Asopichos Logo
02-05-2024
Asopichos Logo
738

| | |

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (17) - 1833 – 2023: 190 χρόνια… τα προβλήματα παραμένουν  

< 8 λεπτά
06.09.23 • 09:23

Διαχρονικά ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, αποκαλύπτουν τα προβλήματα στον πολύπαθο κάμπο της Κωπαΐδας που δυστυχώς ακόμη (2023) να λυθούν. Οι αγρότες ταλαιπωρούνται και χάνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολύτιμου αγαθού λόγω έλλειψης συντονισμού και έργων υποδομής.

Γι’ αυτή τη διαχρονικότητα πραγματοποιήσαμε έρευνα-αναδρομή, με αφορμή τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των αγροτών,  στο πέρασμα των χρόνων με τεκμήρια από δημοσιεύματα εφημερίδων που κατέγραψαν τα γεγονότα από το προσωπικό αρχείο του Μπάμπη Ζαννιά.

Με αφορμή λοιπόν ΚΑΙ τα φετινά (2023) προβλήματα στην άρδευση, τις ελλείψεις υποδομών αλλά και στις διαφαινόμενες περιβαλλοντικές και οικονομικές καταστροφές, μέσα από 17 θέματα-αφιερώματα που δημοσιεύτηκαν στο asopichos.gr φάνηκε ότι η Κωπαΐδα, ένας τεράστιος κάμπος 280.000 στρεμμάτων, δεν είναι καθόλου εύκολος στη διαχείρισή του και τα προβλήματα παραμένουν άλυτα σε μεγάλο βαθμό ταλαιπωρώντας τους καλλιεργητές.

1833 – 2023

Από το 1833 όταν ο Ιωάννης Κωλέττης, πρέσβης της Ελλάδας στο Παρίσι, έθεσε το θέμα της αποξήρανσης της Κωπαΐδας και της απελευθέρωσης 250.000 στρεμμάτων, στους Γάλλους κεφαλαιούχους, στους τραπεζίτες και στις μεγάλες Γαλλικές επιχειρήσεις, αρχίζει μια περιπετειώδης προσπάθεια που θα κρατήσει πολλά χρόνια μέχρι να αποδοθεί στην καλλιέργεια ένας εύφορος κάμπος αλλά και μέχρι τις μέρες μας, 190 χρόνια τώρα, να παραμένουν ουσιαστικά τα προβλήματα που θα έπρεπε να είχαν λυθεί στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων.

Με αναλυτικά κείμενα και τεκμήρια καταγράψαμε με όσα στοιχεία είχαμε στη διάθεσή μας και φτάσαμε στο 1983, χρονιά ορόσημο για τα επόμενα χρόνια μέχρι τις ημέρες μας.

Από εκείνη την περίοδο (1983) οι καλλιεργητές βιώνουν όσα συμβαίνουν στην Κωπαΐδα και γι’ αυτό δεν θα κάνουμε αναλυτική αναφορά.

Αυτό που άλλαξε τα τελευταία χρόνια είναι η κατάργηση του αυτόνομου Οργανισμού Κωπαΐδας και η απορρόφησή του από το 2014 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η Κωπαΐδα αποδίδεται στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση

Με την οριστική διανομή του κτήματος, ο Οργανισμός Κωπαΐδας αντικατέστησε την Αγγλική Εταιρεία. Στο Θέμα των καλλιεργειών εφάρμοσε το "κυλιόμενο" πρόγραμμα, που είχε εφαρμόσει και η Αγγλική Εταιρεία (πρόγραμμα εναλλασσόμενων καλλιεργειών) με σκοπό την όσο το δυνατό μεγαλύτερη αύξηση της αποδοτικότητας των εδαφών.

Επειδή όμως τα έργα που είχαν εκτελεσθεί μέχρι τότε ήταν κυρίως αποστραγγιστικά, ο Οργανισμός έστρεψε την προσοχή τον εφ` ενός στην κανονική λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου, αφ ετέρου στην κατασκευή αυτόνομου αρδευτικού δικτύου.

Έτσι το 1958-59 στις όχθες της Υλίκης κατασκευάστηκε αντλιοστάσιο και ειδικό κανάλι επιστροφής στα ποτάμια συμπληρωματικών ποσοτήτων νερού. Το κανάλι αυτό ξεκινάει από το αντλιοστάσιο, από υψόμετρο τέτοιο που επιτρέπει τη φυσική ροή τον νερού προς το Κωπαιδικό πεδίο, περνάει από σήραγγα 800 περίπου μέτρων, που κατασκευάστηκε γι` αυτό το σκοπό, ακολουθεί τα νότια κράσπεδα του χαμηλής οροσειράς του Ακραιφνίου και καταλήγει στη Θέση Βρυστικά κοντά στην γνωστή νησίδα της ακρόπολης τον Γλα.

Τέλος το 1972 έγινε διαπλάτυνση και εκβά0υνση της παλαιάς διώρυγας και ανοίχθηκε νέα σήραγγα (Τούνελ) δίπλα στην παλιά ,  πολύ μεγαλύτερη και έτσι ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα του κάμπου της Κωπαΐδας. Με την εκτροπή των νερών στη νέα διώρυγα έπαυσε να χρησιμοποιείται η παλαιά σήραγγα και μαζί μ' αυτή και η λειτουργία του υδροηλεκτρικού εργοστασίου που λειτουργούσε στην έξοδό του.

