Asopichos Logo
02-05-2024
Asopichos Logo
123

Στα χνάρια των Μινύων, 4ος περίπατος στον λαξευτό τάφο Προσηλίου

< 4 λεπτά
01.10.17 • 11:27
#Tags:

Συνεχίστηκαν και φέτος οι περιπατητικές εξορμήσεις που καθιέρωσε από το 2016 η ιστοσελίδα www.asopichos.gr Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017 ξεκίνησε νέα περίοδος με τον περίπατο στο Προσήλιο

και προορισμό το σημείο που βρέθηκε ο διάσημος πλέον «τάφος» για τον οποίο οι φίλοι συμμετείχαν είχαν  την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την περιοχή και να μάθουν λεπτομέρειες σχετικά με τις ανασκαφές και τα ευρήματα.

Η συγκέντρωση έγινε στον Αη Γιάννη (Σκριπού) την Κυριακή 1 Οκτωβρίου και ώρα 09:30 και η μεγάλη παρέα βάδισε στη διαδρομή της οδού Νεφέλης στις ρίζες του βουνού Ακοντίου προς Προσήλιο και επιστροφή σε μια διαδρομή εύκολη, ισόπεδη, ασφάλτινη συνολικού μήκους 9 χλμ.

Όμορφες στιγμές συνόδευσαν τους περιπατητές οι οποίοι έζησαν και πάλι όπως σε κάθε περίπατο #στα_χνάρια_των_Μινυών, συνδυάζοντας την άσκηση με την γνωριμία του τόπου μας και κυριαρχεί η καλή διάθεση, τα χαμόγελα και η ικανοποίηση της κατάκτησης του στόχου μας.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες στους παρακάτω συνδέσμους ή Ε Δ Ω στο χάστανγκ #στα_χναρια_των_Μινύων

9ος περίπατος στα χνάρια των Μινύων

8ος περίπατος στα χνάρια των Μινύων

7ος περίπατος στα χνάρια των Μινύων

6ος περίπατος στα χνάρια των Μινύων

5ος περίπατος στα χνάρια των Μινύων

4ος περίπατος στα χνάρια των Μινύων

3ος περίπατος στα χνάρια των Μινύων 

2ος περίπατος στα χνάρια των Μινύων

1ος περίπατος στα χνάρια των Μινύων    

προσηλιο περιπατος 1προσηλιο ταφος ανασκαφες 1

προσηλιο περιπατοςπροσηλιο περιπατος 3προσηλιο περιπατος 2προσηλιο ανασκαφες 3 προσηλιο ανασκαφες 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το ταφικό μνημείο

Ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς λαξευτούς τάφους που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ήρθε στο φως στο Προσήλιο του Δήμου Λεβαδέων, κοντά στον Ορχομενό.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ένατο σε μέγεθος θαλαμοειδή τάφο, από τους περίπου 4.000 που έχουν ανασκαφεί τα τελευταία 150 χρόνια.

Η κατασκευή είναι μνημειώδης και μαρτυρεί την ιδιαίτερη φροντίδα που καταβλήθηκε για τη δημιουργία της.

Στον νεκρικό θάλαμο οδηγεί λαξευτός δρόμος, μήκους 20 μ., ο οποίος απολήγει σε εντυπωσιακή αίθουσα επιφάνειας 42 τμ. Τις τέσσερις πλευρές της αίθουσας περιτρέχει λαξευτό θρανίο (πεζούλι) καλυμμένο με πηλοκονίαμα.

Η κατασκευή του τάφου χρονολογείται περίπου στα μέσα του 14ου αι. π.Χ. και η αξία του έγκειται στο ότι απέδωσε ένα από τα καλύτερα μέχρι σήμερα τεκμηριωμένα ταφικά σύνολα της ανακτορικής περιόδου στην ηπειρωτική Ελλάδα.

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle