Asopichos Logo
28-09-2021
Asopichos Logo
18

Καρναβάλι Ορχομενού. Πρωτοπορεί 60 χρόνια στη Στερεά Ελλάδα. Πρόγραμμα εκδηλώσεων. ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

< 7 λεπτά
15.02.18 • 17:40
#Tags:

Στην τελική ευθεία έχουμε μπει για τις Καρναβαλικές εκδηλώσεις και την μεγάλη παρέλαση που θα πραγματοποιηθούν στον Ορχομενό. Οι τελευταίες πινελιές (διαβάστε σχετικά) μπαίνουν από τον Πολιτιστικό και Παραδοσιακό Σύλλογο στις κατασκευές των αρμάτων ενώ οι ομάδες καρναβαλιστών είναι κάνουν τις τελευταίες πρόβες τους και δοκιμάζουν την ευρηματικότητά τους. Τα πάρτι-μασκέ θα συνεχιστούν όλη την εβδομάδα σκορπίζοντας ζωντάνια στην πόλη.

Από καταγωγής, από τους αρχαίους Μινύες και τις Διονυσιακές γιορτές που γίνονταν στον Ορχομενό, οι κάτοικοι είχαν το προσωνύμιο του «σκωπτικού». Αυτή είναι και η πεμπτουσία του Καρναβαλιού της πόλης.

Το Καρναβάλι είναι σάτιρα, σαρκασμός, ειρωνεία, έχει την τάση να καυτηριάσει και να κεντρίσει κυρίαρχα ζητήματα της ζωής ενώ ταυτόχρονα μέσα απ’ όλα αυτά να στείλει μηνύματα στη κοινωνία. Έτσι είναι λοιπόν και οι Ορχομένιοι, σκωπτικοί… (σκώπτω=κοροϊδεύω, περιπαίζω, χλευάζω, σατιρίζω, σκωπτικός)

Έχει περάσει στο DNA των κατοίκων το Καρναβάλι Ορχομενού! Δεν μπορεί αλλιώς να το εξηγήσει κάποιος όταν αλλεπάλληλες φορές αδρανεί, αλλά δεν πεθαίνει και οι Ορχομένιοι με διάφορους τρόπους καταφέρνουν να το ανασταίνουν.

Ιστορία

Έφτασε να συναγωνίζεται το Πατρινό καρναβάλι και να προσελκύει τόσο κόσμο που δεν έβρισκε που να σταθεί για να παρακολουθήσει την παρέλαση.

Καρναβάλι Ορχομενού! Παλιές δόξες που γνώρισε ο Ορχομενός και τις θυμούνται οι παλιότεροι ενώ η νοσταλγία των νεότερων τους ώθησε να μιμηθούν πατεράδες και παππούδες καρναβαλιστές και να αναβιώσουν το Ορχομενίτικο Καρναβάλι.
Το 1958 ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Ορχομενού υλοποιεί την ιδέα δημιουργίας καρναβαλιού στον Ορχομενό. Το καρναβάλι ξεκινά και μετουσιώνεται σε όχημα γνωριμίας και προβολής του ιστορικού τόπου των Μινυών με αποτέλεσμα χρόνο με το χρόνο να αυξάνεται τόσο η φήμη όσο και η ροή επισκεπτών από όλα τα μέρη της χώρας ενώ και την προηγούμενη

Το 1967 με την επιβολή της χούντας σταματά να γίνεται καρναβάλι στον Ορχομενό και όπως όλες οι δραστηριότητες της εποχής μαραζώνει κι αυτό. Οι πρωτεργάτες αναπολούν με νοσταλγία τις ημέρες γιορτής του τόπου και μεταφέρουν στις επόμενες γενιές τον σπόρο για την δημιουργία καρναβαλιού μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Καρναβαλι 1958 2018Μετά την μεταπολίτευση, 1974, γίνονται προσπάθειες από συλλόγους και τον εκάστοτε Δήμαρχο, με την μορφή εκδηλώσεων εν είδη καρναβαλιού αλλά και με κάποιες προσπάθειες παρέλασης αρμάτων, φτάνοντας έτσι στο 1991. Τότε ιδρύεται σύλλογος με την επωνυμία «Σύλλογος Φίλων Καρναβάλου» και ο στόχος του είναι ξεκάθαρος, η αναβίωση του Ορχομενίτικου Καρναβαλιού.

Την επόμενη χρονιά, 1992 ξεκινά δειλά-δειλά η πρώτη ουσιαστική παρέλαση και αναβίωση από το 1958 που θα κρατήσει για δέκα περίπου χρόνια, μέχρι το 2001, και θα εκτοξεύσει και πάλι το καρναβάλι του Ορχομενού ως την κυρίαρχη εκδήλωση της περιόδου στη Βοιωτία και γενικότερα στην Στερεά Ελλάδα.

Όμως και πάλι σταματά η δραστηριότητα. Δεν γίνεται καρναβάλι από την επόμενη χρονιά, 2001 μέχρι το 2009.

Την χρονιά αυτή (2009) μια παρέα νοσταλγών και… τολμηρών θα επιχειρήσουν και πάλι την αναβίωση. Ιδρύουν τον «Πολιτιστικό και Παραδοσιακό Σύλλογο Ορχομενού» στις προτεραιότητες του οποίου, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων, είναι να ξαναφέρει το καρναβάλι στον Ορχομενό.

Πράγματι καταφέρνουν το 2010 να κατασκευάσουν και να παρουσιάσουν άρματα στην παρέλαση και το Καρναβάλι του Ορχομενού για μια ακόμη φορά να αναβιώσει ενώ ο κόσμος το αγκαλιάζει, συμμετέχει και πλημμυρίζει τους δρόμους της πόλης.

Τα οχτώ τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις έχουν ανοδική πορεία και σιγά-σιγά περνά και πάλι στην συνείδηση ότι το καρναβάλι Ορχομενού είναι κορυφαίο και κυρίαρχο στο νομό και στη περιφέρεια τουλάχιστον.

Για το 2018 διοργανωτής είναι ο Πολιτιστικός και Παραδοσιακός Σύλλογος Ορχομενού με την υποστήριξη και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας και του Δήμου Ορχομενού ενώ αρωγοί είναι όλοι οι Σύλλογοι της πόλης του Ορχομενού.

Οι εκδηλώσεις

3ο MaskaRun Κυριακή 11/2
Το χορό των Καρναβαλικών εκδηλώσεων για το 2018 άνοιξε όπως έχει καθιερωθεί εδώ και τρία χρόνια, το MaskaRun το οποίο είναι ένας πρωτότυπος αγώνας δρόμου – περίπατος που καλύπτει απόσταση 2,5χλμ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Ορχομενού σε.. καρναβαλικούς ρυθμούς.

Στην ιστορία πέρασε το 3ο, Ραντεβού στο 4ο MaskaRun 2019

Μια διαφορετική εικόνα έδωσαν οι δρομείς το μεσημέρι της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου στον Ορχομενό οι οποίοι κινήθηκαν σε Καρναβαλικούς ρυθμούς με τις αντίστοιχες ευφάνταστες αμφιέσεις στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Καρναβάλι Ορχομενού την έναρξη των οποίων έδωσε το 3o MaskaRun.
Πολίτες κάθε ηλικίας ξεχύθηκαν στους δρόμους του ιστορικού Ορχομενού δηλώνοντας τη θέλησή τους για συμμετοχή σε κάτι διαφορετικό όπως είναι το MaskaRun το οποίο ξεκίνησε το 2016 από τον Ορχομενό.

Η εκκίνηση δόθηκε στις 11:30 Κεντρική Πλατεία, όπου έγινε και ο τερματισμός, και η Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά, ο Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού και Παραδοσιακού Συλλόγου Ορχομενού Σπύρος Τσάκος, ήταν στην πρώτη γραμμή της αφετηρίας δίνοντας την εκκίνηση.
Δείτε σχετικά

Νυχτερινή παρέλαση-Καλή Φωτιά Σάββατο 17/2
Το Σάββατο 17/2 θα πραγματοποιηθεί και φέτος η νυχτερινή παρέλαση αντιπροσωπευτικών αρμάτων τα οποία πλαισιώνουν ομάδες Καρναβαλιστών με διαδρομή στην κεντρική οδό του Ορχομενού, από την Πλατεία Αθάμα (Σκριπού) 19:00 και θα καταλήξει στην Κεντρική Πλατεία Ηρώων.

Στην κεντρική πλατεία θα ανάψει η «Καλή Φωτιά» όπου με τη συμμετοχή των καρναβαλιστών της νυχτερινής παρέλασης, κατοίκων και επισκεπτών θα στηθεί τρικούβερτο γλέντι από τις 20:00.

Μεγάλη Παρέλαση, Κυριακή 18/2
Το πολύχρωμο ποτάμι της μεγάλης παρέλασης θα ξεκινήσει την Κυριακή 18/2 στις 16:00 από τα «Πέτρινα». Άρματα και πεζοί καρναβαλιστές θα διασχίσουν την κεντρική οδό ενώ η παρέλαση θα ολοκληρωθεί με το παραδοσιακό κάψιμο του Καρνάβαλου στο χώρο του Αρχαίου Θεάτρου με τον μοναδικό και πρωτότυπο τρόπο πυροδότησης από το αεροπλανάκι.

Μετά το κάψιμο του Καρνάβαλου η Αθλητική Ενωση Ορχομενού διοργανώνειο στο POLDO CAFE πάρτι μασκέ με την Μάγκυ Χαραλαμπίδου.

Κούλουμα, Δευτέρα 19/2
Παραδοσιακά τα «κούλουμα» στον Ορχομενό γιορτάζονται στον λόφο «Δραγατσούλα» την Καθαρή Δευτέρα όπου γίνεται το πέταγμα των αητών και προσφέρονται φασολάδα, λαγάνα, νηστίσιμα και κρασί από πρωί.

Οι Καρναβαλικές εκδηλώσεις στον Ορχομενό δεν είναι μόνο αυτές αφού όλη η πόλη συμμετέχει με την διοργάνωση αυτοσχέδιων αποκριάτικων πάρτι, κυρίως στα διάφορα καταστήματα της πόλης αλλά και στα σπίτια των κατοίκων που φιλοξενούν επισκέπτες για τη μεγάλη γιορτή του Ορχομενίτικου Καρναβαλιού, του μεγαλύτερου της Στερεάς Ελλάδας.
Έτσι, δεν θα θες αλλού, ΜΟΝΟ Καρναβάλι Ορχομενού, που αλλού…..

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων σε Ορχομενό, Αγ Δημήτριο, Παύλο, Aκραίφνιο, Κάστρο, Κόκκινο

Καρναβαλι Ορχο 2018 πρόγραμμα

Καρναβαλι Ορχομενού 2017 γενικήΚαρναβαλι Ορχομενού 2017 Καρναβαλος Καρναβαλι Ορχομενού 2017 ΠΑΣΟΚ Καρναβαλι Ορχομενού 2017 Φριξος Ελλη Καρναβαλι Ορχομενού 2017 5

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

Μέλος του
asopichos-sterea-ellada-media-member-logo
Made with ❤️ by Quadraweb
menu-circle