου μπορείτε να διαβάσετε την παρουσίαση-κριτική που γράφει ο επί ετών συνεργάτης μας, ο εξαίρετος, πολυβραβευμένος και πολυγραφότατος Κώστας Τραχανάς.

Το πρώτο βιβλίο είναι του Πέτρο Δούκα «Σπάρτη η πρώτη Δημοκρατία» Εκδόσεις Ψυχογιός 2021, σελ.336.

καθημερινά μικρο"Όπως εξηγούσε ο βασιλιάς Δημάρατος στον Πέρση βασιλιά Ξέρξη : «οι Σπαρτιάτες είναι ελεύθεροι, αλλά όχι για όλα. Δεσπότης (αφεντικό) τους είναι ο νόμος τον οποίο φοβούνται πιο πολύ απ΄ ό,τι οι υπήκοοί σου φοβούνται εσένα, Ξέρξη».

Η ίδια η πόλη ,οι νόμοι της και το μεγαλείο της ήταν το υπέρτατο αγαθό .Όχι το άτομο, αλλά η ίδια η πόλη. Το μεγαλείο της Σπάρτης ήταν το «αμίμητο» πολίτευμά της .Ο βασιλιάς Λεωνίδας και οι 300 ήταν σχεδόν νομοτελειακό απότοκο του πολιτεύματος και της σπαρτιατικής αγωγής!!"

καθημερινά μικροΤο άλλο βιβλίο της Ευλαμπίας Τσιρέλη «Το ιερό δέντρο-Στη Βίβλο και στο πολιτισμικό περιβάλλον του Ισραήλ» Εκδόσεις Αρμός 2021 σελ.176

"Αν αναζητήσει κάποιος ένα σύμβολο που να προβάλλει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τον βιταλισμό, την ακατάβλητη δύναμη και τη μεγαλοπρέπεια της φύσης δύσκολα θα επιλέξει κάτι άλλο από το δένδρο.

Το δένδρο ,όμως, επειδή είναι ζωή, παράγει ζωή. Γι΄ αυτό ο άνθρωπος ανέκαθεν στεκόταν με δέος και θαυμασμό εμπρός του. Κάτι τόσο μεγάλο, τον έκανε να πιστεύει ότι μόνο ο Θεός μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά απέναντί του".

Σήμερα των Φώτων  γιορτάζουν τα ονόματα Φώτιος, Φωτεινή, Φανή, Τριάδα, Ουρανία, Ιορδάνης, Ιορδάνα, Περιστέρης, Περιστέρα, Θεοφάνης, Θεοφανία και Θεοχάρης. Χρόνια πολλά

καθημερινά μικροΕπισκεφθείτε και ενημερωθείτε καθημερινά από τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη της ενημέρωσης Ασώπιχο χωρίς δεσμεύσεις και, για τους βιαστικούς, διαβάστε τα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στην ενότητα Φύρδην Μίγδην.

Καλημέρα σας, παρά τις δυσκολίες, να χαμογελάτε, χαρίζει αισιοδοξία! 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

Μέλος του
asopichos-sterea-ellada-media-member-logo
Made with ❤️ by Quadraweb
menu-circle