Asopichos Logo
19-04-2024
Asopichos Logo
503

|

Β Ι Ν Τ Ε Ο - Βόρειος Εύβοια: Φόρος τιμής, προβληματισμού και υπόσχεσης 

< 4 λεπτά
07.08.21 • 19:33
#Tags:

Η Βόρειος Εύβοια φλέγεται…

Από τις ομρφότερες περιοχές της χώρας η Βόρειος Εύβοια έχει παραδοεθεί για πέντε ημέρες στις φλόγες και ακόμη δεν λέει να κοπάσει αυτή η πύρινη θύελλα που καίει απ’ άκρη σ’ άκρη την πευκόφυτη περιοχή.

Φόρος τιμής, προβληματισμού και υπόσχεσης

Αυτό το αφιέρωμα το κάνω ως φόρο τιμής για την όμορφη τοποθεσία που έχει φιλοξενήσει περίπου μια 25ετία εμένα και αγαπημένους φίλους όπθυ ζήσαμε μοναδδικές και αξέχαστες στιγμές.

Ενας φόρος τιμής για τις ομορφιές που χάνονται και πιθανά δεν θα προλάβουμε να απολλάυσουμε ξανά.

Ενας φόρος τιμής όσο ακόμη δεν έχουν φτάσει οι φλόγες εδώ με το άγχος και την αγωνία των μηνυμάτων της εκκένωσης.

Με την αγωνία της επιβίβασης και της αποβίβασης στις βάρκες για να σωθούμε αυτές τις ημέρες…

Είμαστε περικυκλωμένοι από τις διάσπαρτες εστίες...

Συντροφιά με τον υπόκωφο ήχο αεροπλάνων και ελικοπτέρων που γεμίζουν νερό από μπροστά μας και το μεταφέρουν για να σβήσουν επιτέλους την πύρινη λέλαπα…

Με τις φωνές αυτών που έρχονται να ελέγξουν αν θα μείνουν ή θα φύγουν.

Με τους αποχαιρετισμούς και την αγωνία ζωγραφισμένη στα μάτια όσων πρόλαβαν να μαζέψουν, άρον-άρον, τα πράγματά τους και από ευχάριστες αναμνήσεις που θα έπαιρναν στην επιστροφή, φορτώνουν μαύρες σκέψεις, οπως και το τοπίο, μαύρες αναμνήσεις από τις φετινές διακοπές τους.

Πρέπει όμως να προλάβω να το αφιερώσω σε όλους οσους δεν συμμορφώνονται και επιμένουν να αλληλοσυγκρούονται για το ποιός έκανε το μεγαλύτερο κακό σε αυτή τη χώρα… ναι το μεγαλύτερο κακό γιατί πάμε από το κακό στο χειρότερο και αύριο που θα σβήσουν οι φωτιές θα έχουμε το γνωστο: “Εμείς κάναμε αυτά, εσεις τι κάνατε;”, “Εμείς τα κάναμε καλύτερα εσείς:”…. και άλλα τόσα…..

Να κάνουμε επιτέλους πράξη το εγώ=ΕΜΕΙΣ

Να ζωντανέψει ξανά αυτός ο τόπος...

... Ισως αυτό το αφιέρωμα να συγκινήσει κάποιους ευαίσθητους και να ενωθούμε, να κάνουμε ακόμη πιο όμορφα πράγματα για την πατρίδα μας από ότι φαίνονται στα πλάνα αυτού του βίντεο και αποτυπώνονται σε αυτές τις γραμμές… ΜπΖ

Βόρειος Εύβοια: Παραλία Αγίου Νικολάου - Ελληνικά 

… Ίσως η ομορφότερη παραλία της βόρειας Εύβοιας. Στην παραλία αλλά και μέσα στη θάλασσας υπάρχει ψιλή άμμος και στο κέντρο του φυσικού κόλπου ένα νησάκι με το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου που μπορείς να το επισκεφτείς και κολυμπώντας μέχρι εκεί.

