Asopichos Logo
27-09-2021
Asopichos Logo
28

|

Το καρναβάλι μας

< 6 λεπτά
14.03.21 • 11:09
#Tags:

Από καταγωγής, από τους αρχαίους Μινύες και τις Διονυσιακές γιορτές που γίνονταν στον Ορχομενό, οι κάτοικοι είχαν το προσωνύμιο του «σκωπτικού». Αυτή είναι και η πεμπτουσία του Καρναβαλιού της πόλης μου.

Το Καρναβάλι είναι σάτιρα, σαρκασμός, ειρωνεία, έχει την τάση να καυτηριάσει και να κεντρίσει κυρίαρχα ζητήματα της ζωής ενώ ταυτόχρονα μέσα απ’ όλα αυτά να στείλει μηνύματα στη κοινωνία. Έτσι είναι λοιπόν και οι Ορχομένιοι, σκωπτικοί… (σκώπτω=κοροϊδεύω, περιπαίζω, χλευάζω, σατιρίζω, σκωπτικός)

Έχει περάσει στο DNA των κατοίκων το Καρναβάλι Ορχομενού! Δεν μπορεί αλλιώς να το εξηγήσει κάποιος όταν πολλές φορές αδρανεί, αλλά δεν πεθαίνει… οι Ορχομένιοι με διάφορους τρόπους καταφέρνουν να το αναστήσουν, να το στήσουν στα πόδια του…

Ιστορία

Έφτασε να συναγωνίζεται το φημισμένο Πατρινό καρναβάλι και να προσελκύει τόσο κόσμο που δεν έβρισκε που να σταθεί για να παρακολουθήσει την παρέλαση.

Καρναβάλι Ορχομενού! Τις δόξες που γνώρισε ο Ορχομενός… τις θυμούνται οι παλιότεροι ενώ η νοσταλγία των νεότερων τους ώθησε να μιμηθούν πατεράδες και παππούδες καρναβαλιστές και να αναβιώσουν το Ορχομενίτικο Καρναβάλι.

Το 1958 ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Ορχομενού ρίχνει και υλοποιεί την ιδέα δημιουργίας καρναβαλιού στον Ορχομενό. Από την ίδια χρονιά ξεκινούν τα… μασκαρέματα και κάποια μορφής παρέλαση.

Το καρναβάλι ξεκινά, και μετουσιώνεται σε όχημα γνωριμίας και προβολής του ιστορικού τόπου των Μινύων με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να αυξάνεται τόσο η φήμη όσο και η ροή επισκεπτών από όλα τα μέρη της χώρας.

Το 1967 με την επιβολή της χούντας σταματά να γίνεται καρναβάλι στον Ορχομενό και όπως όλες οι δραστηριότητες της εποχής μαραζώνει κι αυτό. Οι πρωτεργάτες αναπολούν με νοσταλγία τις ημέρες γιορτής του τόπου και μεταφέρουν στις επόμενες γενιές τον σπόρο για την δημιουργία καρναβαλιού μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Από το 1958 μέχρι το 1966 το καρναβάλι πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία και παίρνει θέση ανάμεσα στις κορυφαίες καρναβαλικές εκδηλώσεις της χώρας ενώ ο Ορχομενός μπαίνει στον χάρτη ως τουριστικός και ιδιαίτερα καρναβαλικός προορισμός. 

Καρναβαλι ορχομενού από 1958 2

Αυτή την περίοδο (1958-1966) τη μόνη χρονιά που δεν πραγματοποιείται είναι το 1964 λόγω του θανάτου του βασιλιά Παύλου.

Μετά την μεταπολίτευση, 1974, γίνονται διάσπαρτες προσπάθειες από συλλόγους ή την εκάστοτε δημοτική αρχή, να οργανωθούν καρναβαλικές εκδηλώσεις και παρέλασης αρμάτων, φτάνοντας έτσι στο 1990. Τότε ιδρύεται σύλλογος με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων Καρναβάλου» και ο στόχος του είναι ξεκάθαρος. Η αναβίωση του Ορχομενίτικου Καρναβαλιού.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αρχίζει η προετοιμασία οργάνωσης και το 1992 ξεκινά δειλά-δειλά η πρώτη ουσιαστική παρέλαση και αναβίωση από το 1966 που θα κρατήσει για δέκα περίπου χρόνια, μέχρι το 2001. Σε αυτή τη 10ετία το καρναβάλι θα αποκτήσει αίγλη και θα το εκτοξεύσει ως την κυρίαρχη καρναβαλική εκδήλωση στη Βοιωτία και γενικότερα στην Στερεά Ελλάδα.

Η συμβολή του «Συλλόγου Φίλων Καρναβάλου» αποδεικνύεται καθοριστική αφού κατάφερε όχι μόνο να αναβιώσει από το μακρινό 1966 το καρναβάλι αλλά και να το καθιερώσει για τη συνέχεια.  

Όμως και πάλι σταματά η δραστηριότητα. Δεν γίνεται καρναβάλι από την επόμενη χρονιά, 2002 μέχρι το 2009.

Την χρονιά αυτή (2009) μια παρέα νοσταλγών και… τολμηρών θα επιχειρήσουν και πάλι την αναβίωση. Ιδρύουν τον «Πολιτιστικό και Παραδοσιακό Σύλλογο Ορχομενού» στις προτεραιότητες του οποίου, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων, είναι να διοργανώσει και πάλι καρναβάλι στον Ορχομενό.

Πράγματι καταφέρνουν το 2010 να κατασκευάσουν και να παρουσιάσουν άρματα στην παρέλαση και το Καρναβάλι του Ορχομενού για μια ακόμη φορά να αναβιώσει.

Οι κάτοικοι αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια και δείχνουν έμπρακτα, όπως πάντα, με την εθελοντική προσφορά τους τόσο στην κατασκευή όσο και στις άλλες προετοιμασίες. Καθοριστική, όπως πάντα, η συμμετοχή των Ορχομενίων και στα δρώμενα, το αγκαλιάζει και πλημμυρίζει τους δρόμους της πόλης.

Μέχρι το 2010 το καρναβάλι έχει ανοδική πορεία και σιγά-σιγά κατακτά την θέση που του πρέπει. Το καρναβάλι Ορχομενού είναι πλέον το κορυφαίο και κυρίαρχο στο νομό και στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, τουλάχιστον.

Οι εκδηλώσεις

Το καρναβάλι του Ορχομενού να σημειώσουμε ότι στις πρώτες περιόδους γινόταν την καθαρή Δευτέρα.

Τα τελευταία χρόνια η παρέλαση γίνεται Κυριακή προσπαθώντας να καθιερωθεί ως ένα τριήμερο εκδηλώσεων, με την «καλή φωτιά» το Σάββατο που όμως υποβαθμίστηκε και καταργήθηκε από την νυχτερινή παρέλαση. Κορυφαία βέβαια στιγμή η παρέλαση της Κυριακής και τα κούλουμα στη Δραγατσούλα την καθαρή Δευτέρα με το πέταγμα του χαρταετού και το γλέντι με τα σαρακοστιανά.

Την προηγούμενη Κυριακή από την παρέλαση του καρναβαλιού, στο πλαίσιο της προβολής και της ενίσχυσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, από το 2016 διεξάγεται το MaskaRun, μια πρωτότυπη ιδέα που πρωτοξεκίνησε από τον Ορχομενό.

Είναι μια πολύχρωμη γιορτή, δρόμος-περίπατος, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν μικροί και μεγάλοι καρναβαλιστές, μασκαρεμένοι με αποκριάτικες στολές και μεταμφιέσεις στους δρόμους του Ορχομενού. Στόχος είναι η συμμετοχή, η χαρά της άσκησης και της ομαδικότητας, πρόκληση αλλαγής τρόπου ζωής, διέξοδος από την ρουτίνα, γιορτή για την πόλη.

Το maskaRun με την εκκίνηση από την Κεντρική Πλατεία δίνει και το σήμα έναρξης των καρναβαλικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν την εβδομάδα έως τις απόκριες.

Το MaskaRun το 2020 πραγματοποιήθηκε σε αντίθεση με το καρναβάλι και ήταν η τελευταία καρναβαλική εκδήλωση στη χώρα αφού από την επομένη εβδομάδα  απαγορεύτηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19.

Το 2021 δεν πραγματοποιήθηκαν MaskaRun και καρναβάλι λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας.

Το μεγάλο ραντεβού είναι το 2022 με την ελπίδα να καταγραφούν ως οι κορυφαίες καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Ορχομενό.  

Ανοίξτε τον παρακάτω σύνδεσμο και διαβάστε επίσης για το καρναβάλι μας

ΠΑΝΟΡΑΜΑ: Καρναβάλι Ορχομενού, πού αλλού;;;

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

Μέλος του
asopichos-sterea-ellada-media-member-logo
Made with ❤️ by Quadraweb
menu-circle