Asopichos Logo
06-05-2024
Asopichos Logo
732

| | |

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (3): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (Ελονοσία και διαμαρτυρία Ορχομενίων στον Άγγλο πρέσβη)

< 5 λεπτά
11.08.23 • 08:08

Διαχρονικά ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ αποκαλύπτουν τα προβλήματα στον πολύπαθο κάμπο της Κωπαΐδας που ακόμη να λυθούν, ταλαιπωρεί τους αγρότες αλλά και χάνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολύτιμου αγαθού λόγω έλλειψης συντονισμού και έργων υποδομής.

Για αυτή την διαχρονικότητα πραγματοποιήσαμε έρευνα-αναδρομή από τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των αγροτών στο πέρασμα των χρόνων με τεκμήρια από δημοσιεύματα εφημερίδων που κατέγραψαν τα γεγονότα από το προσωπικό αρχείο του Μπάμπη Ζαννιά.

Εκτός των άλλων προβλημάτων και κυρίως της αγροτικής εκμετάλλευσης η Κωπαΐδα δημιούργησε και άλλα ζητήματα στους κατοίκους της παραλίμνιας περιοχής και κυρίως του Ορχομενού,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τα προηγούμενα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (1): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (2): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες

asopichos googleΑκολουθήστε το asopichos.gr στο  Google News ΟΛΑ με μια ματιά εύκολα και γρήγορα 

Ο βάλτος της ελονοσίας 

Η Κωπαΐδα, όμως, ήταν περισσότερο γνωστή ως «βάλτος της ελονοσίας». Η Ελλάδα ήταν η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό ασθενών με ελονοσία στην Ευρώπη. Μάλιστα, η περιοχή της Κωπαΐδας ανήκε σ’ αυτές που επλήγησαν περισσότερο από τη συγκεκριμένη ασθένεια. Ο Φίλιπσον, όπως και πολλοί άλλοι, πίστευε ότι η αποξήρανση της λίμνης θα συνέβαλε δραστικά στην αντιμετώπιση της ελονοσίας. Ωστόσο, το συμπέρασμα αυτό ήταν εσφαλμένο, όπως άλλωστε επισημαίνει και η Κατερίνα Γαρδίκα στο βιβλίο της Landscapes of Disease, που μιλάει για την ελονοσία στη σύγχρονη Ελλάδα.

Το 1906 η βρετανική εταιρεία «Lake Copais Company Ltd.» χρειάστηκε να προσλάβει έναν επιστήμονα παγκοσμίου φήμης, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ελονοσίας, μιας ασθένειας μάστιγας για το αγγλικό διοικητικό προσωπικό και τους εργάτες.

Ο επιστήμονας αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ρόναλντ Ρος, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής, επειδή ανακάλυψε ότι το παράσιτο της ελονοσίας (πλασμώδιο) μεταδίδεται μέσω του ανωφελούς κουνουπιού.

Ο Ρόναλντ Ρος πέρασε, λοιπόν, και από τη συνοικία Σκριπού του Ορχομενού στη δυτική όχθη της λίμνης, όπου η ελονοσία ενδημούσε. Ο ίδιος γράφει: Βρέθηκα στον Ορχομενό της Βοιωτίας, για να πραγματοποιήσω την έρευνά μου. Εκεί που κάποτε βρισκόταν μια πόλη γεμάτη εμπόρους τώρα υπάρχει μόνο ένα φτωχό χωριό, όπου σχεδόν όλα τα παιδιά πάσχουν από σπληνομεγαλία λόγω της ελονοσίας.

1908: Παράσταση διαμαρτυρίας Ορχομενίων στον Πρέσβη της Αγγλίας

Τον Απρίλη του 1908 αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους Ιωαν. Παπαϊωάννου, Λεων. Μούσα και Γεωργ. Κρεμύδα επισκεφθηκε και παρέδωσε γραπτή αναφορά στον πρέσβη της Αγγλίας για το Κωπαϊδικό ζήτημα, τις συνθήκες που βιώνουν οι αγρότες του Ορχομενού και η απαράδεκτη συμπεριφορά της Εταιρείας της Κωπαΐδας.

Και τι δεν βίωσαν οι παπούδες και πατεράδες μας για να φτάσουμε στην σημερινή εποχή που, ναι μεν έχουν αλλάξει τα πράγματα, αλλά παραμένουν ακόμη σωρεία προβλημάτων στην πολύπαθη Κωπαΐδα που επιτέλους αν επιλυθούν θα κάνουν τη ζωή των κατοίκων καλύτερη.

Τι να πρωτο-επισημάνουμε για τα τεκτενόμενα από την Εταιρεία;   

10 απρ 1908

1937 - βεβαιωση εισοδου Ζωων,για βοσκη απ την Αγγλικη Εταιρεια,στην Κωπαιδα στον Γιαννη του Σεραφειμ Ραμαντανη !!!

από την ομάδα στο FB "Ορχομενός... μια φορά κι έναν καιρό" 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Κεντρική φωτογραφία "Η αλωνιστική μηχανή στην Κωπαΐδα 1926" από το αρχείο του  Γρ Παπαβασιλείου 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle