Asopichos Logo
27-09-2021
Asopichos Logo
57

Κωπαΐδα S O S

< 4 λεπτά
01.08.21 • 22:32
#Tags:

Ώρα μηδέν για την άρδευση της Κωπαΐδας καθώς οι παραγωγοί βλέπουν τις καλλιέργειες τους να καταστρέφονται. Από τη μια η λειψυδρία, από την άλλη οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά κυρίως η έλλειψη ουσιαστικών υποδομών, έχουν κάνει την κατάσταση εκρηκτική.

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε ο πρόεδρος της Τ.Κ Αγίου Δημητρίου Παναγιώτης Νταντούμης που με εξώδικη διαμαρτυρία στρέφεται κατά της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ζητώντας “άμεσες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθεί η άρδευση σε μία έκταση 2.000 περίπου στρεμμάτων”.

Ταυτόχρονα ζητάει να υπάρχει στα όρια της Τ.Κ, στη θέση Μακρυνήσι, το ανάλογο ύψος φράγματος “διότι ανά τακτά διαστήματα, μέσα στην αρδευτική περίοδο, αφαιρείται, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να επιδεινώνονται”.

Η εξώδικη διαμαρτυρία του προέδρου αποτελεί απάντηση στην ανακοίνωση της Περιφέρειας, στις 22 Ιουλίου, μετά από σύσκεψη του περιφερειάρχη Φάνη Σπανού και της αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά με προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, στην οποία αναφερόταν ότι παρά τα προβλήματα η Κωπαΐδα αρδεύεται.

1 47

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τους αγρότες του εξωκωπαϊδικού πεδίου, στην περιφέρεια  του Δήμου Λεβαδέων, από το φράγμα της “Ράχης” και πέρα, φθάνοντας μέχρι το Σωληνάρι.

Με τους διαμαρτυρόμενους αγρότες του Δήμου συναντήθηκε η βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Γιώτα Πούλου η οποία ζήτησε ‘’Να αποκατασταθεί η μεγάλη καταστροφή της σοδειάς των αγροτών’’.

Σύμφωνα με την κ. Πούλου η χαμηλή στάθμη του Κηφισού λόγω λειψυδρίας αλλά και η κακή διαχείριση του νερού δημιούργησαν αυτό το καταστροφικό αποτέλεσμα και οι “αγρότες βλέπουν να χάνονται οι κόποι τους και το εισόδημά τους”.

Επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν τα αναγκαία αρδευτικά έργα στην περιοχή αλλά και να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις φετινές απώλειες.

Η κ. Πούλου κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή, την οποία 21 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ, ζητώντας από τους εμπλεκόμενους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εσωτερικών να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του Κωπαΐδικού πεδίου!

Μεταξύ άλλων στην ερώτηση επισημαίνονται τα κάτωθι:

Με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Σταϊκούρα συνεχίζεται η εκκρεμότητα της εκκαθάρισης του τ. Οργανισμού Κωπαΐδας. Η δεύτερη προθεσμία που έλαβε ο νέος εκκαθαριστής έληξε στις 30/06/2021 και κανείς δεν γνωρίζει αν ολοκληρώθηκε ή αν δόθηκε νέα παράταση!

Επίσης, αν και τα προβλήματα στην άρδευση έχουν οξυνθεί, με συνεχείς βλάβες στις αντλίες της «Περιοχής Α», αλλά και στον Ορχομενό, η Περιφέρεια αδιαφορεί προκλητικά! Παρά τις απαράδεκτες ολιγωρίες της, όμως, οι αγρότες συνεχίζουν να καταβάλλουν πάγια και τέλη άρδευσης, ενώ συνεχίζεται το πρόβλημα με τα συσσωρευμένα χρέη των αγροτών που δημιουργήθηκαν πριν από το 2016 και εκκρεμούν, αφού η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί! 

Τέλος, μεγάλες είναι οι ευθύνες της Περιφέρειας και στο ζήτημα της συντήρησης αγροτικών δρόμων στο Κωπαϊδικό πεδίο. Αν και η ίδια έχει την αρμοδιότητα, ως καθολικός διάδοχος του τ. Οργανισμού, τη «φόρτωσε» εντέχνως στους Δήμους, συνεχίζοντας όμως να εισπράττει κανονικά τα αντίστοιχα τέλη συντήρησης!

Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια πρέπει να φροντίσουν άμεσα ώστε:

  • Να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του τ. Οργανισμού Κωπαΐδας.
  • Να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα άρδευσης.
  • Να απαλλαγούν από τα τέλη άρδευσης που καταχωρούνται στον ΟΣΔΕ όσοι αγρότες δεν έκαναν σχετική χρήση.
  • Να ρυθμιστεί το ζήτημα των συσσωρευμένων οφειλών σε πάγια και τέλη των αγροτών του πεδίου.
  • Να προχωρήσουν τα έργα υποδομής μέσω του «Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών», αλλά και της Δράσης 4.3.1. του ΠΑΑ για «Βελτίωση του Αρδευτικού Συστήματος της Περιοχής Ι του Αναδασμού Ορχομενού».
  • Να υλοποιηθεί επιτέλους το διαχρονικό αίτημα των ΟΤΑ και των αγροτικών συλλόγων της περιοχής για ίδρυση νέου Φορέα Διαχείρισης του πεδίου.

πηγή

7 5

 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

Μέλος του
asopichos-sterea-ellada-media-member-logo
Made with ❤️ by Quadraweb
menu-circle