Αυτή η φυσική ομορφιά είναι αυτό που κάνει τον ταξιδιώτη να θέλει να έρθει ξανά και ξανά στη βόρεια Εύβοια. Δεξιά από την παραλία του Αγίου Νικολάου υπάρχουν άλλες 2 μικρές και πιο ήσυχες παραλίες.

Ελληνικά πάνω σε πευκόφυτο λόφο το χωριό είναι κτισμένο στην βορειανατολική πλευρά του νησιού από αρχαιοτάτων χρόνων με εξαιρετική θέα προς το Αιγαίο πέλαγος, και την Σκιάθο.

Βάση των αναφορών από ιστορικούς το όνομα προέρχεται από τη ναυμαχία του Αρτεμισίου, γιατί στον όρμο των Ελληνικών είχε αγκυροβολήσει ο Ελληνικός στόλος. Στην παραθαλάσσια τοποθεσία «Καστραδάκι» από αρχαιολογικές έρευνες έχουν βρει κομμάτια από οχύρωση των αρχαϊκών χρόνων, τα οποία μάλιστα σώζονται μέχρι και σήμερα ενώ το ύψος του φτάνει τα 3 μέτρα.

Οι ερευνητές ταυτίζουν τα ευρήματα αυτά με την αρχαία Ευβοϊκή πόλη Νύσσα. Η πόλη Νύσσα όπως αναφέρει η μυθολογία φαίνεται να είναι αφιερωμένη στον θεό Διόνυσο όπου στην ευρύτερη περιοχή τα αμπέλια άνθιζαν και καρποφορούσαν μέσα σε μια μέρα.

Επίνειο των Ελληνικών είναι ο οικισμός του Αγίου Νικολάου. Η παραλία του είναι από τις πιο γραφικές στην Βόρεια Εύβοια. Στην ακτή αλλά και στο βυθό υπάρχει άμμος και τα νερά δεν είναι ιδιαίτερα βαθιά. Αυτό για το οποίο ξεχωρίζει η παραλία είναι για το νησάκι με το μικρό εκκλησάκι του Άγιου Νικόλαου, που μπορείς να το επισκεφτείς και κολυμπώντας. Ακριβώς διπλά στην παράλια του Άγιου Νικολάου, στην δεξιά πλευρά πίσω από ένα φυσικό όρμο βρίσκoνται οι παραλίες του Αϊ Γιάννη και του Μαύρικα.

Σήμερα οι κάτοικοι των Ελληνικών έχουν σαν κύριο επάγγελμα την καλλιέργεια χωραφιών και την κτηνοτροφία. Εδώ θα δούμε να ασχολούνται με ένα παραδοσιακό επάγγελμα την ρητινοκαλλιέργεια, στο μεγάλο δάσος κωνοφόρων δέντρων της περιοχής. Επίσης με την τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει ο τόπος ασχολούνται και με τον τουρισμό.

Ελληνικά, πευκόφυτα δάση, μικρές παραλίες με άμμο και κρυστάλλινα νερά, μοναδική φυσική ομορφιά, ένας μικρός παράδεισος στην Βόρεια Εύβοια, είναι αυτό που κάνει τον ταξιδιώτη να θέλει να έρθει ξανά.

Τα Ελληνικά από την επιφάνεια της θάλασσας έχουν υψόμετρο 90 μέτρα.

Πως θα πάτε: από το κέντρο της Ιστιαίας ξεκινάμε με κατεύθυνση τα χωριά Αρτεμίσιο, Γούβες, περνάμε το χωριό Αγριοβότανο, το επόμενο χωριό είναι τα Ελληνικά.

Αποστάσεις: βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιόμετρα από το Πευκί, 26 χιλιόμετρα μακριά από την Ιστιαία. Από τον Αγιόκαμπο 38 χιλιόμετρα μέσω Ιστιαίας, από τα Λουτρά Αιδηψού 46 χιλιόμετρα μέσω Ιστιαίας.

Από την Χαλκίδα έως το χωριό Ελληνικά η απόσταση είναι 98 χιλιόμετρα μέσω των χωριών Αγία Άννα, Παπάδες, Βασιλικά.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle