Asopichos Logo
28-09-2021
Asopichos Logo
27

«Αριστοκράτες επαναστάτες»

< 5 λεπτά
12.06.19 • 09:51
#Tags:

Το να είσαι συγχρόνως αριστοκράτης και επαναστάτης φαίνεται εκ πρώτης όψεως αντιφατικό.

«Αριστοκράτες επαναστάτες» Γ.Σ.Μπρι Εκδόσεις Ενάλιος 2019 σελ. 396

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Ο αριστοκράτης δεν ορίζεται από τα προνόμια που του παρέχονται , ούτε από εκείνα που αποκτά. Ο αριστοκράτης είναι ελεύθερος, κατ΄ εξοχήν ελεύθερος.  Είναι ελεύθερος επειδή παραμένει πιστός στις αξίες του, και εξ΄ ίσου ελεύθερος όταν απαρνείται τα προνόμια που πηγάζουν από την κοινωνική του θέση.  Η τιμή της αριστοκρατίας έγκειται στο να υπηρετεί. Ο μυστικός κώδικας της αριστοκρατίας είναι η συμπόνια και ο γνώμονας της συμπεριφοράς της. Ο αριστοκράτης είναι ευγενής επειδή υπηρετεί τις ωραιότερες ιδέες με τιμή. Οι αριστοκράτες δεν αποτελούν μια φυλή, προέρχονται από όλες τις εθνότητες .Σίγουρα δεν έχουν « γαλάζιο» αίμα, αν και…γαλαζοαίματοι.

Τί σημαίνει αριστοκράτης επαναστάτης; Το να είσαι συγχρόνως αριστοκράτης και επαναστάτης φαίνεται εκ πρώτης όψεως αντιφατικό. Και όμως, οι δύο αυτοί όροι είναι συχνά συμπληρωματικοί και συναφείς. Οι αριστοκράτες είναι αντικομφορμιστές, απεχθάνονται τη ρουτίνα και τα στερεότυπα, ενσαρκώνουν την αμφισβήτηση, την ανταρσία και την επανάσταση. Επιβεβαιώνουν πλήρως την ελευθερία της ύπαρξής τους.

Στο βιβλίο «Αριστοκράτες επαναστάτες» του Γκονζάγκ Σαιν Μπρί παρουσιάζονται είκοσι τέσσερις αριστοκράτες άνδρες και γυναίκες που απαρνούνται το κολλάρο , για να πηγαίνουν όπου προτιμούν ,και αποδεικνύουν ότι μπορεί κάποιος να βιώσει το πεπρωμένο του, συχνά αντίθετα με τις συμβουλές της οικογένειάς  του, του κύκλου του , και πάνω από όλα με αυτά που  η κοινή γνώμη πιστεύει ότι είναι ο υποτιθέμενος χώρος ύπαρξής του. Αυτοί οι αριστοκράτες γεννήθηκαν με μεγάλο όνομα και με προνόμια. Επέλεξαν όμως το πεπρωμένο τους : την ελευθερία. Αυτοί οι είκοσι τέσσερις αριστοκράτες επαναστάτες που άλλαξαν την Ιστορία ,αποτελούν τις φωτεινές φιγούρες του θάρρους, της πίστης, της ελευθερίας, της σταθερότητας , της συμπόνιας και της αγάπης.

Λόρδος Βύρων (1788-1824) ποιητική ιδιοφυϊα και διάνοια πολιτική , υπήρξε μεγάλος ποιητής ,αλλά και αγωνιστής της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με καθολική αναγνώριση από μεγάλα φιλελεύθερα πνεύματα της εποχής του. Ο απόλυτος επαναστάτης της αριστοκρατίας.

Σαβινιάν ντε Συρανό ντε Μπερζεράκ (1619-1655) ο πληθωρικός γλεντζές, ασεβής, χαρτοπαίκτης, πότης, ομοφυλόφιλος. Καλλιεργεί την σκανδαλιστική υπολογοτεχνία, εφευρίσκει την επιστημονική φαντασία και το φιλοσοφικό μυθιστόρημα. Ένα εξωφρενικό πνεύμα ,αντικομφορμιστής . Ο πρώτος αναρχικός επαναστάτης.

Ζερμαίν ντε Σταέλ (1766-1817) η γυναικεία αντίσταση στην εξουσία. Επέβαλε τον όρο «λογοτεχνία», αντικαθιστώντας τον ισχύοντα ως τότε όρο «γράμματα», όπως και τον όρο «ρομαντισμός». Υπήρξε πρωτοπόρος του φεμινισμού ,της γεωπολιτικής και της φιλελεύθερης δημοκρατίας.

Γεωργία Σάνδη (1804-1876) είχε μεγάλα πνευματικά χαρίσματα , επαναστάτρια απέναντι στην εξουσία των μεγάλων, ήταν μια ελεύθερη γυναίκα, που είχε μια μακρά σειρά εραστών.

Λέων Τολστόι (1828-1910) κορυφαίος συγγραφέας της ρωσικής Αριστοκρατες Επαναστατες 1λογοτεχνίας , πατέρας όλων των Ρώσων συγγραφέων, που υπήρξε ο μεγάλος οραματιστής των νέων καιρών. Δίνει τα κτήματά του στους πρώην δουλοπάροικούς του, στηρίζει τη χειρωνακτική εργασία και τη ζωή μέσα στη Φύση, τον πολιτικό αναρχισμό , αμφισβητεί κάθε μορφή εξουσίας και απαιτεί την κοινωνική δικαιοσύνη.

Ανρί (ντε) Ροσφόρ (1831-1913) ο αμφισβητίας μαρκήσιος, ο αριστοκράτης δημοσιογράφος, ο σοσιαλιστής επαναστάτης που έκανε τη ζωή δύσκολη στο καθεστώς της αυτοκρατορίας ,που υποστήριξε την Κομμούνα του Παρισιού.

Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ(1864-1901) ο ζωγράφος της ζωής του Παρισιού, που εκθέτει τα έργα του σε περιθωριακές γκαλερί και έχει θέμα έμπνευσης τις γυναίκες ελευθερίων ηθών. Ζει ελεύθερος νύχτα και μέρα στα μπιστρό , στα καμπαρέ και στους οίκους ανοχής. Θεωρείται ο ζωγράφος του υποκόσμου. Από τις νυχτερινές κραιπάλες και την ξέφρενη κατανάλωση οινοπνεύματος και αψέντι θα πεθάνει σε ηλικία 37 ετών. Ενάμιση αιώνα αργότερα ,τα έργα αυτού του αριστοκρατικού επαναστάτη, πωλούνται σε αστρονομικές τιμές.

Αντουάν ντε Σαιντ -Εξυπερύ(1900-1944) ο εμπνευστής του μικροσκοπικού πλανήτη και του μικρού πρίγκιπα. Ο επαναστάτης ανθρωπιστής.  Πιλότος και συγγραφέας ή συγγραφέας και πιλότος; Ο καλύτερος Γάλλος πιλότος , συγγραφέας, δημοσιογράφος και μεγάλος ρεπόρτερ. Ο άνθρωπος που είχε επιλέξει σαν έμβλημα τη ρήση που κανένας επαναστάτης δεν μπορεί να αμφισβητήσει:  Το να είσαι άνθρωπος σημαίνει ακριβώς ότι είσαι υπεύθυνος.

Λουκίνο Βισκόντι (1906-1976) κόμης, κινηματογραφιστής, κομμουνιστής. Ο Βισκόντι ήταν ζωγράφος , μουσικός, διακοσμητής, φωτογράφος και μεγάλος σκηνοθέτης. Δικές του ήταν οι κλασσικές ταινίες : Ο Γατόπαρδος, Θάνατος στη Βενετία ,Το Λυκόφως των Θεών, Ο Ρόκκο και τα αδέλφια του κ.α. Ο αληθινός αριστοκράτης, που θα γίνει ένας αυθεντικός αριστερός και ένας μεγάλος ρομαντικός.

Σιμόν ντε Μπωβουάρ (1908-1986) εκείνη που έλεγε πάντα όχι. Η συγγραφέας του ογκώδες βιβλίου , με τον προκλητικό τίτλο «Το Δεύτερο φύλλο», στο οποίο αυτή η γυναίκα με τίτλο ευγενείας, αδιαφορεί για τη θηλυκότητά της και την κοινωνική της θέση  και αφηγείται στο βιβλίο της , χωρίς να μασάει τα λόγια της, τη μύηση στο σεξ, τη βαρετή ερωτική ζωή των ζευγαριών και τον λεσβιακό έρωτα. Το βιβλίο της «Το Δεύτερο Φύλο» θα αναχθεί το σύμβολο του αγώνα της γυναίκας μέσα στον κόσμο .Ήταν ζευγάρι με τον Ζαν Πολ Σαρτρ , χωρίς τους περιορισμούς των συνηθισμένων ζευγαριών , που διατηρούσαν τη συναισθηματική και σεξουαλική τους  ελευθερία  , όπως και την ελευθερία της σκέψης και της συγγραφής.  Ήταν η αριστοκρατική επαναστάτρια , που έλεγε : Δεν γεννιέσαι γυναίκα , γίνεσαι.

Νέλσον Μαντέλα (1918-2013) ο φυλακισμένος απελευθερωτής  κ.α.

Ο Γκονζάγκ Σαιν Μπρι, συγγραφέας, ιστορικός και δημοσιογράφος, έχει γράψει πενήντα έργα, από τα οποία είκοσι είναι βιογραφίες. Το 2002 του απονεμήθηκε το Βραβείο Interallie για το μυθιστόρημα Οι Γέροντες του Μπράϊτον, και το 2016 το Βραβείο Ούγος Καπέτος για το σύνολο του έργου του. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του Δάσους των Βιβλίων και του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Καμπούρ.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

Μέλος του
asopichos-sterea-ellada-media-member-logo
Made with ❤️ by Quadraweb
menu-circle