Asopichos Logo
06-05-2024
Asopichos Logo
1671

| | |

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (4): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες ( απαλλοτρίωση των Χαρίτων, πανωπροίκια, κατασχέσεις και άλλα)

< 7 λεπτά
12.08.23 • 09:11

Διαχρονικά ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, αποκαλύπτουν τα προβλήματα στον πολύπαθο κάμπο της Κωπαΐδας που δυστυχώς ακόμη να λυθούν, ταλαιπωρούνται οι αγρότες μας αλλά και χάνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του πολύτιμου αγαθού λόγω έλλειψης συντονισμού και έργων υποδομής.

Για αυτή την διαχρονικότητα πραγματοποιήσαμε έρευνα-αναδρομή από τις διαμαρτυρίες και τις κινητοποιήσεις των αγροτών στο πέρασμα των χρόνων με τεκμήρια από δημοσιεύματα εφημερίδων που κατέγραψαν τα γεγονότα από το προσωπικό αρχείο του Μπάμπη Ζαννιά.

Εκτός των άλλων προβλημάτων και κυρίως της αγροτικής εκμετάλλευσης η Κωπαΐδα δημιούργησε και άλλα ζητήματα στους κατοίκους της παραλίμνιας περιοχής και κυρίως του Ορχομενού,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ τα προηγούμενα

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (1): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (2): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες

ΑΦΙΕΡΩΜΑ Κωπαΐδα (3): Πηγή ζωής και… βάσανο για τους αγρότες (Ελονοσία και διαμαρτυρία Ορχομενίων στον Άγγλο πρέσβη)

asopichos googleΑκολουθήστε το asopichos.gr στο  Google News ΟΛΑ με μια ματιά εύκολα και γρήγορα 

Συνεχίζουμε το ιστορικό αφιέρωμα στην Κωπαΐδα με αφορμή ΚΑΙ φέτος με τα προβλήματα στην άρδευση στις ελλείψεις υποδομών αλλά και στις διαφαινόμενες περιβαλλοντικές και οικονομικές καταστροφές στις πηγές των Τριών Χαρίτων στον Ορχομενό (διαβάστε Στέρεψαν και οι Πηγές των τριών Χαρίτων στον Ορχομενό ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Απαλλοτρίωση των νερών των Πηγών Χαρίτων 

Στις φετινές (όπως και παλιότερα) αγροτικές κινητοποιήσεις για τις συνθήκες στην Κωπαΐδα ένα από τα βασικά ζητήματα που διατυπώνεται είναι σχετικά με τα νερά και προς τα που κατευθύνονται.

Η ύδρευση της πρωτεύουσας Αθήνας οδήγησε σε έργα υποδομής και όπως θυμούνται οι παλαιότεροι υπήρξε τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας στην πρωτεύουσα πληρώνει ο Ορχομενός με τις γεωτρήσεις στην δυτική πλευρά του Ακοντίου όρους που επηρεάζουν άμεσα τις πηγές που στερεύουν όταν λειτουργούν.

Η Αθήνα ανέκαθεν είχε πρόβλημα ύδρευσης όπως αποδεικνύεται και από τον μύθο για την ονοματοδοσία της.  Οι Αθηναίοι στα δώρα που τους πρόσφεραν η Αθηνά και ο Ποσειδώνας (ελαιόδεντρο και νερό αντίστοιχα) που τσακώνονταν για το ποιό όνομα να δώσουν οι Αθηναίοι στην πόλη τους, διάλεξαν το ελαιόδεντρο. Εξοργισμένος ο Ποσειδώνας τους τους έριξε την κατάρα της λειψυδρίας.

Για το μεγάλο ζήτημα της ύδρευσης της Αθήνας το 1914 ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Σπύρος Μερκούρης αναφέρεται στο ζήτημα με επιστολή του στην εφημερίδα "Εμπρός". Ο δήμαρχος τονίζοντας τις προσπάθειες και τα υπομνήματα προς την κυβέρνηση και άλλους φορείς αναφέρεται στην εεκμετάλλευση των νερών των Χαρίτων Ορχομενού και του Μέλανα ποταμού και προτείνει μάλιστα την απαλλοτρίωσή τους αφού για 30 χρόνια δεν υπάρχει εκμετάλλευση των νερών από την Εταιρεία της Κωπαΐδας!

12 μαιου 1914

Η Εταιρεία Κωπαΐδας απαιτεί να αγοράσει το Κράτος κτήματα για πρόσφυγες και ακτήμονες  

Όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές το να λέμε ότι "αυτό το πρόβλημα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια τι θέλουμε τώρα" σημαίνει ηττοπάθεια και όχι μόνο δεν μας βρίσκει σύμφωνους αλλά και εξοργίζει, δηλαδή να το αφήσουμε να διαιωνίζεται η θα το λύσουμε επιτέλους;

Έτσι λοιπόν μαθαίνοντας το παρελθόν σχεδιάζουμε και αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο μέλλον.

Το 1929 σε σύσκεψη με τον πρωθυπουργό Ελ Βενιζέλο με θέμα την αποξήρανση της Κωπαΐδας αφού καταγγέλλεται ότι η Εταιρεία έχει καθυστερήσει τα έργα και με τη λήξη της σύμβασης τέλος Μαρτίου να γίνει εξαγορά των γαιών!

Η Εταιρεία μάλιστα απαιτεί ότι με την εξαγορά γαιών να εξαγοραστεί και ο μηχανικός εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε για την αποξήρανση πράγμα βέβαια ασύμφορο για το κράτος.

Η θέληση της κυβέρνησης Βενιζέλου να δώσει κτήματα στοςυ ακτήμονες και στους πρόσφυγες προσκρούει στις ληστρικές συμβάσεις των τραπεζών και των ισχυρών οικονομικών παραγόντων που έχουν υπογράψει με τις κατά καιρούς ελληνικές κυβερνήσεις

2 μαρτ 1929 1

Το Κράτος χάρισε στην Εταιρεία την Κωπαΐδα δίνοντας και πανωπροίκι!!!  

Το Κωπαΐδικό ζήτημα, όπως ήδη έχουμε αναλύσει, απασχολεί, διχάζει, βασανίζει και αδικεί το λαό. Είναι ζήτημα τεραστίων διαστάσεων που ξεφεύγει από τα στενά όρια της περιοχής και απασχολεί ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και χώρες του εξωτερικού (αφού στις συμβάσεις υπάρχουν ξένες χώρες, εταιρείες και τράπεζες).

Εξ αρχής από τις σκέψεις, τα σχέδια, τις μελέτες, τις χρηματοδοτήσεις, την κατασκευή έργων, την διαχείριση και την απόδοση γαιών ένα τεράστιο και δαιδαλώδες σύστημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες!

Σε αυτό το κλίμα το Κωπαΐδικό απασχολεί και το έκτακτο συνέδριο του Αγροτικού Κόμματος το 1931. Οι μεθοδεύσεις που σκαρφίζονται οι εντεταλμένοι της Εταιρείας Κωπαΐδας για να πίνουν το αίμα των καλλιεργητών καταγγέλλονται στο συνέδριο και ζητούν να κηρυχθεί απαλλοτριωτέα η Κωπαΐδα και να αποκατασταθούν οι αγρότες.

Στο ψήφισμα του Αγροτικού Κόμματος αναφέρει: Εξ όλων των Ελλήνων χωρικών, μόνο οι καλλιεργηταί της Κωπαΐδας παραμένουν αυτόχρημα δούλοι λευκοί μιας εταιρείας η οποία εκμεταλλεύεται την αποξηρανθείσαν έκτασιν!  ... Και κατά την αρχαιότητα και κατά τον μεσαίωνα όταν οι γεωργοί εκαλλιεργούσαν ως δούλοι και ως δουλοπάροικοι, έδιδαν εις τους Φεουδάρχας ποσοστόν από την παραγωγήν, εφ' όσον αυτή παρήγετο..   

Σε άλλο σημείο ... μαθαίνουμε ότι ενώ με τη λήξη των συμβάσεων η Κωπαΐδα θα "περνούσε" στο Κράτος, αυτό δεν έγινε γιατί Ελληνική Κυβέρνηση (προ επταετίας από το 1931) απεμπόλησε όλα τα δικαιώματα και έδωσε και προίκα 22,5 εκατομμυρίων δραχμών!

29 μαρτ 1931 1

Κατάσχεση καλλιεργειών λόγω διαμαρτυρίας 

Πρωτόγνωρες καταστάσεις και μεθοδεύσεις καταγγέλλονται από τους Συναιτερισμούς Παύλου, Μαρτίνου και Μαλλεσίου Κωπαΐδας με επιστολή διαμαρτυρία προς τον τότε Προθυπουργό το 1926 που υπογράφει ο πρόεδρος Γιώργος Μακρής.

Οι αυθαιρεσίες της Εταιρείας δεν έχουν τέλος, διαβάστε μέχρι που έφτασαν χωρίς να υπολογίζουν Κράτος και Δικαιοσύνη.  Το 1925 η Εταιρεία επέβαλλε να καλλιεργήσουν βαμβάκι. Όμως η χρονιά δεν πήγε καλά και απαίτησαν να μαζέψουν ότι υπάρχει να παραδώσουν το μισό στη συνέχεια επέβαλλαν ανεξέλεγκτα και αβάσιμα πρόστιμα σύμφωνα με τις συμπάθειες και την κρίση του... επιστάτη.

Οι αγρότες θεώρησαν αδικία όλα αυτά και εξεγέρθηκαν. Τότε η Εταιρεία διέταξε την κατάσχεση όλων των καρπών στα αλώνια με ενόπλους αγροφύλακες. Τους αποθήκευσαν και έλεγαν στους αγρότες "μολών λαβέ" ή θα πληρώσετε όπως όρισε ο επιστάτης ή δεν θα πάρετε ποτέ τη σοδειά σας και πεθάνετε εσείς και τα παιδιά σας από την πείνα!

Αυτά και πόσα ακόμη που θα δούμε στη συνέχεια σε αυτό το αφιέρωμα με ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ. Επειδή λοιπόν συνέβησαν λέτε οι παπούδες και οι πατεράδες μας να κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια τους;;

σκριπ 31αυγ 1926

 

Κεντρική φωτογραφία από την ¨Τροφώνιο Ακαδημία" δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου 2020

asopichos efimerida viotia clip
Asopichos Logo white
Θέλοντας να αποδώσουμε τιμή στον πρόγονό μας, τον Ορχομένιο Ολυμπιονίκη δώσαμε το όνομά του στη προσπάθειά μας. Μέγιστη τιμή και βαριά κληρονομιά την οποία θα προσπαθήσουμε να υπερασπιστούμε. Ονομάσαμε Ασώπιχο την ιστοσελίδα μας γιατί ο Ολυμπιονίκης, ανήκει σε όλους, όπως και η ιστοσελίδα μας. Γιατί η αλήθεια και η ενημέρωση χρειάζονται μεγάλη προσπάθεια, είναι ένας συνεχής αγώνας δρόμου…

Ακολουθήστε μας

menu-circle