  1. α. Ο Οργανισμός Κωπαΐδας, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με έδρα την Αλίαρτο Βοιωτίας, το οποίο συνεστήθη με τις διατάξεις του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 2488/1953 (ΦΕΚ 195/Α/1954), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει και εποπτεύεται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καταργείται την 30-09-2014, συνεχίζει δε να διατηρεί τη νομική προσωπικότητά του και να εκπληρώνει τους σκοπούς του μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, από την επομένη της οποίας επέρχονται για τον Οργανισμό αυτό, αυτοδίκαια, τα αποτελέσματα της κατάργησης.

β. Οι σκοποί του Οργανισμού Κωπαΐδας, όπως προβλέπονται στο άρθρο 1 του νομοθετικού διατάγματος [Ν] 2488/1953 και τις λοιπές κείμενες διατάξεις, καθώς και κάθε αρμοδιότητα αυτού, όπως προβλέπονται στα άρθρα 2 και 3, μεταφέρονται και ασκούνται εφεξής από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που εκδίδεται το αργότερο μέχρι 31-08-2014, αποφασίζεται, στο πλαίσιο των διατάξεων του ν. 3852/2010, ο τρόπος άσκησης των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων και κάθε πρόσφορο μέσο για την αποτελεσματική ενάσκηση του μεταφερόμενου επιχειρησιακού αντικειμένου. Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας μπορεί να συσταθεί άμισθη γνωμοδοτική επιτροπή για την επιβοήθηση της διαχείρισης του επιχειρησιακού αντικειμένου.

Η έρευνα του asopichos.gr

Διαχρονικά ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, αποκαλύπτουν τα προβλήματα στον πολύπαθο κάμπο της Κωπαΐδας που δυστυχώς ακόμη να λυθούν, ταλαιπωρούνται οι αγρότες μας αλλά και χάνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολύτιμου αγαθού λόγω έλλειψης συντονισμού και έργων υποδομής.

Για αυτή την διαχρονικότητα πραγματοποιήσαμε έρευνα-αναδρομή από τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των αγροτών στο πέρασμα των χρόνων με τεκμήρια από δημοσιεύματα εφημερίδων που κατέγραψαν τα γεγονότα από το προσωπικό αρχείο του Μπάμπη Ζαννιά.

Εκτός των άλλων προβλημάτων και κυρίως της αγροτικής εκμετάλλευσης η Κωπαΐδα δημιούργησε και άλλα ζητήματα στους κατοίκους της παραλίμνιας περιοχής και κυρίως του Ορχομενού,

Συνεχίζουμε το ιστορικό αφιέρωμα στην Κωπαΐδα με αφορμή ΚΑΙ τα φετινά (2023) προβλήματα στην άρδευση, τις ελλείψεις υποδομών αλλά και στις διαφαινόμενες περιβαλλοντικές και οικονομικές καταστροφές στις πηγές των Τριών Χαρίτων στον Ορχομενό (διαβάστε Στέρεψαν και οι Πηγές των τριών Χαρίτων στον Ορχομενό ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ) 

Παράλληλες επιπτώσεις, εκτός από τα ζητήματα της διανομής της γης, της καλλιέργειας, την οικονομική και τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις, είχαμε και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Στο 2ο ΑΦΙΕΡΩΜΑ αναφερθήκαμε και στο ζήτημα της ελονοσίας που βασάνισε τους κυρίως τους κατοίκους του Ορχομενού διαβάστε σχετικά  Ο βάλτος της ελονοσίας 

Στο 6ο ΑΦΙΕΡΩΜΑ κάναμε αναφορά στις βδέλλες τις οποίες οι κάτοικοι τις μάζευαν και τις πουλούσαν λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων που τις χρησιμοποιούσαν στην ιατρική για την της αφαίμαξης. Διαβάστε σχετικά Οι βδέλλες 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τα προηγούμενα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (1): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (2): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (3): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (Ελονοσία και διαμαρτυρία Ορχομενίων στον Άγγλο πρέσβη)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (4): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες ( απαλλοτρίωση των Χαρίτων, πανωπροίκια, κατασχέσεις και άλλα)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (5): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (αγροτική εξέγερση, πυροβολισμοί και δίκες)   

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (6): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (Το κόκκινο σκουλήκι το 1928, οι βδέλλες και οι αγροτοπατέρες)  

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (7): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (Λεία πολέμου η Κωπαΐδα στην Κατοχή, ο Μάγερ και οι εκτελέσεις)  

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (8): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (Μάχες στη Βουλή για δίκαιη μοιρασιά. Πνιγμός 5 νεαρών στην ¨εσωτερική")  

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (9): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (η ίδρυση του Οργανισμού Κωπαΐδας (ΦΕΚ) και τα προβλήματα διανομής στους ακτήμονες)  

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (10): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (1958 Η εκδίκηση του Κηφισού, δίκες για τα αρδευτικά διαμαρτυρίες ακτημόνων)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (11): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (10ετία '60 πτώχευση του Οργανισμού, μαρασμός στον κάμπο και... εκβιομηχάνιση)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (12): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (η χούντα έπεσε, τα προβλήματα παραμένουν, αρχή κινητοποιήσεων)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (13): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (οι Αγροτοπατέρες, τα ντοματάδικα και δεν πληρώνεις δεν ποτίζεις)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (14): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (αγροτικά δάνεια με τη σέσουλα,  ακατάλληλο το νερό του Ορχομενού )

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (15): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (Σαν να μην πέρασε μια μέρα, από... τότε )

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (16). 1983: Άγιος Δημήτριος VS Ορχομενός, "πόλεμος" για το νερό

asopichos googleΑκολουθήστε το asopichos.gr στο  Google News ΟΛΑ με μια ματιά εύκολα και γρήγορα 

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle