Asopichos Logo
26-04-2024
Asopichos Logo
328

Καθημερινά, Τετάρτη 8/12/2021 (του fake news το κάγκελο...)

< 11 λεπτά
08.12.21 • 08:46

Το ψέμα διαχέεται μαζικότερα, ταχύτερα και ευρύτερα από την αλήθεια σε όλες τις κατηγορίες πληροφοριών...

καθημερινά μικροΣτην 4η θέση των ευρωπαϊκών χωρών που είναι πιο επιρρεπείς στη διάδοση θεωριών συνωμοσίας, βρίσκεται η Ελλάδα (μαζί με το Ισραήλ), σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από 19 Πανεπιστήμια, επικεφαλής της οποίας είναι ο καθηγητής Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου, Γιάννης Θεοχάρης.

Σκοπός της έρευνας, στην οποία αναλύθηκαν στοιχεία από 16 ευρωπαϊκές χώρες (συν το Ισραήλ), ήταν να μελετηθεί πόσο διαδίδονται θεωρίες συνωμοσίας στα κοινωνικά δίκτυα και ποιες χώρες είναι πιο επιρρεπείς σε αυτό.

καθημερινά μικροΣτην πρώτη θέση είναι η Ρουμανία, ακολουθεί η Πολωνία και 3η είναι η Ουγγαρία. Η χώρα μας ισοβαθμεί στην 4η θέση με το Ισραήλ.

Με αφορμή αυτά τα στοιχεία θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα fake news (ψευδείς ειδήσεις) τα οποία κατά κόρον διακινήθηκαν, κοινοποιήθηκαν και συζητήθηκαν ως αληθινές ειδήσεις, οι οποίες όμως καταρρίφτηκαν μετά από διασταύρωση στα ellinikahoaxes 

καθημερινά μικροΙσχυρισμόςΟ δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γιάννης Κτιστάκις, ζήτησε, σε ομιλία του σε διαδικτυακό πάνελ, να αναγνωριστούν σύλλογοι στη Θράκη ως «τουρκικοί». 

Συμπέρασμα: Ο Γιάννης Κτιστάκις δεν ζήτησε σε κανένα σημείο της εισήγησής του σε διαδικτυακή εκδήλωση που έλαβε χώρα την 1η Νοεμβρίου 2021 να αναγνωριστούν σύλλογοι στη Θράκη ως τουρκικοί. Σε ένα μόνο σημείο της ομιλίας του έκανε λόγο «μειονοτικά σωματεία». Είχε σημειώσει ότι, σύμφωνα με την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ελλάδα εμφανίζεται επί μακρόν να μην έχει συμμορφωθεί σε έξι μεγάλες κατηγορίες επαναλαμβανόμενων αποφάσεων, εκ των οποίων μία είναι και τα «μειονοτικά σωματεία», από πρόσωπα δηλαδή της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη. Λεπτομέρειες ΕΔΩ

καθημερινά μικροΆλλο παράδειγμα. Ισχυρισμός: Αρχίζει σταδιακά η επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών που τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων στα νοσοκομεία, σύμφωνα με εγκύκλιο της 5ης ΥΠΕ.

Συμπέρασμα: Το έγγραφο που επικαλούνται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα έχει εκδοθεί από την 5η ΥΠΕ, και δεν απευθύνεται σε αυτήν από το Υπουργείο Υγείας. Το έγγραφο δεν αφορά όσους δεν έχουν φεικ νιουζεμβολιαστεί γενικώς, αλλά όσους εξαιρέθηκαν νόμιμα από την υποχρέωση εμβολιασμού για λόγους υγείας, σύμφωνα με την ήδη ισχύουσα νομοθεσία. Επομένως, δεν πρόκειται για προσωπικό που είχε τεθεί σε αναστολή καθηκόντων και επιστρέφει στην εργασία του. Την είδηση για επιστροφή των ανεμβολίαστων στην εργασία τους έχει διαψεύσει και η ίδια η 5η ΥΠΕ, ενώ το μέτρο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού έχει παραταθεί έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Αναλυτικά ΕΔΩ

καθημερινά μικροΚαι ένα τελευταίο να μην σας κουράζουμε. ΙσχυρισμόςΗ Βουλή είναι παράνομη λόγω μη σύστασης σε σώμα με ΦΕΚ.

Συμπέρασμα: Στο Σύνταγμα περιγράφεται η προβλεπόμενη διαδικασία σύγκλησης της Βουλής σε πρώτη συνεδρίαση της βουλευτικής περιόδου, κατά την οποία λαμβάνει χώρα επίσημη κήρυξη έναρξης των εργασιών της, η ανακοίνωση του καταλόγου των ανακηρυχθέντων βουλευτών και η ορκωμοσία τους, τυπική διαδικασία κατόπιν της οποίας αναλαμβάνουν οι βουλευτές την άσκηση των καθηκόντων τους. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έχουν παραλειφθεί αυτές οι συνταγματικές επιταγές. Δεν προβλέπεται άλλη διαδικασία συγκρότησης της Βουλής σε σώμα, ούτε απαιτείται δημοσίευση σε ΦΕΚ. Για όσα συμβαίνουν στη Βουλή προβλέπεται η δημοσιότητά τους στα Πρακτικά της Βουλής. Λεπτομέρειες ΕΔΩ 

Λουκέτο μπήκε χθες, μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε στα ΜΜΕ, στο «υπουργείου Θεραπειών» στην Αράχωβα και σύμφωνα με πληροφορίες η 49χρονη ιδιοκτήτρια συνελήφθη για απείθεια, καθώς αρνήθηκε να τους επιδείξει την ταυτότητά της, αλλά και για μη τήρηση των μέτρων κατά της πανδημίας. Ταυτόχρονα, της επιβλήθηκε πρόστιμο 5.300 ευρώ ενώ σημειώνεται πως νωρίτερα διενήργησαν ελέγχους κλιμάκια της αστυνομίας, της εφορίας αλλά και της Επιθεώρησης Εργασίας. 

καθημερινά μικροΟι άνθρωποι αυτοί υποστήριζαν, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός, πραγματοποιούσαν covid tests χρησιμοποιώντας σκευάσματα από... ρίγανη, ότι στο «υπουργείο» ήταν απαραίτητο να μη φορούν οι πελάτες μάσκα, ότι οι συναλλαγές γίνονται με... πέτρες και βότσαλα και ότι το ελληνικό κράτος δεν είχε καμία δικαιοδοσία επάνω τους. Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ Ε Δ Ω   και   Ε Δ Ω 

Θετική απάντηση από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου απεστάλη στο αίτημα της ΕΡΤ για δημόσιο διάλογο με τον Νίκο Ανδρουλάκη καθώς και σε σχετικά αιτήματα που έχουν γίνει από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς.

καθημερινά μικροΣυνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού, επισημαίνουν ότι από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου, έχει ξεκαθαρίσει ότι «ο διάλογος που είναι αναγκαίος, πρέπει να είναι και ουσιαστικός, με επάρκεια χρόνου και δυνατότητα διατύπωσης ολοκληρωμένων απόψεων και προτάσεων και όχι με απαντήσεις εντυπωσιασμού» και σημειώνουν: «ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι ο Γιώργος Παπανδρέου αναμένει την πραγματοποίηση αυτών των συζητήσεων».

Σε μετωπική σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα μεταξύ Ανδρουλάκη-Παπανδρέου εξελίσσεται ο 2ος γύρος των εκλογών του ΚΙΝΑΛ για την ανάδειξη αρχηγού. Ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε στις βολές που δέχτηκε από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τον κατηγόρησε για παλαιοκομματισμό.

καθημερινά μικροΣήμερα Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Ρωσία όπου στις 12.00 (ώρα Ελλάδας) θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Σότσι.

Σταδιακή βελτίωση θα παρουσιάσει ο καιρός την Τετάρτη, που όμως θα είναι πρόσκαιρη. Από την Πέμπτη μέχρι και το τέλος της εβδομάδας προβλέπονται πάλι βροχές και ενισχυμένοι νοτιάδες. Από το απόγευμα της Πέμπτης και την Παρασκευή η χώρα θα επηρεαστεί από ένα σύστημα που θα κινηθεί γρήγορα από τα δυτικά προς τα ανατολικά και θα φέρει αρκετές βροχές κυρίως στα δυτικά. Το σαββατοκύριακο ένα εκτεταμένο βαρομετρικό χαμηλό θα σχηματιστεί στην περιοχή της Ιταλίας και θα κινηθεί αργά ανατολικά, φέρνοντας έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και θυελλώδεις νοτιάδες στα πελάγη.

καθημερινά μικροΑπίστευτη οικογενειακή τραγωδία στο Νέο Ηράκλειο, όπου δύο αδέλφια άνδρας και γυναίκα, ηλικίας 34 ετών και 29 ετών αντίστοιχα, βρέθηκαν νεκρά μέσα στο διαμέρισμά τους. 
Τον 34χρονο και την 29χρονη εντόπισε νεκρούς ο αδερφός τους, ο οποίος διαμένει σε διαμέρισμα – δώμα της ίδιας οικογενειακής πολυκατοικίας. Στο σημείο βρέθηκε και μία καραμπίνα. Σύμφωνα με τους γείτονες τα αδέλφια ήταν σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, καθώς είχαν χάσει τη μητέρα τους πριν από επτά μήνες

Είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εξέχων επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης Δρ Άντονι Φάουτσι. Πρόσθεσε όμως ότι ο κόσμος θα πρέπει να περιμένει «τουλάχιστον δύο εβδομάδες» ακόμη για να διαπιστωθεί εάν η παραλλαγή αυτή αποδειχθεί λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.

καθημερινά μικροΘετικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος εδώ και δύο μήνες έδινε σκληρή μάχη με τον κορωνοϊό. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο και αναρρώνει στον 10ο όροφο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» όπου νοσηλεύεται.

Η νέα μετάλλαξη 'Ομικρον του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί σε όλη τη Δανία, ανακοίνωσαν την Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου οι υγειονομικές αρχές μετά την καταγραφή μεγάλων εστιών της παραλλαγής στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της χώρας.

καθημερινά μικροΣφοδρότατη χιονόπτωση σημειώθηκε χθες στη Μόσχα και, σύμφωνα με το μετεωρολογικό κέντρο Fobos, τέτοιες ποσότητες χιονιού είχε να δει η πόλη από το 1949. «Η ‘σταλινική’ χιονόπτωση στη Μόσχα υπήρξε η πιο σφοδρή τα τελευταία 72 χρόνια» αναφέρεται στην ανακοίνωση του κέντρου.

Ο κύριος επιστημονικός συνεργάτης του κέντρου Γιεβγκένι Τισκόβετς, στη σχετική ανάρτηση του στο Instagram, αναφέρει ότι με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από διάφορους σταθμούς έως τις 18.00 ώρα Μόσχας, τέτοια χιονόπτωση είχε σημειωθεί πριν από 72 χρόνια. Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ποσότητα χιονιού που έπεσε χθες συνιστά το 20% την μηνιαίας ποσότητας χιονιού που καταγράφεται στη ρωσική πρωτεύουσα.

καθημερινά μικροΆλλο ένα ζευγάρι ηλικιωμένων έφυγε με διαφορά λίγων ημερών από κορωνοϊό, ενώ σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ο 45χρονος γιος τους. Την ίδια στιγμή, μάχη για να βγει νικητής δίνει ο 45χρονος γιος του ζευγαριού, ο οποίος – σύμφωνα με πληροφορίες – δεν έχει εμβολιαστεί, προτιμώντας μάλιστα, να παραιτηθεί από την εργασία του, καθώς ο εμβολιασμός στον κλάδο που απασχολούταν είναι υποχρεωτικός.

Στους συσχετισμούς μεταξύ αντίπαλων ομάδων, για την κυριαρχία στη νύχτα της Αθήνας, αναζητούν οι αστυνομικές αρχές τον δολοφόνο του 44χρονου πυγμάχου στο Γαλάτσι. Το θύμα διατηρούσε στενή σχέση με έναν άλλο πυγμάχο, ο οποίος επίσης δολοφονήθηκε προ μηνών. Το όνομα του 44χρονου βρέθηκε σε δικογραφίες για εκβιασμό καταστηματαρχών στη Δυτική Αττική.

καθημερινά μικροΑντίμετρα κατά των αρνητών γονέων και κηδεμόνων ενεργοποιεί η κυβέρνηση με κοινή νομοθετική πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης.
Η διάταξη της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή (άρθρο 3) προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

καθημερινά μικροΕπισκεφθείτε και ενημερωθείτε καθημερινά από τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη της ενημέρωσης Ασώπιχο χωρίς δεσμεύσεις και, για τους βιαστικούς, διαβάστε τα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στην ενότητα Φύρδην Μίγδην.

Καλημέρα σας, παρά τις δυσκολίες, να χαμογελάτε, χαρίζει αισιοδοξία!

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle