Asopichos Logo
24-01-2022
Asopichos Logo
114

|

ΚΕΤΟΓΟΝΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ: Είναι κατάλληλη για την απώλεια του βάρους;

< 3 λεπτά
18.12.20 • 11:07
#Tags:

Βερα Γιαννακίτσα 1 2Γράφει η Βέρα Γιαννακίτσα*
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc

Ενώ η ενημέρωση για την πρόληψη και την θεραπεία των συνεπειών της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες, η τελευταία εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες εμφάνισης νοσημάτων, όπως τα καρδιαγγειακά και ο διαβήτης.

Ανά διαστήματα, εμφανίζονται πολλές καινούργιες δίαιτες που υπόσχονται άμεση απώλεια βάρους και γρήγορα αποτελέσματα. Μία από αυτές είναι η κετογονική δίαιτα.

Τι είναι η κετογονική δίαιτα;

Η κετογονική δίαιτα χρησιμοποιήθηκε αρχικά για την θεραπεία της επιληψίας την δεκαετία του 1920. Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει ένα διαιτολόγιο πολύ υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και μέτρια πρόσληψη πρωτεΐνης. Ενδεικτικά, σε ένα διαιτολόγιο 2000 θερμίδων, οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι κάτω από 50gr την ημέρα.

Λόγω αυτής της έλλειψης υδατανθράκων, τα επίπεδα της ινσουλίνης μειώνονται σημαντικά, το γλυκογόνο εξαντλείται, με αποτέλεσμα τα αποθέματα γλυκόζης να μην επαρκούν για την παραγωγή ενέργειας. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε δύο μεταβολικές οδούς, την γλυκονεογένεση και την κετογένεση. Όταν και η γλυκόζη από τα αμινοξέα εξαντλείται, τότε παράγονται οι κετόνες από τον μεταβολισμό του λίπους, σαν πρωταρχική πηγή ενέργειας, επομένως έχουμε την κατάσταση που ονομάζεται κέτωση. 

Μπορώ να την επιλέξω για απώλεια βάρους;

Μακροπρόσθεσμα, η κετογονική δίαιτα δεν έχει διαφορετικά αποτελέσματα από μία οποιαδήποτε υποθερμιδική διατροφή για απώλεια βάρους. Είναι μία ιδιαίτερη δίαιτα που καλό είναι να εφαρμόζεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις, καθώς
αποκλείονται βασικές ομάδες τροφίμων, όπως οι υδατάνθρακες, και είναι πολύ πιθανή η εμφάνιση κάποιας έλλειψης βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Επιπρόσθετα, η απώλεια του βάρους επιτυγχάνεται μόνο με μείωση στις συνολικές θερμίδες του διαιτολογίου, επομένως αν δεν μειώσουμε τις θερμίδες, όσες ομάδες τροφίμων και να αποκλείσουμε, δεν θα έχουμε απώλεια του βάρους.

Για ποιες περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυται αυτή η δίαιτα;

Αυτή η δίαιτα ίσως να βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη, ωστόσο, όταν εφαρμόζεται για μικρό χρονικό διάστημα θεωρείται ασφαλής, καθώς μακροπρόθεσμα έχουν καταγραφεί ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Έχει παρενέργειες η εφαρμογή μιας τέτοιας δίαιτας; Σε μια κετογονική δίαιτα δεν υπάρχει περιορισμός στα κορεσμένα λιπαρά, η υπερκατανάλωση των οποίων στην διατροφή, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες. Οι πρωτεΐνες, δομικά συστατικά των ιστών του σώματος, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ενέργειας, καθώς αυτόν τον ρόλο έχουν οι υδατάνθρακες.

Πιθανές παρανέργειες από την υιοθέτηση της κετογονικής δίαιτας.

Οι πιο συχνές παρενέργειες της εφαρμογής μιας κετογονικής δίαιτας είναι η ναυτία, ο πονοκέφαλος, κόπωση, προβλήματα μνήμης, μείωση της αντοχής κατά την άσκηση και μυικές κράμπες. Μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, διαταραχή των ηλεκτρολυτών, λόγω της διούρησης που προκαλείται ή αφυδάτωση. Υπάρχει έλλειψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Δεν συνιστάται σε εγκύους και θηλάζουσες και σε διαβήτη τύπου Ι, καθώς οδηγεί σε κετοξέωση, δηλαδή πολύ μεγάλη αύξηση των κετονών στο αίμα.

Συμπερασματικά, είναι πολύ προτιμότερο όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος, να επιλέξει μία διατροφή που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων, όπως είναι η μεσογειακή διατροφή, ώστε να καλύπτεται σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Δεν υπάρχει λόγος αποκλεισμού τροφών και στέρησης για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Βέρα Γιαννακίτσα είναι: Διαιτολόγος - Διατροφολόγος MSc
Νότη Μπότσαρη 9-11, Αθήνα 117 41 - 211 4174081 nutriology.gr - info@nutriology.gr

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

Μέλος του
asopichos-sterea-ellada-media-member-logo
Made with ❤️ by Quadraweb
menu-circle