Asopichos Logo
03-05-2024
Asopichos Logo
675

| | |

Καλό βόλι πατριώτ’ ή δαγκωτό ή μαύρο; Καθημερινά, Παρασκευή 6/10/2023

< 6 λεπτά
06.10.23 • 10:48

Περίοδος εκλογών και οι φράσεις «καλό βόλι», «δαγκωτό», «μαύρο» είναι στην πρώτη γραμμή. Θα δούμε παρακάτω τι σημαίνουν και πως έχουν καθιερωθεί για την έκφραση της ψήφου μας.

Ε δεν νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε κάπου. Είναι τόσο υποκειμενικό, από άνθρωπο σε άνθρωπο, και γι’ αυτό, άλλωστε, υπάρχουν οι εκατοντάδες υποψήφιοι, συνδυασμοί και επικεφαλής. Απ’ όλα έχει ο μπαξές, διάλεξε και κόψε, εεε και ψήφισε.

Δύο είναι οι λόγοι: Αυτοί που θέλουν να παρατείνουν τη θητεία τους, πιέζουν αβάσταχτα νυχθημερόν προς κάθε κατεύθυνση για να δείξουν έργο, λίγο πριν την κάλπη για να είναι νωπό στη μνήμη των ψηφοφόρων.

Και ο πολίτης στη μέση… περιμένει να γίνουν έργα για την ποιότητα της ζωής του αλλά και βασικές υποδομές για την διαβίωσή του. Να ήταν λοιπόν οι εκλογές κάθε χρόνο…  

Η ψήφος και η ιστορία της    

Η λέξη «ψήφος», προέρχεται από το αρχαίο ρήμα «ψάω», που σημαίνει λειαίνω, ομαλύνω. Η ψηφοφορία στη Σπάρτη της Αρχαίας Ελλάδας γινόταν δια βοής ενώ στην Αθήνα δια ανάτασης των χειρών (φανερή) ή δια οστράκων και σφαιριδίων (κρυφή).

Καλό βόλι

Από το 1844 και για περίπου 80 χρόνια οι Έλληνες ψηφοφόροι δεν χρησιμοποιούσαν ψηφοδέλτια, για να ψηφίσουν τους κυβερνήτες τους, αλλά «σφαιρίδια», δηλαδή μικρές σφαίρες από μολύβι.

Εσωτερικά, η κάλπη ήταν χωρισμένη στα δύο. Στο δεξιό μέρος, που είχε χρώμα λευκό, ήταν το Ναι· στο αριστερό, που είχε χρώμα μαύρο, το Όχι.

Εξ ου και η ευχή «καλό βόλι»

Του έριξα «μαύρο»

Σε κάθε εκλογικό τμήμα την ημέρα των εκλογών υπήρχαν τόσες κάλπες όσοι ήταν και οι υποψήφιοι.

Ο ψηφοφόρος έπρεπε να περάσει από όλες τις κάλπες και να πάρει από τον κάθε υπάλληλο (σφαιροδότη), που στεκόταν μπροστά από κάθε κάλπη, το σφαιρίδιο.

Σε περίπτωση που ο ψηφοφόρος ήθελε να καταψηφίσει έναν υποψήφιο έριχνε το σφαιρίδιο στη μαύρη πλευρά της κάλπης, εξ’ ου και οι δημοφιλείς εκφράσεις «μαύρο που έχει να φάει», «θα τον μαυρίσω», «τον μαύρισα» κλπ.

Δαγκωτό!

Υπήρχαν φανατικοί ψηφοφόροι που δεν τους αρκούσε να ρίξουν μόνο το σφαιρίδιο στο άσπρο αλλά πριν ρίξουν το μολυβένιο βώλο, τον δάγκωναν για να εκφράσουν το πάθος και την ένταση της στιγμής αλλά και για να αναγνωρίζεται στην καταμέτρηση.

Από εδώ βγήκε και η φράση «Θα το ρίξω δαγκωτό».

Προσοχή μη το δαγκώσετε…

Επισκεφθείτε και ενημερωθείτε καθημερινά από τον Ασώπιχο τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη της ενημέρωσης www.asopichos.gr χωρίς δεσμεύσεις. Και, για τους βιαστικούς, διαβάστε τα Καθημερινά στην ενότητα Φύρδην Μίγδην.

#Tagsκαθημερινά   #καθημερινά   asopichos.gr/tag/kathimerina

asopichos googleΑκολουθήστε το asopichos.gr στο  Google News ΟΛΑ με μια ματιά εύκολα και γρήγορα 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle